Αρχική / Kαινούργια φάρμακα που προλαμβάνουν τον ιό του HIV;
Kαινούργια φάρμακα που προλαμβάνουν τον ιό του HIV; thumbnail

Kαινούργια φάρμακα που προλαμβάνουν τον ιό του HIV;

Φάρμακα κατά του AIDS χρησιμοποιούνται ήδη για να αποτρέψουν τυχαίες μολύνσεις στους εργαζόμενους σε χώρους υγείας που είναι εκτεθειμένοι στον HIV,όπως και στα μωρά που γεννιούνται από μολυσμένες μητέρες. Η λήψη αυτών των φαρμάκων πριν την έκθεση στον ιό μπορεί να τον αποτρέψει τη νόσο, όπως τα χάπια ελονοσίας τα οποία αν τα πάρουμε από πριν μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια αν μας τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι. 


 Γράφει ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το φάρμακο έγινε δωρεά για έρευνα που περιλάμβανε περίπου 2.500 άνδρες σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης με HIV στο Περού, το Εκουαδόρ, τη Βραζιλία , τη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ (το Σαν Φρανσίσκο και τη Βοστόνη). Οι περιοχές εκτός Αμερικής επιλέχθηκαν εξαιτίας των υψηλών ποσοστών μόλυνσης με HIV και  των διαφορετικών πληθυσμών.


Πάνω από το 40% των συμμετεχόντων είχαν λάβει χρήματα για σεξ έστω και μία φορά. Στην αρχή της έρευνας οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο 18 συντρόφους, που προς το τέλος έπεσαν στους 6. Στους άνδρες συμμετέχοντες δόθηκε είτε το φάρμακο είτε ψευδοφάρμακο (placebo) και όλοι επισκέπτονταν μηνιαία το γιατρό για να εξεταστούν για HIV, να πάρουν κι άλλα χάπια και για συμβουλευτική θεραπεία.


Μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης λίγο περισσότερο από 1 χρόνο, υπήρξαν 64 μολύνσεις με HIV στους 1.248 άνδρες που λάμβαναν placebo και μόνο 36 στους 1251 με το φάρμακο.


Στους άνδρες που έπαιρναν τα χάπια τους τουλάχιστον τις μισές φορές, ο κίνδυνος μόλυνσης έπεσε 50%, ενώ σε όσους έπαιρναν τα χάπια το 90% των ημερών ή περισσότερο ο κίνδυνος έπεσε κατά  73%. Εξετάσεις για το επίπεδο του φαρμάκου στο αίμα επιβεβαίωσαν πως η λήψη των φαρμάκων με συνέπεια πρόσφερε μεγαλύτερη προστασία, και σε μια υποομάδα, η μείωση του κινδύνου ήταν 92%.


Η θεραπεία ήταν ασφαλής, ενώ οι παρενέργειες ήταν παρόμοιες και στις δύο ομάδες εκτός της ναυτίας που παρουσιάστηκε στους ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο. Επίσης μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων ανέφερε και απώλεια βάρους. Σαφώς επιπλέον έρευνα είναι απαραίτητη για τους πιθανούς μακροχρόνιους κινδύνους.


Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν το φάρμακο στη 18μηνη παράταση της έρευνας για να δούμε αν οι άνδρες θα πάρουν το φάρμακο με μεγαλύτερη συνέπεια αν γνωρίζουν πως βοηθάει, κι αν αυτό προσφέρει μεγαλύτερη προστασία.


Περίπου 20.000 άνθρωποι παίρνουν μέρος σε άλλες έρευνες για το φάρμακο ή για τα συστατικά του, που διεξάγονται ανά τον κόσμο. Η εκάστοτε κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις συνεχιζόμενες έρευνες, όπως αυτά τα εμβόλια ή τα τζελ κατά του AIDS και θα αποφασίσει αν οι άνθρωποι που παίρνουν τα ψευδοφάρμακα πρέπει πλέον να παίρνουν το φάρμακο καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.


Χρειάζεται έγκριση για να προωθηθεί το εν λόγω φάρμακο ως ικανό για πρόληψη. Οι γιατροί μπορούν να το συνταγογραφούν γι’ αυτό το σκοπό τώρα, αν οι ασθενείς είναι πρόθυμοι να το πληρώσουν, όπως κάποιοι το κάνουν ήδη.


Βέβαια εικάζεται πως το φάρμακο θα έμπλεκε τη φαρμακευτική εταιρεία σε θέματα αστικής ευθύνης, αν κάποιος έπαιρνε το φάρμακο κι ύστερα έκανε μήνυση αν (τελικά το φάρμακο) δεν προλάμβανε τη μόλυνση.


Τα πλεονεκτήματα λοιπόν της ύπαρξης μιας τέτοιας θεραπευτικής παρέμβασης που δεν ήταν διαθέσιμη προηγουμένως, εγείρουν νέα ερωτήματα. Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί.


Μέχρι να υπάρξουν διευκρινήσεις για το φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προφυλακτικά με συνέπεια και σωστό τρόπο, να γίνονται εξετάσεις και να λαμβάνεται θεραπεία για HIV και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως επίσης να παρέχονται συμβουλές ιδίως ως προς την επιπλέον προφύλαξη σε περιπτώσεις πολλαπλών περιστασιακών σχέσεων.


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X