Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Moναξιά: Όταν οι φίλοι δεν μας καταλαβαίνουν…
Moναξιά: Όταν οι φίλοι δεν μας καταλαβαίνουν... thumbnail

Moναξιά: Όταν οι φίλοι δεν μας καταλαβαίνουν…

Γεια σας. Είμαι 52 χρονών γυναίκα. Έχω μια φίλη πολύ κοντινή μου. Γνωριζόμαστε περίπου είκοσι χρόνια. Τα πρώτα χρόνια η παρέα μαζί της με ανακούφιζε. Τα τελευταία χρόνια η παρέα μαζί της με ρίχνει συνέχεια. Είμαι χωρισμένη. Τα παιδιά μου έχουν μεγαλωσει. Τι προτείνετε να κάνω; 

 


Αγαπητή αναγνώστρια, απευθύναμε το ερώτημά σας στον συνεργάτη μας ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή κύριο Θεοφάνη Καραγιάννη. 

 


 

Διαβάζοντας την ερώτησή σας αρχικά αισθάνθηκα μία απορία σχετικά με το τι πραγματικά με ρωτάτε. Έμοιαζε σαν να μου ζητάτε μία επιφανειακή συμβουλή για το αν θα κρατήσετε επαφή με μία φίλη σας  κάτι που φυσικά μόνο εσείς θα μπορούσατε να γνωρίζετε αν το θέλετε ή όχι, αν σας προσφέρει κάτι η φιλία σας μαζί της και αν νιώθετε πραγματικά κοντά της. Παρατηρώντας πιο προσεκτικά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης είχα την αίσθηση ότι αυτό που παρουσιάζετε είναι πως έχετε καταλήξει να ζείτε μία ζωή δίχως νόημα. Οι φράσεις που χρησιμοποιήσατε είναι μόνο σε σχέση με το τι δεν υπάρχει: δεν έχετε μία συντροφική σχέση, αφού χωρίσατε, δεν έχετε κοντινή επαφή με τα παιδιά σας, αφού αυτά μεγάλωσαν, αλλά και δεν έχετε πλέον μία φιλική σχέση που να σας δίνει κάτι όμορφο, αφού η παρέα σας σας ρίχνει. Απ΄την άλλη σκέφτηκα ότι φαίνεται σαν να έχετε πολύ πένθος στη ζωή σας, για τη χαμένη σχέση σας, για τα παιδιά σας που μεγάλωσαν και τα "χάσατε", ίσως και για το γεγονός ότι μεγαλώνετε. Ακούγεται πως βρίσκεστε σε μία δύσκολη μεταβατική περίοδο, όπου αλλάζουν τα πράγματα και συνάμα δεν φαίνεται εσείς να διατηρείτε κάτι όμορφο από το παρελθόν σας. Η πρότασή μου είναι πως ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθείτε πως συμβάλλατε εσείς στο να οδηγηθείτε να ζείτε μία ζωή γεμάτη από μοναξιά. Δυσκολεύομαι να σκεφτώ πως θα σας βοηθούσαν κάποιες επιφανειακές συμβουλές στο να ξαναχτίσετε τη ζωή σας, γιατί ακόμα και η επιθυμία σας να βοηθηθείτε σε ένα ζήτημα της ζωής σας παρουσιάζεται με παθητικότητα και φαίνεται να αφορά κάποιον άλλο και όχι εσάς. Τελική μου σκέψη είναι πως αναρωτιέμαι εγώ που μπορεί να βρίσκεται η σπίθα ζωής μέσα σας και πως ίσως να ήταν βοηθητικό για σας να δείτε πότε και πως πνίξατε την επιθυμία σας για ζωή. Βέβαια το να προσεγγίσετε κάποιον με αυτήν σας την ερώτηση ίσως και να φανερώνει πως πράγματι θέλετε να σας πλησιάσει κάποιος και να σας καταλάβει, ίσως και να νιώσει ένα μέρος του πόνου σας και αυτό είναι άξιο σεβασμού αλλά και ένδειξη προοπτικής για ενεργή αλλαγή.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X