Αρχική / Και όμως υπάρχει και… σχολική φοβία!
Και όμως υπάρχει και... σχολική φοβία! thumbnail

Και όμως υπάρχει και… σχολική φοβία!

Ως σχολική φοβία ορίζεται η άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο γιατί εκεί νιώθει έντονες σωματικές και ψυχικές ενοχλήσεις, ενώ όταν μένει στο σπίτι του τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται. Κατ' επέκταση το παιδί αποφεύγει καταστάσεις που σχετίζονται με τη σχολική ζωή.


Από τον Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέτρο Σκαπινάκη. 


 


Παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση αυτού του είδους της φοβίας είναι: οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές, η αποτυχία στα μαθήματα, ο αποχωρισμός από τους γονείς, το μέγεθος του σχολείου, οι εξετάσεις, οι εξωπραγματικές προσδοκίες, οι υπερβολικές απαιτήσεις των γονιών, οι μαθησιακές δυσκολίες, η πιθανή εμφάνιση κατάθλιψης στο παιδί κλπ.


Μια άποψη θεωρεί ως κύριο παράγοντα τεμφάνισης της σχολικής φοβίας το λεγόμενο "άγχος του αποχωρισμού" που βιώνουν τα παιδιά, τα οποία φοβούνται οτι κάτι κακό θα συμβεί στους γονείς τους, με αποτέλεσμα να μην θέλουν να τους αποχωριστούν, να επιθυμούν να βρίσκονται συνέχεια κοντά τους, να αρνούνται να πάνε σχολείο και να συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις με άλλους συνομιλήκους τους (π.χ.πάρτυ).


Η σχολική φοβία παρουσιάζεται ως εξής: την ώρα του πρωϊνού το παιδί εκδηλώνει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια, πονοκέφαλο, πόνους στο στομάχι. Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται αυτόματα μόλις το παιδί πάρει από τους γονείς του την πολυπόθητη άδεια παραμονής στο σπίτι ή την άδεια του δασκάλου να φύγει από το σχολείο. Η έναρξή της μπορεί να είναι αιφνίδια ή σταδιακή, το παιδί δηλαδή για μέρες ή και εβδομάδες αρχικά νιώθει άγχος, δυσφορία, αλλαγές στις συνήθειές του, αυτοπεριορίζεται στο σπίτι και τελικά αρνείται να πάει στο σχολείο.


Να διευκρινιστεί ότι ο όρος "σχολική φοβία" δεν είναι ταυτόσημος με τον όρο "σκασιαρχείο". Το παιδί που κάνει σκασιαρχείο εκδηλώνει τα ψυχολογικά του προβλήματα φεύγοντας, κρυφά από την επίβληψη ενηλίκων (γονιών, δασκάλων), λέει ψέματα και περνά το χρόνο του σε χώρους διασκέδασης μόνο με άλλους συνομιλήκους.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X