Αρχική / Παιδί / Πώς μαθαίνουμε το παιδί να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα;
Πώς μαθαίνουμε το παιδί να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα;  thumbnail

Πώς μαθαίνουμε το παιδί να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα;

Aναγνώστρια αναρωτιέται. 


Γεια σας. Είμαι μαμά ενός αγοριού 33 μηνών και θα ήθελα τη γνώμη σας αν ειναι δυνατόν στο εξής θέμα: Ο γιος μου ξεκίνησε σχεδόν ξαφνικά και από μόνος του δεν είχε καμία πίεση από εμάς τους γονείς να πηγαίνει στη τουαλέτα δε ξεκίνησε με γιο-γιο καθόλου όπου έχουμε βάλει το παιδικό βοηθητικό καθισματάκι για να κάνει τα τσίσα και τα κακά του επίσης. Δεν ήθελε πλέον να φοράει πάνες και μάλιστα έμενε στεγνός και όλο το βράδυ Μέχρι που δυο φορές ξύπνησε κιόλας μέσα στη νύχτα για να παει τουαλέτα. Αυτό όλο κράτησε μιάμιση εβδομάδα και τώρα εντελώς ξαφνικά αρνείται να κάτσει στη λεκάνη και δείχνει σα να φοβάται.


Όμως δε θέλει να τα κάνει και επάνω του παρόλο που του ξανά βάλαμε τη πάνα με συνέπεια να τα κρατάει για ώρα και να τρέχει πάνω- κάτω πανικόβλητος να κλαίει και να φωνάζει. Ζητάει να παει στη τουαλέτα και μόλις μπει θέλει να βγει αμέσως. Στο τέλος τα κάνει επάνω του, του εξήγησα πως δε με απασχολεί αν θα τα κάνει στη τουαλέτα ή στη πανα αρκεί να μη τα κρατάει και ότι δεν ειναι κακό ή ντροπή να μη θέλει να χρησιμοποιήσει τη λεκάνη για την ώρα Θέλω όμως να καταλάβω γιατί ξαφνικά και χωρίς εμφανή λόγο άλλαξε συμπεριφορά.


Να προσθέσω ακόμα πως και στον παιδικό που παει τους ζητούσε να τον πανε τουαλέτα και πήγαινε μια χαρά χωρίς πρόβλημα. Σκέφτομαι μήπως τον τρομάζει το γεγονός πως μεγαλώνει και κανει ένα είδος πισωγυρίσματος στη βρεφική ηλικία ή τελικά έχει αποκτήσει κάποια φοβία ξαφνικα με τη τουαλέτα Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να με κατατοπισετε σχετικά.


Ευχαριστω πολύ.


Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στην παιδοψυχίατρο κυρία Μερσύνη Αρμενάκα.  Η υπόθεση σας για πισωγύρισμα ειναι σωστή. Πάντα πριν από ένα μεγάλο βήμα κάνουμε λίγο όπισθεν για να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε τις δυνάμεις να προχωρήσουμε. Συμβαίνει συνέχεια στα πρώτα χρόνια των παιδιών.


Οι χειρισμοί σας φαίνονται πολλοί σωστοί .


Η αντίδραση φαίνεται να εχει σχέση με κάποιο γεγονός σχετιζόμενο με την τουαλέτα .Μερικες φορές αρκεί ενα μικρό ταρακούνημα του παιδικού κάθισμα της τουαλέτας για να τρομάζουν τα παιδι και να αποφεύγουν να πλησιάσουν.Οσο εσείς είστε σταθερή και δεν τον αγχώνετε και δεν το πιέζετε θα ξεχάσει αυτό που τον τρόμαξε και με την βοήθεια σας θα ξανά δοκιμάσει .


Καλό είναι να ελεγχθεί αν συνέβη κάτι στις σχολικές τουαλέτες.


Επίσης ελέξτε αν εμφάνιζε δυσκοιλιότητα αυτές τις μέρες, λόγω διατροφής γιατί μπορεί μια επώδυνη κένωση να τον πονέσε και να συνδύασε το αίσθημα με την νέα συνθήκη της τουαλέτας.Αν συμβαίνει κατι τέτοιο με κατάλληλη διατροφή μπορείτε να τον βοηθήσετε να αποφύγει επεισόδια δυσκοιλιότητας. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα ξεχάσει αυτό που τον τρόμαξε και θα ξανάδοκιμάσει. Μπορείτε να τον ενισχύσετε βάζοντας σταδιακούς στόχους που επιθυμεί ώστε να έχει κίνητρο και να ικανοποιηθεί με το αποτέλεσμα. 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X