Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Όταν ο καρκίνος κάνει μετάσταση στα οστά
Όταν ο καρκίνος κάνει μετάσταση στα οστά thumbnail

Όταν ο καρκίνος κάνει μετάσταση στα οστά

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι όγκοι στα οστά είναι καλοήθεις και λιγότερο συχνά υπάρχει κακοήθεια. Ο καρκίνος των οστών είναι μια ασυνήθιστη μορφή καρκίνου που ξεκινά σε ένα οστό . O καρκίνος των οστών μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε οστό στο σώμα , αλλά  πιο συχνά επηρεάζει τα οστά που συνθέτουν τα χέρια και τα πόδια . Ο όρος καρκίνος των οστών δεν περιλαμβάνει καρκίνους που ξεκινούν σε  άλλα μέρη του σώματος και την εξάπλωση (μεταστάσεις ) προς το οστό.


Κάποια είδη καρκίνων οδηγούν σε οστικές μεταστάσεις και είναι κυρίως αυτοί του προστάτη, του μαστού,  και των πνευμόνων. Επίσης ο καρκίνος του θυρεοειδούς και των νεφρών αποτελούν κακοήθεις νόσους που μπορεί να εξαπλωθούν και στα οστά.


Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου των οστών περιλαμβάνουν :


Πόνο στα οστά


Οίδημα και ευαισθησία κοντά στην πληγείσα περιοχή


Σπασμένο οστό


Κούραση


Ακούσια απώλεια βάρους


Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τους περισσότερους καρκίνους αυτού του τύπου. Τα συσσωρευμένα μεταλλαγμένα κύτταρα σχηματίζουν μια μάζα (όγκο) που μπορούν να εισβάλουν ή να  εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος.


Τύποι καρκίνου των οστών


 Οι καρκίνοι των οστών αναλύονται σε διαφορετικούς τύπους με βάση τον τύπο του κυττάρου , όπου ξεκίνησε ο καρκίνος. Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου των οστών περιλαμβάνουν :


Οστεοσάρκωμα . Ξεκινά από τα κύτταρα των οστών και εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες .


 Χονδροσάρκωμα. Ξεκινά σε κύτταρα χόνδρου που βρίσκονται συνήθως στα άκρα των οστών και πιο συχνά επηρεάζει τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας .


Σάρκωμα Ewing . Δεν είναι σαφές από πού ξεκινά το σάρκωμα Ewing . Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σάρκωμα Ewing μπορεί να αρχίσει στο νευρικό ιστό εντός του οστού . Το σάρκωμα Ewing εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες .


Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο των οστών, αλλά οι γιατροί έχουν βρει ορισμένους παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο, όπως οι εξής:


Κληρονομικότητα  γενετικών συνδρόμων. Ορισμένα σπάνια γενετικά σύνδρομα περάσει από οικογένειες αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου των οστών, συμπεριλαμβανομένων σύνδρομο Li-Fraumeni και το κληρονομικό ρετινοβλάστωμα.


Νόσος του Paget των οστών. Αυτή η προκαρκινική κατάσταση που επηρεάζει ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου των οστών.


Ακτινοθεραπεία για καρκίνο. Η έκθεση σε μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, όπως οι δόσεις που παίρνει ένας ασθενής κατά την ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου των οστών στο μέλλον.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X