Πώς αντιμετωπίζουμε την απελπισία από τα χρέη;

Ο σύζυγος μου έχει αρκετά σημάδια που με ανησυχούν για αυτοκτονία. Δεν θέλει όμως με κανένα τρόπο να πάει σε ειδικό.

Έχουμε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια και δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και έχουμε πνιγεί στα χρέη.

Μπορείτε να καταλάβετε την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη ζωή του. Κατά διαστήματα μας λέει ότι δεν είναι τίποτα, ένα φυσίγγι μόνο. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος

Αυτό που θα συνιστούσα, είναι να απευθυνθεί άμεσα στην μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα» η οποία λειτουργεί και μια συμβουλευτική γραμμή ενημέρωσης για την αυτοκτονία το 1034.

Έχουν μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό τέτοιων δύσκολων καταστάσεων ακόμα και των περιπτώσεων όπου ένας άνθρωπος δεν αναγνωρίζει για οποιοδήποτε λόγο την κρισιμότητα μιας κατάστασης που βιώνει.

agxos anisixia

Προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες

Από κει και πέρα, δεν γνωρίζουμε αναλυτικά τι έχουν δοκιμάσει και τι όχι για να πειστεί να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Κάτι που αξίζει να πούμε πάντως, είναι το προφίλ ενός άνδρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

Πρέπει να είναι αρκετά δύσκολο να αποδεχτεί την ανάγκη για βοήθεια από άλλες περιπτώσεις. Η προτροπή για επίσκεψη σε ειδικό θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην «θίγει» αυτό το άτομο.

Δεν πρέπει να του δώσουμε να καταλάβει ότι πρέπει να πάει σε ειδικό επειδή δεν μπορεί να τα καταφέρει. Αντίθετα, ίσως είναι προτιμότερο να δώσουμε σε ένα άτομο να καταλάβει τα οφέλη μιας τέτοιας επίσκεψης, ότι θα βρουν από κοινού έναν τρόπο σκέψης που θα βοηθήσει και θα είναι αποτελεσματικός.

Ας μην απελπιζόμαστε

Ας μιλήσει και η ίδια με έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή μια μονάδα ψυχικής υγείας ή έναν φορέα όπως η κλίμακα για να μελετήσουν από κοινού τον τρόπο χειρισμού. Πάντα υπάρχει ένας τρόπος ακόμα και αν είναι δύσκολη η προσέγγιση του ατόμου που πρέπει να βοηθηθεί.

Να μην απελπιστεί αλλά να αναζητήσει την κατάλληλη βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας για να βοηθήσει τον άνδρα της και την οικογένειά της.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5 +1 χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις το οικονομικό άγχος

Άγχος και οικογένεια: Πώς να χειριστείς συγγενή που νιώθεις ως βάρος;

10 απίθανοι τρόποι για να διώξεις το άγχος σου σε λιγότερο από 5 λεπτά!

Αγχώνομαι συνεχώς για τα λεφτά: 5 tips για να χαλαρώσεις

Σχετικά άρθρα