Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την οστεοαρθρίτιδα;
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την οστεοαρθρίτιδα; thumbnail

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την οστεοαρθρίτιδα;

Ερώτημα αναγνώστριας: Είμαι 61 ετών με αρχόμενη οστεοαρθίτιδα ισχίου και εκφυλιστική σπονδυλοαρθροπάθεια στα δυο κατώτερα επίπεδα.Δεν είμαι παχύσαρκη και θα ήθελα να πληροφορηθώ τί θα μπορούσα να κάνω για να καθυστερήσω ενδεχόμενη επιδείνωση. Χρειάζεται γυμναστική και αν ναι τι είδους; Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης βοηθούν;


Απαντά ο Αλέξης Ηλιόπουλος, Ρευματολόγος


Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα και δεν είναι σε άμεση συνάρτηση με την παχυσαρκία. Πέρα από την κληρονομικότητα, η καταπόνηση ή το ανέβασμα σκαλοπατιών κατά τη διάρκεια της εργασίας ή στην οικογενειακή ζωή, μπορεί να προκαλέσει πρωιμότερη εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας. Τα συμπληρώματα με γλυκοζαμίνη, δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν ιδιαίτερα στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης. Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, για να επιβραδύνουμε την εξέλιξη, η κολύμβηση κάνει πολύ καλό αλλιώς οι ασκήσεις αλλά όχι ασκήσεις που φέρουν φορτίο (όχι αναπηδήσεις ή χρήση διαδρόμου) ασκήσεις εδάφους  ή με μηχανήματα στα οποία όμως ο ασθενής πρέπει να κάθεται για να κάνει την άσκηση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X