Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχοσωματικά / Πως αντιμετωπίζουμε τα κόμπλεξ με το σώμα μας ;
Πως αντιμετωπίζουμε τα κόμπλεξ με το σώμα μας ;  thumbnail

Πως αντιμετωπίζουμε τα κόμπλεξ με το σώμα μας ;

 Σωματοδυσμορφική διαταραχή ονομάζουμε τη διαταραχή κατά την οποία το άτομο ενασχολείται έντονα με κάποιο φανταστικό ελάττωμα στην εμφάνισή του. Εάν πάλι υπάρχει κάποια μικρή σωματική ανωμαλία, η ανησυχία του ατόμου είναι σαφώς υπερβολική. Συχνά αυτά τα άτομα στρέφονται στη πλαστική χειρουργική για να φτιάξουν το ελάττωμα που πιστεύουν ότι έχουν.


Επιπλέον τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής ίσως μοιάζουν με αυτά τις διατροφικής διαταραχής αλλά τα άτομα με τη σωματοδυσμορφική διαταραχή ανησυχούν  για ένα συγκεκριμένο κομμάτι του εαυτού τους ενώ τα άτομα με τη διατροφική διαταραχή ανησυχούν για όλα το σώμα.


Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή οδηγούνται πολλές φορές σε τελετουργικές συνήθειες π.χ. κοιτιούνται συνέχεια στο καθρέπτη, ρίχνουν τα μαλλιά τους μπροστά κτλ.


Η διαταραχή επίσης επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο  και τις γυναίκες


Συμπτώματα


Επαναλαμβανόμενες και χρονοβόρες συμπεριφορές, όπως  το να κοιτιούνται  στον καθρέφτη, να πειράζουν το δέρμα τους, και προσπαθεί να κρύψει ή να καλύψει το ελάττωμα


Ζητούν συνέχεια διαβεβαίωση ότι το ελάττωμα δεν είναι ορατό ή πολύ προφανές


 Αγγίζουν το « ελάττωμα»


Δεν είναι κοινωνικοί ή έχουν πρόβλημα στο σχολείο, στις φιλίες και στη δουλειά γιατί θεωρούν ότι όλοι κοιτάνε και σχολιάζουν το «ελάττωμα»


Αίσθημα αμήχανα και δεν θέλουν να πάνε έξω στο κοινό, ή να αισθάνεται ανήσυχος όταν γύρω από άλλους ανθρώπους


Θεραπεία


Μέσω  ψυχανάλυσης και ψυχοθεραπείας αλλά και με τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή το άτομο θα μπορέσει να αποδεχτεί το σώμα του και να «εξαφανίσει» το «ελάττωμα» 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X