Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Έρευνα: Δείτε πόσο έχει αλλάξει το λεξιλόγιο μας
Έρευνα: Δείτε πόσο έχει αλλάξει το λεξιλόγιο μας  thumbnail

Έρευνα: Δείτε πόσο έχει αλλάξει το λεξιλόγιο μας

Δείγμα της αλλαγής της κοινωνίας και ως εκ τούτου και του λεξιλογίου που χρησιμοποιούμε είναι η απώλεια πολλών λέξεων τόσο από τα γραπτά του Τύπου όσο και από τους καθημερινούς μας διαλόγους.Αυτό διαπιστώθηκε σε έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ για τις 2.500 λέξεις που χρησιμοποιούμε συχνότερα, ώστε να γίνει σύγκριση με αντίστοιχη μελέτη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πριν από 50 χρόνια για την αγγλική γλώσσα.
Σύμφωνα, με τα ευρήματα της έρευνας η σεμνότητα κι οι τζέντλεμαν χάθηκαν…. ανεπιστρεπτί από το λεξιλόγιό μας και αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις: σεξ, ταινίες, υποθήκη και celebrities.
Οι γλωσσολόγοι του Πανεπιστημίου διεπίστωσαν επίσης ότι ο γάμος, η παιδική ηλικία, ο Θεός και η θρησκεία είναι πλέον… παλιακές, ενώ ακλόνητη παρέμεινε η λέξη Χριστούγεννα.


Υποχώρησε η λέξη άντρας
Εκπληκτική είναι η επιρροή της ισότητας των δύο φύλων στο λεξιλόγιό μας, καθώς η λέξη άντρας υποχώρησε 62 θέσεις (105η στη λίστα), ενώ η λέξη γυναίκα ανέβηκε 34 θέσεις (198η), η οικογένεια κέρδισε 55 θέσεις (216η).
Το «κινητό», το «internet», το «CD» εισέβαλαν στη ζωή και στους διαλόγους μας όπως και οι λέξεις: «άτομο», «κλίμα», «βίντεο», «τεχνολογία», «ναρκωτικά», «κείμενο», «online», «υπολογιστής», «τηλεόραση», «κίνηση», «καρκίνος», «e-mail », «περιβάλλον».
Πηγή: www.iefimerida.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X