Αρχική / Ποιές παθήσεις μπορεί να δημιουργήσουν βλεφαρόπτωση;
Ποιές παθήσεις μπορεί να δημιουργήσουν βλεφαρόπτωση; thumbnail

Ποιές παθήσεις μπορεί να δημιουργήσουν βλεφαρόπτωση;

Η βλεφαρόπτωση  επηρεάζει το άνω βλέφαρο και σε πολλές περιπτώσεις όταν η πτώση είναι σοβαρή μπορεί να επηρεάσει  ακόμη και την όραση. Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, σε σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να ανασηκώσει το κεφάλι του ή το βλέφαρο προκειμένου να δει. Η βλεφαρόπτωση δεν είναι ασθένεια , αλλά ένα σύμπτωμα μιας άλλης κατάστασης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.


Τι την προκαλεί ;


Μπορεί να προκληθεί από έναν αριθμό παραγόντων που επηρεάζουν τους μυς , τα νεύρα, το δέρμα ή τα βλέφαρα. Οι μύες που επιτρέπουν στα βλέφαρα να κινούνται  προς τα επάνω και προς τα κάτω  μπορεί να αποδυναμωθούν από την ηλικία ή από τραυματισμό . Επιπλέον , μερικοί άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν με ασθενέστερους από το κανονικό μύες των ματιών και έτσι σε νεαρή ηλικία μπορεί να εμφανιστεί η βλεφαρόπτωση. Μια κοινή αιτία της βλεφαρόπτωσης πτώσης είναι το σύνδρομο Horner . Είναι μια μορφή  νευρικής βλάβης που εμφανίζεται στο πρόσωπο και τα μάτια , και είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης νόσου . Εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες βλάβες του εγκεφάλου , βλάβες του νωτιαίου μυελού , καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο Horner και βλεφαρόπτωση .


Μερικές χρόνιες παθήσεις , όπως ο διαβήτης και η βαριά μυασθένεια , μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της βλεφαρόπτωσης. Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των ματιών. Η μυασθένεια είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας των μυών και των νεύρων. Επίσης σοβαρές κεφαλαλγίες και πονοκέφαλοι μπορεί να προκαλέσουν βλεφαρόπτωση  σε ορισμένους ανθρώπους .


Συμπτώματα


Το κύριο σύμπτωμα είναι μια ορατή πτώση του άνω βλεφάρου . Η πτώση μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά και τους ενηλίκους, σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους . Μπορείτε να παρατηρήσετε τα συμπτώματα σε ένα ή και στα δύο μάτια . Τα άτομα που έχουν γεννηθεί με πεσμένα βλέφαρα έχουν συγγενή βλεφαρόπτωση . Ένα από τα σημάδια της συγγενούς βλεφαρόπτωσης είναι οι ανομοιόμορφες πτυχώσεις στα βλέφαρα .


Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας τονίζουν τη σημασία των οφθαλμολογικών εξετάσεων για παιδιά και ενήλικες με βλεφαρόπτωση. Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση διαβήτη και αυτοάνοσων  παθήσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας της βλεφαρόπτωσης.


Θεραπεία


Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την βλεφαρόπτωση. Αν ο διαβήτης είναι η αιτία, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τι πρέπει να κάνετε, αν όμως φταίει η μυασθένεια, ο γιατρός  θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα τα οποία πιθανόν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ασθένειας. Στις περιπτώσεις συγγενούς βλεφαρόπτωσης,  μπορεί να χρειάζεται  χειρουργική επέμβαση. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχετε προβλήματα με το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών σας αλλά σύντομα η λειτουργία αυτή θα επανέλθει. Τα παιδιά που έχουν βλεφαρόπτωση έχουν αυξημένο  κίνδυνο ανάπτυξης αμβλυωπίας. Η θεραπεία για την αμβλυωπία περιλαμβάνει το κλείσιμο του ‘καλού’ ματιού,  προκειμένου το άλλο μάτι να λειτουργεί καλύτερα.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X