Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / 3 πολύ καλά νέα για τον ιό του AIDS
3 πολύ καλά νέα για τον ιό του AIDS thumbnail

3 πολύ καλά νέα για τον ιό του AIDS

3 θετικές εξελίξεις κάνουν το μέλλον του AIDS πιο ελπιδοφόρο


Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών 


Κατά τη διάρκεια των 30 ετών που η επιδημία του AIDS έχει οργιάσει, δεν έχει υπάρξει πιο ελπιδοφόρα στιγμή απ’ αυτή, λόγω 3 σημαντικών εξελίξεων:


®    Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως τα νέα κρούσματα HIV έχουν πέσει δραματικά παγκοσμίως.


®    Έρευνα έδειξε πως ένα ημερήσιο χάπι που υπάρχει ήδη στα ράφια των φαρμακείων μπορεί να βοηθήσει ν΄ αποτραπούν οι νέες μολύνσεις στους ομοφυλόφιλους.


®    Ο πάπας άνοιξε το δρόμο για τη χρήση προφυλακτικών για την πρόληψη του AIDS.


Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν θυμούνται άλλη χρονική στιγμή που να συνδυάζονται τόσα γεγονότα υπέρ της πρόληψης και της θεραπείας του HIV, με στόχο να παύσει η επιδημία και όπως συγκεκριμένα αναφέρουν "Είναι μια απίστευτη ευκαιρία και πρέπει σίγουρα να την αδράξουμε, αφού μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως έχουμε ανακόψει την πορεία του AIDS."


Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη τα νέα κρούσματα έχουν πέσει κατά 20% την τελευταία δεκαετία και 33,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV τώρα, ενώ σχετικά με το ημερήσιο χάπι ο Πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε, πως η επαναστατική έρευνα για φάρμακο κατά του AIDS σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής πρόληψης του HIV.


Μέρος της πτώσης οφείλεται στην ευρύτερη χρήση προφυλακτικού και στην ιστορική αλλαγή πλεύσης από τις διδασκαλίες της εκκλησίας, όπου το Βατικανό είπε πως η χρήση προφυλακτικού είναι μικρότερο κακό από τη μόλυνση του σεξουαλικού συντρόφου με HIV.


Τα προφυλακτικά παραμένουν το καλύτερο όπλο ενάντια στο AIDS και το νέο χάπι πρόληψης δεν είναι το χημικό ισοδύναμο. Όμως οι επιστήμονες το αποκαλούν πραγματική επανάσταση. Το χάπι, χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία ανθρώπων με HIV. Μια τρίχρονη παγκόσμια έρευνα βρήκε πως καθημερινές δόσεις μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης των υγιών ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών σε συνδυασμό με προφυλακτικά, ψυχολογική υποστήριξη και άλλα είδη πρόληψης.


Το φάρμακο μείωσε τις πιθανότητες μόλυνσης κατά 44%, και κατά 73% ή περισσότερο στους άνδρες που ήταν πιο τυπικοί στη λήψη των χαπιών τους.


Οι ερευνητές φοβούνταν πως τα χάπια θα έδιναν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα έκαναν τους άνδρες λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν  προφυλακτικά ή να περιορίζονται στους συντρόφους τους, αλλά συνέβη το αντίθετο- το επικίνδυνο σεξ είχε πτώση.


Τα αποτελέσματα είναι "μια μεγάλη πρόοδος" που μπορεί να βοηθήσει στην κάμψη της νόσου στους ομοφυλόφιλους. Όμως αυτό δεν έχει εφαρμογή σε ανθρώπους που εκτίθενται στο HIV μέσω ετεροφυλόφιλου σεξ, χρήσης ουσιών ή άλλους τρόπους. Διεξάγονται ήδη έρευνες γι’ αυτές τις ομάδες.


Επειδή το φάρμακο είναι ήδη στο εμπόριο το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων βιάζεται να εκδώσει οδηγίες για τους γιατρούς που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για την πρόληψη του HIV, και ζητούν από τους ανθρώπους να περιμένουν μέχρι αυτές οι οδηγίες να είναι έτοιμες.


Από πρακτικής άποψης, η  τιμή θα περιορίσει τη χρήση. Τα χάπια κοστίζουν από 5.000 έως 14.000 δολάρια το χρόνο στις ΗΠΑ, αλλά η ίδια ουσία χονδρικά κοστίζει 140 δολάρια το χρόνο σε κάποιες φτωχότερες χώρες όπου πωλείται ως γενόσημο.


Αν οι ασφάλειες ή τα κρατικά προγράμματα υγείας θα έπρεπε να πληρώνουν γι’ αυτά είναι ένα από τα δύσκολα θέματα που πρέπει να λύσουμε, λένε οι ειδικοί.


Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση αλλά πρόκειται για μεμονωμένη έρευνα σε συγκεκριμένο πληθυσμό επομένως ο αντίκτυπος στους άλλους είναι άγνωστος.


Πρόκειται για την τρίτη νίκη της πρόληψης του AIDS σε περίπου ένα χρόνο. Το Σεπτέμβριο του 2009, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ένα εμβόλιο που τώρα προσπαθούν να βελτιώσουν προστάτευε 1 στους 3 ανθρώπους από τη μόλυνση με HIV σε έρευνα στην Ταϊλάνδη. Τον Ιούλιο, έρευνα στη Νότια Αφρική έδειξε πως ένα κολπικό τζελ που εμπεριείχε φάρμακο για το AIDS μείωνε σχεδόν στο μισό τις πιθανότητες να μολυνθεί με HIV μια γυναίκα από μολυσμένο σύντροφο.


Οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι αποτελούν περίπου το μισό από το 1 εκατομμύριο Αμερικανών που ζουν με HIV. Παγκοσμίως, πάνω από 7.000 νέες μολύνσεις συμβαίνουν κάθε μέρα. Μόνο όμως το 5-10% των παγκοσμίων κρουσμάτων αφορούν το σεξ μεταξύ ανδρών.


Το προφυλακτικό είναι ακόμα η "πρώτη άμυνα" επειδή προλαμβάνει και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Όμως πολλοί άνδρες δεν χρησιμοποιούν ή δε θέλουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά συνέχεια, γι’ αυτό οι ερευνητές δοκιμάζουν κι άλλες μεθόδους πρόληψης.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X