Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Μπορούν τα δυνατά παυσίπονα να επηρεάσουν τη στύση;
Μπορούν τα δυνατά παυσίπονα να επηρεάσουν τη στύση; thumbnail

Μπορούν τα δυνατά παυσίπονα να επηρεάσουν τη στύση;

Οι άντρες που παίρνουν τακτικά ισχυρά, συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν 11.000 άντρες με πόνο στη μέση, αρκετοί εκ των οποίων υπέφεραν τόσο πολύ ώστε έπαιρναν τακτικά οπιοειδή παυσίπονα, όπως η κωδεΐνη.


Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Spine», απ’ όσους έπαιρναν υψηλές δόσεις οπιοειδών επί τέσσερις μήνες ή περισσότερο, το 19% έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία, ενώ μεταξύ όσων δεν έπαιρναν οπιοειδή το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 7%.


Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι η συστηματική και μακροχρόνια λήψη οπιοειδών υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σημειώνουν στο άρθρο τους.


Εκτός από την κωδεΐνη, στα οπιοειδή αναλγητικά ανήκουν η υδροκωδόνη, η οξυκωδόνη, η μορφίνη κ.ά.


«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι άνδρες οι οποίοι παίρνουν οπιοειδή αναλγητικά για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Ντέγιο, από το Κέντρο Έρευνας της Υγείας του υγειονομικού οργανισμού KaiserPermanenteκαι καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον.


«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την συνταγογράφηση αναλγητικών για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στη μέση».


Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η κατάθλιψη και η χρήση υπνωτικών όπως οι βενζοδιαζεπίνες επίσης αύξαναν τις πιθανότητες να εκδηλώσει ένας άνδρας στυτική δυσλειτουργία.


Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου ήταν η ηλικία, καθώς οι άνδρες ηλικίας 60-69 ετών είχαν 14πλάσιες πιθανότητες να υποβάλλονται σε αγωγή για στυτική δυσλειτουργία έναντι των ανδρών ηλικίας 18-29 ετών.


Πηγή: www.tanea.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X