Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Αδυνάτισμα μετά τα 50: Πολύτιμες συμβουλές
Αδυνάτισμα μετά τα 50: Πολύτιμες συμβουλές thumbnail

Αδυνάτισμα μετά τα 50: Πολύτιμες συμβουλές

Ερώτημα αναγνώστριας: Η μητέρα μου είναι παχύσαρκη και ως αποτέλεσμα του βάρους, έχει υψηλή πίεση υψηλή πίεση στα μάτια, δυσκολία στο να περπατήσει και πόνους στα οστά. Είναι 58 χρονών, έχει πάει πολλές φορές σε παθολόγους, διαιτολόγους και κέντρα διαίτης και όμως δε συνεργάζεται στο να ακολουθήσει μια δίαιτα και να μπει σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής. Μπορείτε να μου πείτε αν υπάρχει κάποια κλινική στην Ελλάδα ή  στο εξωτερικό όπου μπορούν παχύσαρκα άτομα να διαμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε με την επίβλεψη των ειδικών να χάσουν κάποια κιλά, να παρακολουθούνται στη διατροφή τους ενώ παράλληλα να έχουν κάποιες ευχάριστες δραστηριότητες πχ κολύμβηση και πόσο κοστίζουν. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν υπάρχει κάτι τέτοιο κοντά στη Θεσσαλονίκη .


 


Απαντά ο Χάρης Δημοσθενόπουλος,Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.


  


Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κέντρα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, το να διαμένει κανείς σ’ ένα χώρο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και παρακολουθούμαι. Είναι μια πρακτική που υπάρχει στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελβετία και η Γερμανία, όπου τα άτομα με προβλήματα παχυσαρκίας διαμένουν για ένα διάστημα μέχρι ενός μηνός, με ιατρική  παρακολούθηση, ειδική διατροφή, κάποιες ασκήσεις  και χρήση πισίνας. ΄


Είναι δύσκολο, ειδικά όταν μιλάμε για παθολογική παχυσαρκία το να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα άτομα αυτά χάνουν όντως κιλά γιατί τους δίνουν συγκεκριμένη διατροφή ακολουθούν πολύ συμβατικές ασκήσεις και δεν μπορούν να ξεφύγουν από ένα πρόγραμμα αλλά την ίδια στιγμή μπορώ να πω, από την εμπειρία που έχω από άτομα που έχουν πάει σε τέτοιες κλινικές, το μεγαλύτερο ποσοστό γυρνώντας δεν κατάφεραν να κρατήσουν τις διατροφικές συνήθειες και ξαναγύρισαν στο παλιότερο πρόγραμμα και ταυτόχρονα στο παλιότερο βάρος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ισχύει για το σύνολο, υπάρχουν και άτομα τα οποία κρατήσανε το αποτέλεσμα αλλά νομίζω ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το πόσο αποφασισμένο είναι το άτομο το οποίο μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία αλλά και βέβαια ποιους ειδικούς συμβουλεύεται και ποιες μεθόδους ακολουθεί.


Εκτός από τις κλινικές (των οποίων το κόστος είναι πολύ μεγάλο), η συνεργασία με τον γιατρό , τον διαιτολόγο και έναν γυμναστή ( με πολύ εξειδικευμένες ασκήσεις),  είναι ο μόνος τρόπος για να βοηθηθεί ένα άτομο από ειδικούς επιστήμονες ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X