Mήπως είμαι ψυχαναγκαστικός; Κάνε το τεστ!

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο έχει σχεδιασθεί από τους Zohar & Fineberg και αποσκοπεί στην γρήγορη ανίχνευση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Απαντήστε στις ερωτήσεις με ένα «ναι» ή «όχι»

  • Μήπως έχετε την τάση να καθαρίζετε ή να πλένεστε πολύ; «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ»
  • Μήπως έχετε την τάση να ελέγχετε τα πράγματα πολλές φορές; «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ»
  • Μήπως σας έρχονται στο μυαλό ενοχλητικές σκέψεις που θα θέλατε να διώξετε αλλά δεν μπορείτε; «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ»
  • Μήπως σας παίρνει πολύ ώρα να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες; «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ»
  • Μήπως ανησυχείτε ιδιαίτερα όταν τα πράγματα γύρω σας δεν είναι στην σωστή τους θέση; «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ»

Τι σημαίνει η απάντησή σας;

Θετική απάντηση σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες ερωτήσεις μπορεί να μαρτυρά την παρουσία ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αν τα συμπτώματα αυτά σας ενοχλούν, ίσως θα ήταν καλό να συζητήσετε με έναν ειδικό ώστε να δείτε εάν πάσχετε από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.

Θυμηθείτε ότι η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ιατρική διαταραχή που θεραπεύεται με επιτυχία. Το ενδιαφέρον για την ΙΨΔ είναι ιδιαίτερα αυξημένο τα τελευταία 10 χρόνια και σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε σήμερα το πρόβλημα αυτό και την πιθανή αιτιολογία του.

Τι είναι η ΙΨΔ

Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ), που ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές, είναι μια κατάσταση που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να επιμένει για χρόνια. Το άτομο που πάσχει από ΙΨΔ παγιδεύεται από μια σειρά επαναληπτικών σκέψεων(ιδεοληψίες – obsessions) και συμπεριφορών(ψυχαναγκασμοί – compulsions), που αν και δίχως νόημα ακόμη και για τον ίδιο τον πάσχοντα, προκαλούν μεγάλη δυσφορία και είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.

Η ΙΨΔ εμφανίζεται σε ένα φάσμα βαρύτητας που εκτείνεται από το μέτριο έως το πολύ σοβαρό, εάν είναι όμως σοβαρή και παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να καταστρέψει την δυνατότητα του ατόμου να λειτουργήσει ικανοποιητικά στην εργασία του, στο σχολείο ή ακόμη και στο σπίτι του.

Τα καλά νέα είναι ότι, ύστερα από εντατικές έρευνες των τελευταίων ετών, σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την ΙΨΔ που είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν την φυσική ιστορία της διαταραχής όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συχνά αρχίζει ή επιδεινώνεται μετά από ένα σημαντικό γεγονός. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της είναι δυνατή με συνδυασμό φαρμακευτικής και ψυχοθεραπευτικής αγωγής. Η γνώμη μου είναι ότι όσο πιο γρήγορα αρχίσει κανείς θεραπεία τόσο καλύτερα και πιο μόνιμα τα αποτελέσματα.

Όπως συμβαίνει με όλες τις αγχώδεις διαταραχές, η θεραπεία απαιτεί εξειδικευμένο θεραπευτή, που να είναι εξοικειωμένος με τις θεραπείες και να έχει σημαντική εμπειρία, αλλιώς το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.

*Η απόδοση στα ελληνικά έγινε από τον Πέτρο Σκαπινάκη, Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιδεοψυχαναγκασμοί: Τα σημάδια ότι κάποιος έχει έμμονες ιδέες

Τι είναι οι έμμονες ιδέες και πώς αντιμετωπίζονται;

Ιδεοψυχαναγκασμοί: Όταν ο εγκέφαλος μάς φορτώνει με έμμονες ιδέες και ατελή προγράμματα

Σχετικά άρθρα