Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Καπνίζεις; 11 επικίνδυνα σημάδια ότι πρέπει να το κόψεις
Καπνίζεις; 11 επικίνδυνα σημάδια ότι πρέπει να το κόψεις  thumbnail

Καπνίζεις; 11 επικίνδυνα σημάδια ότι πρέπει να το κόψεις

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ) αναφέρεται σε μια ομάδα νόσων του πνεύμονα που δυσκολεύει την αναπνοή. Το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα είναι οι δύο πιο κοινές συνθήκες που συνθέτουν τη ΧΑΠ . Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου των βρόγχων , που μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονές σας . Το εμφύσημα συμβαίνει όταν η θύλακες αέρα (κυψελίδες ) στο τέλος των μικρότερων διόδων αέρα σταδιακά καταστρέφονται .Η βλάβη στους πνεύμονες  από ΧΑΠ είναι μη αναστρέψιμη , αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην ελαχιστοποίηση περαιτέρω ζημιάς .


Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα


Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά δεν εμφανίζονται έως ότου η βλάβη στους πνεύμονες να έχει γίνει μόνιμη και συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου . Για τη χρόνια βρογχίτιδα , το κύριο σύμπτωμα είναι ο βήχας για τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο για δύο συναπτά έτη . Άλλα  συμπτώματα της ΧΑΠ, περιλαμβάνουν :


Δύσπνοια , ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας


Συριγμός


Σφίξιμο στο στήθος


Υπερβολική βλέννα στους πνεύμονες


Χρόνιος βήχας με πτύελα


Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού


Έλλειψη ενέργειας


Ακούσια απώλεια βάρους ( σε μεταγενέστερα στάδια )


Τα άτομα με ΧΑΠ είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσουν εξάρσεις , κατά τη διάρκεια των οποίων τα συμπτώματα  επιδεινώνονται και μπορεί να διαρκέσουν για μέρες ή και περισσότερο .


Αιτίες


Η κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι το κάπνισμα. Περίπου το 20% των χρόνιων καπνιστών αναπτύσσουν ΧΑΠ ενώ άλλοι μπορεί να αναπτύξουν λιγότερο συχνές παθήσεις των πνευμόνων .


Αιτίες της απόφραξης των αεραγωγών


Εμφύσημα . Αυτή η ασθένεια των πνευμόνων προκαλεί την καταστροφή των εύθραυστων τοιχωμάτων και των  ελαστικών ινών των κυψελίδων .


Χρόνια βρογχίτιδα . Χαρακτηρίζεται από παραγωγικό βήχα, που κυμαίνεται από ήπιο μέχρι επίμονο και ιδιαίτερα ενοχλητικό.  Η απόχρεμψη είναι συνήθως παχύρευστη, χρώματος λευκού ή κιτρινοπράσινου.


Ο καπνός του τσιγάρου και άλλα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η βλάβη των πνευμόνων που οδηγεί στην ΧΑΠ προκαλείται από το μακροχρόνιο κάπνισμα τσιγάρων . Υπάρχει πιθανότητα άλλοι παράγοντες να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ΧΑΠ , όπως μια γενετική προδιάθεση για τη νόσο , επειδή μόνο περίπου ο  20% των καπνιστών θα αναπτύξουν ΧΑΠ .Άλλα ερεθιστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ΧΑΠ , συμπεριλαμβανομένου του καπνού πούρων , το παθητικό κάπνισμα , η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε σκόνη, καπνό ή αναθυμιάσεις .

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X