Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Μας ρωτήσατε: Φάρμακα που είναι επικίνδυνα για αποβολή
Μας ρωτήσατε: Φάρμακα που είναι επικίνδυνα για αποβολή thumbnail

Μας ρωτήσατε: Φάρμακα που είναι επικίνδυνα για αποβολή

Αναγνώστρια μας ρωτά: Είμαι 37 χρόνων και ο σύζυγός μου είναι 44 και εδώ και κάποιους μήνες ακολουθεί μια ενέσιμη αγωγή  με enbrel 50mg λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας.Παρόλο που θέλουμε να αποκτήσουμε παιδί δεν έχουμε. Εγώ είμαι αρνητική και χρησιμοποιώ προφάσεις εξαιτίας  της αγωγής που κάνει, δεν το έχουμε συζητήσει ανοιχτά γιατί προέχει η δική του υγεία και δεν θα ήθελα να τον φορτίσω περισσότερο. Υπάρχει περίπτωση αποβολής ή άλλης επίπτωσης του φαρμάκου στο έμβρυο; 


 


Απαντά ο Ηλιόπουλος Αλέξης, Ρευματολόγος


 


Όταν κάποιος ασθενής βρίσκεται λαμβάνει embrel καταρχήν συνιστάται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη. Όμως το embrel  δεν είναι ιδιαίτερα τοξικό για το έμβρυο όταν το παίρνει ο πατέρας, άρα σε περίπτωση εγκυμοσύνης δεν υπάρχει καμία περίπτωση σύστασης τεχνητής αποβολής (διακοπή εγκυμοσύνης). Πάντως, για λόγους 100% προφύλαξης συνιστάται να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη για όσο καιρό χορηγείται το embrel και για ένα μήνα μετά. Όμως αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως είναι ότι συνήθως το embrel δεν χορηγείται μόνο του στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, χορηγείται μαζί με άλλα φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη ή κάποιο άλλο. Για αυτά τα φάρμακα ισχύει μεγαλύτερη σύσταση αποτροπής εγκυμοσύνης.


 


Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε αν  εκτός από το embrel παίρνετε κάποιο άλλο φάρμακο, για να γνωρίζουμε αν το φάρμακο έχει αντένδειξη εγκυμοσύνης. Εάν παίρνετε μόνο το embrel παρόλο που ισχύει η γενική προφύλαξη σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου, επειδή όμως η επίδραση του στην κύηση θεωρείται αμφίβολη όσον αφορά τον πατέρα, σε περίπτωση εγκυμοσύνης δεν θα συσταθεί διακοπή της κύησης.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X