Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Απιστία: Συμβουλές για να ξεπεράσεις τον πόνο και το θυμό
Απιστία: Συμβουλές για να ξεπεράσεις τον πόνο και το θυμό thumbnail

Απιστία: Συμβουλές για να ξεπεράσεις τον πόνο και το θυμό

Αναγνώστριά μας ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας.


Ο άνδρας μου με είχε απατήσει στο παρελθόν. Έμαθα για την απιστία, το έχω συγχωρέσει αλλά κάποιες φορές  όταν το σκέφτομαι μέσα μου με πιάνει θυμός. Τι σημαίνει αυτός ο θυμός που νιώθω; Πώς μπορώ να τον ξεπεράσω; Σας ευχαριστώ.


Απευθύναμε το ερώτημά σας στην ψυχολόγο Μαριάννα Μιχαλάκη, ειδικευόμενη στη συστημική ψυχοθεραπεία, συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων και συνεργάτιδα του Κέντρου Προσωπικής Ανάπτυξης Women for life.Η αναγνώστριά  μας είναι πολύ πιθανόν να μην έχει ξεπεράσει πλήρως το γεγονός της απιστίας. Η απιστία είναι  συνώνυμη της προδοσίας και χάνουμε πολύ εύκολο να χάσουμε την εμπιστοσύνη στον σύντροφό μας.


Τι μπορεί να συμβαίνει; Ίσως να μην έχει επεξεργαστεί όσο θα έπρεπε το ζήτημα του θυμού και όλων των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούνται από ένα τέτοιο γεγονός. Το έχει συζητήσει όσο θα έπρεπε με τον άνδρα της; Έχει αναλύσει όλα όσα σκεφτόταν, όλες τις ανησυχίες που προκλήθηκαν μέσα της; Ή διαφορετικά, έχει ξεσπάσει για όλα όσα συνέβησαν ή καταπίεσε πράγματα που ένιωσε και δεν τα ανέλυσε αρκετά για να προστατεύσει τη σχέση και το μέλλον της;


Πολλές γυναίκες καταλήγουν στο ότι «αυτόν τον άνθρωπο τον αγαπώ, δεν θέλω να τον χάσω». Φροντίζουν να αποφορτίσουν την κατάσταση, μειώνουν τη σημασία που έχουν κάποιες συμπεριφορές και ίσως και να τις παρακάμπτουν. Μήπως συνέβη κάτι τέτοιο; Μήπως καταπίεσε κάποια συναισθήματα; Μήπως ήθελε να ξεσπάσει και δεν το έκανε;


Από τη στιγμή που πιστεύει σε αυτή τη σχέση και θεωρεί ότι είναι μια σημαντική σχέση, θα πρέπει να είναι ειλικρινής με τον άνδρα της για το τι νιώθει. Δεν γίνεται να είσαι σε μια σχέση, να προσπαθείς να κάνεις μια καινούργια αρχή και να μη γνωστοποιείς αυτό που νιώθεις και κρύβεις μέσα σου. Διαφορετικά, αν δεν εκφράσει αυτό τον θυμό είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξει η ίδια νευρική συμπεριφορά, ίσως αρχίσει να γίνεται καχύποπτη και πάλι μαζί του και μπορεί και να αρχίσει να σκέφτεται: «Μήπως το ξανακάνει»; Όταν δεν συζητάμε το πρόβλημά μας αυτό διογκώνεται και κάποια στιγμή αυτό ξεσπά με λάθος τρόπο. Πολύ τίμια και ειλικρινά ας πει στον σύντροφό της το πώς αισθάνεται. Αλλά προσοχή. Να μιλήσει για το γεγονός της απιστίας και τα συναισθήματα που της προκαλούν. Ας μη μπει στη διαδικασία να τον κρίνει σκοπός δεν είναι φυσικά να ξεκινήσει διένεξη μέσα στο ζευγάρι. Είναι καλύτερο να εστιάσει στον εαυτό της.


Ξέρετε η απιστία είναι ένα τραυματικό γεγονός για μια γυναίκα. Έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσει σαν ένα πολύ σοβαρό γεγονός. Μπορεί στο παρελθόν να το έχουν συζητήσει με τον σύντροφό της, μπορεί να έχουν αναλύσει ακόμα και για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απιστία αλλά ίσως πρέπει να κάνουν ξανά μια κουβέντα. Ας σκεφτεί και η ίδια. Τι είναι αυτό το συναίσθημα; Δεν ξεφύτρωσε ξαφνικά από κάπου. Μήπως είναι και θυμωμένη με τον ίδιο της τον εαυτό που δεν έχει εκφράσει ακόμα κάποια πράγματα που επιθυμεί κατά βάθος να εκφράσει; Από τη στιγμή που ο άνθρωπος την ενδιαφέρει, το να πει που βρίσκεται συναισθηματικά αυτή την περίοδο δεν είναι κακό. Ο σύντροφός της μπορεί να νομίζει ότι είναι όλα καλά και ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα πια. Είναι όμως; Αισθάνεται η ίδια την ασφάλεια με τον εαυτό της να μιλήσει ανοιχτά; Αν ζητά ειλικρίνεια από τη σχέση ας είναι και η ίδια ειλικρινής. Ο συσσωρευμένος θυμός όχι μόνο φθείρει τη σχέση και την επικοινωνία, αλλά μπορεί να μας προκαλέσει ακόμα και ψυχοσωματικά προβλήματα.


Και επίσης πολύ σημαντικό, η συγχώρεση είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα. Η κάθε γυναίκα έχει γνώση των δικών της λόγων για τους οποίους θα συγχωρέσει ή όχι έναν άπιστο σύντροφο. Όταν παίρνει απόφαση όμως να τον συγχωρέσει, εκεί θα πρέπει και ο άπιστος σύντροφος να δεχτεί το γεγονός ότι θα είναι δύσκολο να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη που απολάμβανε παλαιότερα αλλά και η ίδια να προσπαθήσει στην καινούργια αρχή να μην σκέφτεται καχύποπτα, να μην βάζει στον νου της τη σκέψη «μήπως το ξανακάνει;». Πολλές γυναίκες νιώθουν υπερβολική ανασφάλεια μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Πολλές γίνονται υπερβολικά καχύποπτες. Τότε κάτι πολύ βασικό που πρέπει να σκεφτούν είναι το αν οι ίδιες μπορούν να συνεχίσουν να είναι μέσα στη σχέση αυτή ή αν η παραμονή τους κάνει τελικά κακό. Τι θέλουν και τι προσδοκούν τελικά από τη συμβίωσή τους. Αν αποφασίσουν ότι δοκιμάζουν για κάτι καινούργιο, θα πρέπει να βάλει στην άκρη την αμφιβολία.


Από την άλλη ο άνδρας καλό είναι να φροντίσει να είναι περισσότερο παρών στη σχέση. Η απιστία πολλές φορές είναι αποτέλεσμα της απόστασης που δημιουργείται ανάμεσα στο ζευγάρι αν τον ενδιαφέρει πραγματικά η σχέση του οφείλει να επικοινωνεί πιο συχνά, να εκφράζει και εκείνος για όσα ενοχλείται να ακούει τη γυναίκα του και να προσπαθεί να καταλαβαίνει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της. Και πρέπει ο ίδιος να πείσει τη σύντροφο ότι αξίζει να συνεχίσει να προσπαθεί και η πειθώ δεν έχει να κάνει με εύκολα λόγια  που μπορεί να πει κάποιος και υποσχέσεις, έχει να κάνει με την ουσιαστική επικοινωνία και με πράξεις στην καθημερινότητά τους.


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X