Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έλεγχοι από την Κυριακή για μαύρη εργασία
Έλεγχοι από την Κυριακή για μαύρη εργασία  thumbnail

Έλεγχοι από την Κυριακή για μαύρη εργασία

Τη στιγμή που η ανεργία καταγράφει νέο ρεκόρ και η εισφοροδιαφυγή έχει φτάσει στο 36% το υπουργείο Εργασίας προαναγγέλλει μπαράζ ελέγχων, που ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή (!), για την πάταξη την παράνομης απασχόλησης με ιδιαίτερα "τσουχτερά" πρόστιμα που ξεκινούν από 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο.


Ειδικότερα το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο που δεν εμφανίζεται στις καταστάσεις της επιχείρησης και είναι άνω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 10.550 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστίθενται 500 ευρώ αν εκτός από αδήλωτος είναι και ανασφάλιστος ο εργαζόμενος, με αποτέλεσμα το πρόστιμο να φτάνει τα 11.050 ευρώ. Σε περίπτωση αλλοδαπού που είναι αδήλωτος και ανασφάλιστος, το πρόστιμο θα αυξάνεται στα 16.050 ευρώ.


Για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, θα μετάσχουν μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από το ΣΕΠΕ, την ΕΥΠΕΑ, με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία έχει καταστεί εκ παραλλήλου αρμόδια με τα προαναφερθέντα ελεγκτικά όργανα.


Η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Βρούτσης στη σύσκεψη, παρουσιάζει διαχρονικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αδήλωτης εργασίας, που αποτελεί σκόπελο στην προοπτική ανάπτυξής της, εφόσον συνδέεται στενά με τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που υπονομεύει τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.


Σε αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλει η ένωση των δυνάμεων των ελεγκτικών οργάνων που είναι επιφορτισμένα με την εφαρμογή της νομοθεσίας και την επιβολή κυρώσεων.


Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η παραπάνω αυστηροποίηση του πλαισίου επιβολής ποινών για την αδήλωτη εργασία αποτελεί συστατικό μιας ολοκληρωμένης δέσμης νέων διαδικασιών, θεσμών και μέτρων για την καταπολέμηση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και η οποία -με την ονομασία "Αρτεμις"- θα παρουσιαστεί σε πλήρη κλίμακα εντός του Οκτωβρίου.


Πηγή: www.enet.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X