Αρχική / Υγεία / Οδοντιατρική / Πότε πρέπει να βγάζουμε τους φρονιμίτες;
Πότε πρέπει να βγάζουμε τους φρονιμίτες; thumbnail

Πότε πρέπει να βγάζουμε τους φρονιμίτες;

Οι φρονιμίτες είναι το τρίτο και τελευταίο σετ των γομφίων που οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν στο τέλος της εφηβείας ή γύρω στα είκοσι . Μερικές φορές αυτά τα δόντια μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για το στόμα, όταν όμως είναι  υγιή και σωστά ευθυγραμμισμένα , αλλά τις περισσότερες φορές , δεν είναι ευθυγραμμισμένα και απαιτούν αφαίρεση .Η κακή ευθυγράμμιση των δοντιών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα παρακείμενα δόντια, στα νεύρα ή στα στη γνάθο.


Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω φρονιμίτες ;


Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας ζητήσει μια ακτινογραφία προκειμένου να δει τους φρονιμίτες σας. Η ακτινογραφία γίνεται όταν οι φρονιμίτες είναι έγκλειστοι και για να δει ο οδοντίατρος σας την ακριβή θέση τους και να αποφασίσει αν χρειάζεται χειρουργική αφαίρεσή τους.


Πώς γίνεται η αφαίρεση;


Η σχετική ευκολία με την οποία τον οδοντίατρό σας ή ο χειρουργός μπορεί να εξαγάγει τους φρονιμίτες εξαρτάται από τη θέση  και το στάδιο της ανάπτυξης . Ωστόσο , οι φρονιμίτες που είναι έγκλειστοι , αφαιρούνται με μια τομή στα ούλα και στη συνέχεια την αφαίρεση του τμήματος του οστού που βρίσκεται πάνω από το δόντι .


Αφού αφαιρέσετε τους φρονιμίτες, η περίοδος ανάκαμψης εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας της επέμβασης (αν είναι μια απλή εξαγωγή δοντιού ή είναι ένας έγκλειστος φρονιμίτης).


Τι να περιμένουμε μετά από μια εξαγωγή  • Αιμορραγία μπορεί να συμβεί για αρκετές ώρες μετά από μια εξαγωγή δοντιού . Αποφύγετε τα  ζεστά υγρά ( όπως καφέ ή σούπα ) .

  • Συχνά δημιουργείται οίδημα στην περιοχή του προσώπου όπου έγινε η εξαγωγή. Για την ελαχιστοποίηση του οιδήματος , τοποθετήστε ένα κομμάτι πάγου , τυλιγμένο σε ένα πανί , σε εκείνη την περιοχή του προσώπου σας. Εφαρμόστε το για 10λεπτά και 20λεπτά μετά επαναλάβετε.

  • Πόνος, ο οδοντίατρός σας θα σας χορηγήσει αναλγητικά για τη μείωση του πόνου.

  • Πριν από την εξαγωγή είναι πιθανόν ο γιατρός να σας δώσει κάποια αντιβίωση προκειμένου να αποφευχθεί λοίμωξη.

  •  Τις πρώτες μέρες μετά την εξαγωγή η διατροφή σας θα πρέπει  να περιορίζεται σε μια υγρή δίαιτα έως ότου όλο το μούδιασμα από την αναισθησία να έχει φύγει. Να τρώτε μαλακές τροφές και να αποφεύγετε το αλκοόλ.

  • Συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας , αλλά αποφύγετε τα διπλανά δόντια  κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών . Τη δεύτερη ημέρα , επαναλάβετε απαλό βούρτσισμα των δοντιών σας .


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X