Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Τι αλλάζει στο σεξ μετά την εμμηνόπαυση;
Τι αλλάζει στο σεξ μετά την εμμηνόπαυση;  thumbnail

Τι αλλάζει στο σεξ μετά την εμμηνόπαυση;

Oι αμφιβολίες για την ασφάλεια της ορμονοθεραπείας μετά την εμμηνόπαυση δεν έχουν επισκιάσει ένα από τα πιο βασανιστικά ερωτηματικά των γυναικών μιας κάποιας ηλικίας: πόσο θα επηρεάσει η κλιμακτήριος την ερωτική τους ζωή. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», έχοντας το ένα τρίτο της ζωής τους ακόμα μπροστά τους, αλλά δίχως πλέον τη βοήθεια των ορμονών οι οποίες θα μπορούσαν να τονώσουν την ερωτική τους ζωή, πολλές γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση βιώνουν μειωμένη ή ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία, δυσκολίες να αισθανθούν διέγερση ή να έρθουν σε οργασμό, ή πόνο στη διάρκεια της ερωτικής επαφής, ο οποίος σχετίζεται με αλλαγές που συμβαίνουν στον κόλπο τους λόγω της κλιμακτηρίου. 

Μερικές φορές, οι αιτίες αυτών των προβλημάτων δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν στις ορμόνες. Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι δεν είναι πλέον ελκυστικές, καθώς αλλάζει το σώμα τους με την ηλικία, ενώ άλλες έχουν συντρόφους οι οποίοι χάνουν το ενδιαφέρον για το σεξ ή την ικανότητα να το εκτελούν όπως κάποτε. 

Συνηθισμένες αλλαγές 

Η ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας μετά την κλιμακτήριο είναι πολύ συνηθισμένη. Σε μια μελέτη μεταξύ 580 μετεμμηνοπαυσικών εθελοντριών που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Πληροφόρησης & Αγωγής για τη Σεξουαλικότητα (Siecus) των ΗΠΑ, το 45% είπαν ότι η ερωτική επιθυμία τους είχε μειωθεί μετά την εμμηνόπαυση, το 37% ότι δεν είχαν παρατηρήσει κάποια αλλαγή και το 10% ότι είχε αυξηθεί. 

Αν και τα βιώματα της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικά, το βέβαιο είναι πως η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ερωτική διέγερση και επιθυμία, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JΑΜΑ). 

Όπως γράφει η δρ Τζένιφερ Ε. Πότερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αυτό οφείλεται σε σωματικές αλλαγές, όπως η μείωση της ροής αίματος στα γεννητικά όργανα, η ελάττωση της ύγρανσης του κόλπου και η μειωμένη αντίδραση στην αφή. 

«Οι γυναίκες μπορούν να έχουν οργασμό, αλλά τυπικά χρειάζονται πιο άμεση, πιο έντονη και πιο παρατεταμένη διέγερση της κλειτορίδας», αναφέρει η δρ Πότερ. Πολύ συχνά, όμως, παρατηρούν μείωση στην ένταση του οργασμού και επώδυνες συσπάσεις της μήτρας έπειτα από αυτόν, προσθέτει. 

Ακόμα κι έτσι, όμως, οι περισσότερες γυναίκες που συμμετέχουν σε μελέτες δηλώνουν ότι παρά τα προβλήματα εξακολουθούν να αποκομίζουν ικανοποίηση από την ερωτική τους ζωή, ενώ μόνο μία στις τρεις έως μία στις δύο φρονούν πως αντιμετωπίζουν αρκετά σοβαρό πρόβλημα, ώστε να χρειάζονται θεραπεία. 


Τι συμβαίνει στο σώμα της γυναίκας όταν μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών 

Αν και τα οιστρογόνα αποτελούν την κύρια ορμόνη των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση, η τεστοστερόνη (την παράγουν κυρίως οι ωοθήκες και τα επινεφρίδια της γυναίκας) θεωρείται η ορμόνη της ερωτικής επιθυμίας και για τις γυναίκες. 

Τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες μειώνονται κατά περίπου 50% μεταξύ των ηλικιών 20 και 45 ετών – και αυτό συνεχίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής τους. 

Αν και η εμμηνόπαυση δεν ασκεί απευθείας επίδραση στην παραγωγή της τεστοστερόνης, σε περίπτωση που η γυναίκα υποβληθεί για οποιονδήποτε λόγο σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών της, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται απότομα.
 
Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση σημαίνει πως αυξάνεται η αναλογία τεστοστερόνης προς οιστρογόνα- και αυτό μεταφράζεται σε μερικές γυναίκες σε αύξηση της ερωτικής επιθυμίας. 

Εκτός από την ερωτική επιθυμία, όμως, όλες οι άλλες αλλαγές που πλήττουν τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας σχετίζονται με τα οιστρογόνα. Η ελάττωση των επιπέδων τους, προκαλεί τις περίφημες εξάψεις της εμμηνόπαυσης, αλλά ταυτοχρόνως και αλλαγές στον κόλπο και στο αιδοίο: 

* Τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται ξηρά, λεπτά και λιγότερο ελαστικά, με συνέπεια να προκαλείται πόνος κατά τη διείσδυση. 

* Μειώνεται η ροή αίματος στα γεννητικά όργανα, με συνέπεια να χρειάζεται περισσότερη ώρα η γυναίκα για να νιώσει ερωτική διέγερση. 

* Η μήτρα εκδηλώνει επώδυνες συσπάσεις μετά την ερωτική πράξη- και η σκέψη του μετασεξουαλικού πόνου μπορεί να γίνει πρόσθετο εμπόδιο. 

* Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν μικρή διαφυγή ούρων στη διάρκεια του σεξ- και αυτό μπορεί να τις κάνει να αρχίσουν να το αποφεύγουν. 

Χρήσιμες θεραπείες 

Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να υποβληθούν σε μετεμμηνοπαυσική ορμονοθεραπεία, παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια για την ασφάλειά της. 

Η θεραπεία αυτή συνίσταται στη λήψη οιστρογόνων, τεστοστερόνης και προγεστίνης, η οποία χορηγείται για να προστατευθεί η μήτρα από τον καρκίνο. Ωστόσο, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν δεν μπορούν να πάρουν ορμόνες σε χάπια.
 
Μια εναλλακτική λύση που έχει αποτέλεσμα σε μερικές γυναίκες είναι η κολπική εφαρμογή κρέμας, δακτυλίου ή ταμπλέτας οιστρογόνων. Με αυτόν τον τρόπο ελάχιστη ποσότητα οιστρογόνων μπαίνει στο αίμα. 

Μία άλλη λύση είναι η τοπική εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων που λιπαίνουν τον κόλπο, ενώ υπάρχουν και ειδικοί διαστολείς του κόλπου οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν από γυναίκες που αντιμετωπίζουν στένωση του κόλπου επειδή έχουν πολύ αραιές σεξουαλικές επαφές. 

Η σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση μπορεί να βελτιωθεί και από τη χρήση του αντικαταθλιπτικού βουπροπιόνη, ενώ η δρ Πότερ τονίζει πως σημαντικό είναι επίσης να μην κάνει η γυναίκα καθιστική ζωή. 

Οι συχνές ερωτικές επαφές, τέλος, μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που κάνουν συχνά σεξ έχουν περισσότερη ύγρανση του κόλπου σε σύγκριση με όσες σπανίως έχουν ερωτικές επαφές. 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X