Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Σεξουαλική απόρριψη: Και αν μου πει όχι; Μια ιστορία…
Σεξουαλική απόρριψη: Και αν μου πει όχι; Μια ιστορία… thumbnail

Σεξουαλική απόρριψη: Και αν μου πει όχι; Μια ιστορία…

Σεξουαλική απόρριψη: Και αν πει όχι; Μια ιστορία…


Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη σεξουαλική απόρριψη. Γι αυτό και αφθονούν οι σχετικές παρεξηγήσεις. Τι γίνεται αν ο σύντροφος ή κάποιος που επιθυμείς να γνωρίσεις ερωτικά σου αρνηθεί; Αν την ώρα που ζητήσεις ερωτική επαφή εκείνος κάνει ότι κοιμάται; Αν δε διεγείρεται, αν παγώνει στη μέση της σεξουαλικής επαφής ή δεν έχει οργασμό; Το παίρνεις προσωπικά; Λες ότι κάτι δεν πάει καλά με εσένα; Ότι δεν είσαι αρκετά ελκυστικός;


Απαντά η ψυχολόγος Elyane Savage.


To πιθανότερο είναι ότι η αντίδραση του άλλου έχει πιο πολύ να κάνει με τον ίδιο παρά με εσένα. Εσύ όμως ασχολείσαι περισσότερο με τις αρνητικές σου σκέψεις και το χειρότερο από όλα, τις πιστεύεις. Τέτοιου είδους εμπειρίες σχετικά με το σεξ είχαν δυο άνθρωποι την ιστορία των οποίων γνώρισα μέσα από την εργασία μου ως θεραπεύτρια. Ο Γιάννης και η Κατερίνα.


Μια ιστορία…


Η Κατερίνα ήρθε για θεραπεία επειδή ο Γιάννης ήθελε να είναι πιο τρυφερή μαζί του. Αυτός ήταν ένας ευφημισμός. Στην πραγματικότητα της ζητούσε να παίρνει πρωτοβουλία για την ερωτική συνεύρεση αντί να περιμένει από εκείνον να κάνει πάντα την αρχή. Θεωρούσε όμως ότι αυτό ήταν δικό της πρόβλημα. Γι αυτό και εκείνος δεν ήρθε στη θεραπεία για ζευγάρια. Αυτό που συμπέρανε η Κατερίνα ήταν ότι φοβόταν μήπως  ο Γιάννης την απωθούσε αν προσπαθούσε να τον προσεγγίσει. Αλλά δεν μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη φοβία…   


Θυμήθηκε ότι όταν ήταν μικρή ήταν πολύ ευαίσθητη σε αυτά τα ζητήματα. Η μητέρα της θύμωνε τόσο πολύ όταν την έπιανε από τη φούστα. Όταν ζητούσε κάτι την τιμωρούσε. Αλλά είχε και άλλη μια πολύ δυσάρεστη ανάμνηση. Ο πατέρας της επισκεύαζε την τηλεόραση  του γείτονα όταν εκείνη της ήρθε αυθόρμητα να τον αγκαλιάσει. Εκείνος την έσπρωξε μακριά. Ένιωσε μεγάλη ταπείνωση. Από τότε δεν το ξανάκανε. Φοβόταν μηπως κάποιος άλλος την απωθήσει και πάλι. Έτσι η Κατερίνα άρχισε σιγά σιγά να συνδέει τους παλιούς φόβους της με τη σημερινή πραγματικότητα.


Έχοντας εντοπίσει την προέλευσή του άρχισε να το ξεπερνά. Και άρχισε ήδη να σκέφτεται πώς να προσεγγίσει τον άνδρα της. Σκεφτόταν αυτά που θα μπορούσε να πει και αυτά που θα μπορούσε να κάνει. Και ένα βράδυ αποφάσισε να βάλει τα σχέδιά της σε πράξη.


Ο Γιάννης βρισκόταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι και έβλεπε τηλεόραση. Η Κατερίνα πήρα μια βαθιά ανάσα και τόλμησε: Ξάπλωσε και κουλουριάστηκε δίπλα του και άρχισε να τον χαιδεύει. Εκείνος ανυποψίαστος πετάχτηκε πάνω και της είπε: Μη με πνίγεις! Οι χειρότεροι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν. Σκέφτηκε ότι δεν την αγαπά, ότι δε θέλει να είναι μαζί της. Ήταν έτοιμη να του πει και εκείνη φτάνει πια όταν ο Γιάννης ζήτησε και εκείνος να έρθει μαζί της στη θεραπεία.


Γιατί ένιωσε να πνίγεται; Ανακαλώνταες τις παιδικές του μνήμες ο Γιάννης προσδιόρισε την πηγή του προβληματος. Η μητέρα του είχε βρει μια μέθοδο για να μην ακούγεται το παιδικό κλάμα του. Όταν έκλαιγε τον έχωνε στην αγκαλιά της πολύ σφιχτά για να σωπάσει και να μην ακούγεται στον πατέρα του. Εκείνος ένιωθε να πνίγεται, να του κόβεται η ανάσα. Αυτός ο πνιγμός μεταφέρθηκε και στην ενήλικη ζωή του. Όταν η γυναίκα του προσπάθησε να τον αγκαλιάσει εκείνος ένιωσε και πάλι να πνίγεται. «Και παρόλο που ήθελα να κάνεις την πρώτη κίνηση και να είσαι πιο τρυφερή ίσως τα μηνύματα που σου έστελνα ήταν … κάτσε εκεί που είσαι» εξομολογήθηκε στη συνεδρία.


Η Κατερίνα συγκινήθηκε πολύ με την εξομολόγησή του. Έβαλε τον εαυτό της στη θέση του και κατάλαβε αμέσως γιατί αντιδρούσε με αυτό τον τρόπο. Αλλά το θπέμα ήταν τι θα γινόταν με τους δυο τους στο μέλλον. Με ποιον τρόπο θα ανταποκρινόταν στην προσέγγισή της χωρίς πρόβλημα; Συμφώνησαν και οι δυο να πειραματιστούν. Να βρουν τρόπους που θα έκαναν και τους δυο να αισθάνονται άνετα.


Αν και η σεξουαλική απόρριψη δεν εμφανίζεται πάντα με αυτή τη δραματική μορφή αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όταν κάποιος μας απορρίπτει με λεπτότητα ή χωρίς, αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι απορρίπτει εμάς τους ίδιους. Φαίνεται σαν απόρριψη, ακολουθεί πόνος, λύπη, θυμός, πληγωμένα αισθήματα… Μπορεί όμως η απόρριψη να μην είναι τόσο προσωπική όσο φανταζόμαστε… Στην περίπτωση της Κατερίνας και του Γιάννη ήταν ξεκάθαρο το τι συνέβαινε διότι και οι δυο εξομολογήθηκαν τη δυσκολία τους ο ένας στον άλλο. Σε πολλά άλλα παραδείγματα είναι δύσκολο να καταλάβεις τα πραγματικά αίτια του σεξουαλικού όχι. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X