Πώς μπορώ να ξεφύγω από μια ζωή γεμάτη μοναξιά;

Έχω μια φίλη πολύ κοντινή μου. Γνωριζόμαστε περίπου είκοσι χρόνια. Τα πρώτα χρόνια η παρέα μαζί της με ανακούφιζε.

Τα τελευταία χρόνια η παρέα της με «ρίχνει» συνέχεια. Είμαι χωρισμένη. Τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει. Τι προτείνετε να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Θεοφάνης Καραγιάννης

Αγαπητή αναγνώστρια,

Διαβάζοντας την ερώτησή σας αρχικά αισθάνθηκα μία απορία σχετικά με το τι πραγματικά με ρωτάτε. Έμοιαζε σαν να μου ζητάτε μία επιφανειακή συμβουλή για το αν θα κρατήσετε επαφή με μία φίλη σας. Και είναι κάτι που φυσικά μόνο εσείς θα μπορούσατε να γνωρίζετε αν το θέλετε ή όχι, αν σας προσφέρει κάτι η φιλία σας μαζί της και αν νιώθετε πραγματικά κοντά της.

Παρατηρώντας πιο προσεκτικά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης είχα την αίσθηση ότι αυτό που παρουσιάζετε είναι πως έχετε καταλήξει να ζείτε μία ζωή δίχως νόημα. Οι φράσεις που χρησιμοποιήσατε είναι μόνο σε σχέση με το τι δεν υπάρχει. Δεν έχετε μία συντροφική σχέση, αφού χωρίσατε, δεν έχετε κοντινή επαφή με τα παιδιά σας, αφού αυτά μεγάλωσαν και δεν έχετε πλέον μία φιλική σχέση που να σας δίνει κάτι όμορφο, αφού η παρέα της σας «ρίχνει».

Βιώνετε πολύ πένθος λόγω χαμένων σχέσεων

Από την άλλη σκέφτηκα ότι φαίνεται σαν να έχετε πολύ πένθος στη ζωή σας, για τη χαμένη σχέση σας, για τα παιδιά σας, ίσως και για το γεγονός ότι μεγαλώνετε. Ακούγεται πως βρίσκεστε σε μία δύσκολη μεταβατική περίοδο, όπου αλλάζουν τα πράγματα και συνάμα δεν φαίνεται εσείς να διατηρείτε κάτι όμορφο από το παρελθόν σας.

Η πρότασή μου είναι πως ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθείτε πως συμβάλλατε εσείς στο να οδηγηθείτε να ζείτε μία ζωή γεμάτη από μοναξιά. Δυσκολεύομαι να σκεφτώ αν θα σας βοηθούσαν κάποιες επιφανειακές συμβουλές στο να χτίσετε τη ζωή σας ξανά.

Πώς «πνίξατε» την επιθυμία σας για ζωή;

Ακόμα και η επιθυμία σας να βοηθηθείτε σε ένα ζήτημα της ζωής σας, παρουσιάζεται με παθητικότητα και φαίνεται να αφορά κάποιον άλλο και όχι εσάς. Τελική μου σκέψη είναι ότι αναρωτιέμαι εγώ πού μπορεί να βρίσκεται η σπίθα ζωής μέσα σας και πως ίσως να ήταν βοηθητικό για εσάς να δείτε πότε και πώς «πνίξατε» την επιθυμία σας για ζωή.

Βέβαια το να προσεγγίσετε κάποιον με αυτήν σας την ερώτηση ίσως και να φανερώνει πως πράγματι θέλετε να σας πλησιάσει κάποιος και να σας καταλάβει, ίσως και να νιώσει ένα μέρος του πόνου σας. Και αυτό είναι άξιο σεβασμού αλλά και ένδειξη προοπτικής για ενεργή αλλαγή.

Θεοφάνης Καραγιάννης
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάνε τα «θέλω» σου «μπορώ»: Είναι εύκολο ή δύσκολο;

Ξέρεις να αναγνωρίζεις τους εγωιστές ανθρώπους;

7 μυστικά για να ζεις καλά, παρά τις δυσκολίες

Κακοί άνθρωποι: Δείτε τα σημάδια ότι κάποιος είναι μοχθηρός

Ζήσε στο… τώρα! Πόσο εύκολο είναι να νικήσεις τις προσδοκίες των άλλων;

Τα 7 σπουδαία μαθήματα ζωής που θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Σχετικά άρθρα