Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Πώς το σώμα σου σε προειδοποιεί για κίνδυνο καρδιάς
Πώς το σώμα σου σε προειδοποιεί για κίνδυνο καρδιάς thumbnail

Πώς το σώμα σου σε προειδοποιεί για κίνδυνο καρδιάς

Με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, σήμερα έχουμε μεθόδους που μπορούμε πράγματι να δούμε τον καρδιακό κίνδυνο, απεικονίζοντας είτε με υπερηχογράφημα Doppler ή με αξονική τομογραφία των στεφανιαίων αρτηριών την αθηρωματική πλάκα πάνω στο τοίχωμα της μιας αρτηρίας όπως π.χ. στο τοίχωμα των καρωτίδων ή στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών.


Βέβαια, δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε με ακρίβεια ποια αθηρωματική πλάκα θα προκαλέσει καρδιακό συμβάν, π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου ή αιφνίδιο θάνατο. Ομως βλέποντας την αθηρωματική πλάκα, λαμβάνουμε τα απαραίτητα κατά περίπτωση προστατευτικά μέτρα.


Το να παρατηρούμε διάφορα σημεία πάνω στο σώμα του ανθρώπου που να προλέγουν τι θα του συμβεί στο μέλλον είναι κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερα σημαντικό. Μάλιστα πολλές φορές τα σημεία προϋπάρχουν πολύ πριν ακόμα εμφανιστούν οι αθηρωματικές πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών.


* Η πτυχή στο λοβίο του αυτιού: Η ύπαρξη πτυχής στο λοβίο του αυτιού είναι ένα σημείο που από χρόνια έχει συνδυασθεί με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, υπό την έννοια ότι τα άτομα με πτυχή στο λοβίο του αυτιού στο μέλλον είναι πιθανόν να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο.


* Η άθροιση λίπους σε ορισμένες περιοχές του σώματος: Δεν φθάνει να είναι κανείς παχύσαρκος για να θεωρηθεί ότι είναι άτομο που κινδυνεύει να πάθει οτιδήποτε από την καρδιά του. Η εναπόθεση του λίπους σε ορισμένες περιοχές του σώματος θεωρείται, όπως λέγεται στην ιατρική διάλεκτο, «παθογνωμονική».
Ετσι ύστερα από πολλές μελέτες αποδείχθηκε ότι όταν η διάμετρος της μέσης είναι άνω των 105 cm για τους άνδρες και 85 cm για τις γυναίκες, η πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου με εκδήλωση εμφράγματος μυοκαρδίου είναι μεγάλη.


Πέραν της διαμέτρου της μέσης ενοχοποιείται και η διάμετρος του λαιμού. Ερευνητές της μελέτης Framingham, που θεωρείται μία από τις εγκυρότερες επιδημιολογικές μελέτες στον κόσμο, υποστηρίζουν ότι οι άνδρες που έχουν περίμετρο λαιμού άνω των 40 cm και οι γυναίκες άνω των 34 cm ηλικίας άνω των 51 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο.
Αυτά τα άτομα έχουν χαμηλά επίπεδα της προστατευτικής χοληστερίνης (HDL). Επίσης, τα άτομα αυτά έχουν την τάση να εμφανίζουν και αύξηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν αύξηση του σακχάρου νηστείας κατά 3 mg στους άνδρες και κατά 2,1 mg στις γυναίκες όταν έχουν περίμετρο λαιμού πάνω από 3 cm σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές.


* Η ομάδα αίματος: Τελευταία ανακοινώθηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ) ότι και η ομάδα αίματος μπορεί να δείξει τα άτομα που είναι επιρρεπή σε καρδιακή προσβολή.
Συγκεκριμένα, εκείνα τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος ΑΒ, Β και Α είναι πιθανότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή, σε σχέση με άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο. Ειδικότερα, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ είναι κατά 23%, με ομάδα Β κατά 11% και με ομάδα Α κατά 5% πιθανότερο να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου, συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας Ο.


Ολες αυτές οι παρατηρήσεις αποτελούν εκφράσεις γονιδίων και πολυμορφισμών πολλές φορές άγνωστων που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ερμηνευθούν σήμερα. Ομως είναι χρήσιμες γιατί θα πρέπει να προϊδεάζουν γιατρό και εξεταζόμενο για το ποια μέτρα πρέπει να πάρουν ώστε να προλάβουν την εκδήλωση ενός καρδιακού επεισοδίου κάποια στιγμή στο μέλλον.


Πηγή: www.tanea.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X