Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Σκολίωση και πόνοι στη μέση: Τρόποι αντιμετώπισης
Σκολίωση και πόνοι στη μέση: Τρόποι αντιμετώπισης thumbnail

Σκολίωση και πόνοι στη μέση: Τρόποι αντιμετώπισης

Ερώτημα αναγνώστη: Η κόρη μου είναι 11 χρονών, διαγνώστηκε με σκολίωση 20 μοιρών και μας συστήθηκε κηδεμόνας. Μπορείτε να μου πείτε τί νέο υπάρχει σχετικά με την σκολίωση και τη θεραπεία της;


 


Γράφει ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Χειρουργός- Ορθοπαιδικός


  


Η θεραπεία της σκολίωσης απαιτεί σωστό σχεδιασμό και μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του θεράποντα αλλά και προσήλωση από την πλευρά του ασθενούς. Η μέτρηση των 20 μοιρών σε μικρή ηλικία είναι αρκετά σοβαρή και θεωρητικά αυτή από μόνη της θα επέβαλε τη χρήση κηδεμόνα.


Στην επιλογή όμως του τρόπου και του χρόνου της θεραπευτικής αγωγής, λαμβάνονται υπ'όψιν πολλοί παράγοντες :

 – η σκελετική ωριμότητα του παιδιού, η παρουσία ή οχι ήβου, το αν εχει αρχίσει η εφηβεία ή όχι, η ενδεχόμενη παρουσία ανισοσκελίας (δηλαδή διαφοράς μήκους στα κάτω άκρα του παιδιού),η μοίρα της σπονδυλικής στήλης που έχει τη σκολίωση. 

Σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση εκτός από τους κηδεμόνες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν σημαντική αισθητική βελτίωση και δεν προκαλούν τους παλαιότερους προβληματισμούς στην ψυχολογία των παιδιών, υπάρχουν και ειδικά προγράμματα αποκατάστασης με σειρά ασκήσεων- παθητικής κινητοποίησης αλλά και ενεργητικές,  που βελτιώνουν τη στάση του σώματος και ενδυναμώνουν το μυικό πλέγμα της περιοχής. Η αποτελεσματικότητά τους όμως παραμένει αμφίβολη. Βέβαια σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει και το ενδεχόμενο χειρουργικής αποκατάστασης.
 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X