Αρχική / To κόκκινο χρώμα ανεβάζει την τεστοστερόνη των ανδρών!
To κόκκινο χρώμα ανεβάζει την τεστοστερόνη των ανδρών! thumbnail

To κόκκινο χρώμα ανεβάζει την τεστοστερόνη των ανδρών!

Η υψηλή τεστοστερόνη και το κόκκινο χρώμα


Γιατί τόσοι αθλητές επιλέγουν να φορούν κόκκινο χρώμα όταν αγωνίζονται; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό υποστηρίζει ότι η παραπάνω επιλογή μπορεί  να σχετίζεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης.


Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Sunderland έδειξε ότι οι άνδρες που διάλεγαν το κόκκινο χρώμα κατά τη συμμετοχή τους σε μια δραστηριότητα που ενείχε το στοιχείο του ανταγωνισμού είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, σε σύγκριση με αυτούς που διάλεγαν το μπλε.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Παναγιώτης  Δαλαμαρίνης, Βιολόγος,  επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου  Αθηνών


Οι ερευνητές μάλιστα  πιστεύουν πως η σχέση αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί διάσημοι αθλητές προτιμούν το κόκκινο χρώμα. Ο Tiger Woods, για παράδειγμα, φοράει πάντα κόκκινο πουκάμισο την τελευταία ημέρα ενός σημαντικού αγώνα. Το κόκκινο χρώμα είναι πιθανό να σχετίζεται με την ανταγωνιστική φύση σε υποσυνείδητο επίπεδο και να επηρεάζει επίσης τον τρόπο απάντησης του αντιπάλου.


Στη μελέτη συμμετείχαν 73 άνδρες οι οποίοι, χωρίς να μάθουν το σκοπό της μελέτης, ενημερώθηκαν ότι θα συμμετέχουν σε μια ανταγωνιστική δραστηριότητα και επέλεξαν το αντιπροσωπευτικό τους χρώμα, ανάμεσα στο κόκκινο και το μπλε. Μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας απάντησαν ερωτήσεις που στόχευαν στη διευκρίνιση των λόγων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την επιλογή χρώματος. Για τον καθορισμό των επιπέδων τεστοστερόνης, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα σίελου κατά την έναρξη της μελέτης, πριν μάθουν για την ανταγωνιστική δραστηριότητα, καθώς και μετά την ολοκλήρωση της.


Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που επέλεξαν το κόκκινο χρώμα είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την έναρξη της μελέτης, σε σύγκριση με αυτούς που επέλεξαν το μπλε, ενώ παράλληλα συσχέτισαν την επιλογή τους με τα χαρακτηριστικά της κυριαρχίας και της επιθετικότητας.


Η επιλογή χρώματος ωστόσο δε βρέθηκε να σχετίζεται με την πραγματική επίδοση των συμμετεχόντων στην δραστηριότητα. Οι ερευνητές πιστεύουν πως για να έχει το κόκκινο χρώμα πλεονέκτημα αναφορικά με την επίδοση, θα πρέπει να υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός, όπου οι αντίπαλοι βλέπουν ο ένας τον άλλον. Η υπόθεση αυτή συμφωνεί με προηγούμενα ευρήματα που αναδεικνύουν την επίδραση του χρώματος στην αντιλαμβανόμενη αξία ενός αντιπάλου. Οι αντίπαλοι που φορούσαν κόκκινο χρώμα θεωρούνταν πιο ισχυροί.


Υπάρχει λοιπόν μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην επιλογή χρώματος και τον ανταγωνισμό που ενδεχομένως εξηγείται από κάποιον βιολογικό μηχανισμό, στον οποίο σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει η τεστοστερόνη.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X