Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Διαζύγιο και ετεροθαλή αδέρφια: Τι πρέπει να προσέξετε
Διαζύγιο και ετεροθαλή αδέρφια: Τι πρέπει να προσέξετε thumbnail

Διαζύγιο και ετεροθαλή αδέρφια: Τι πρέπει να προσέξετε

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Τα παιδιά μου 4 και 5 ετών αντίστοιχα, έχουν αρχίσει να ρωτούν πληροφορίες για τον αδερφό τους από τον πρώτο γάμο του άνδρα μου… Ζητούν να μάθουν πληροφορίες και κυρίως που είναι και γιατί δε βρίσκεται συνέχεια μαζί μας. Φοβάμαι πως αν τους πω την αλήθεια θα πάψουν να νιώθουν ότι είναι αδέρφια, θα βλάψω τη σχέση τους με τον μεγαλύτερο ετεροθαή αδερφό τους. Τι πρέπει να κάνω; 


Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στην ψυχολόγο κυρία Μαριάννα Μιχαλάκη. Ελπίζουμε οι συμβουλές της να σας φανούν χρήσιμες. Είναι λογικό τα παιδιά να ρωτούν για τα αδέρφια τους από τον προηγούμενο γάμο. Σίγουρα όμως σε αυτή την ηλικία οι πολλές λεπτομέρειες και οι πληροφορίες του πώς έχουν εξελιχθεί οι οικογενειακές σχέσεις είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν σύγχυση στα παιδιά. Αυτό το οποίο προτείνουμε είναι να μιλήσουν στα παιδιά με απλό τρόπο. Η μητέρα θα μπορούσε να τους πει την αλήθεια, δε χρειάζεται να αναφερθεί όμως στους λόγους που οδήγησαν τον προηγούμενο γάμο σε διάλυση και να αναφερθεί στις σημερινές σχέσεις των διαζευγμένων γονέων.  Πριν γίνει οποιαδήποτε αναφορά θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια συζήτηση με τον άνδρα της: "Ξέρεις κάτι ;Τα παιδιά μας έχουν αυτή την απορία πρέπει από κοινού να αποφασίσουμε πώς θα συμπεριφερθούμε. Μπορεί ας πούμε η μητέρα η ο πατέρας να πουν, "ξέρεις πριν από χρόνια είχα παντρευτεί άλλη μια φορά και τότε γεννήθηκε ο αδερφός σου… Έπειτα παντρεύτηκα δεύτερη φορά, έκανα  μια δεύτερη οικογένεια, γεννηθήκατε εσείς. Και είσαστε αδέρφια. Απλά ο Γιώργος πχ. Μένει σε άλλο σπίτι αυτό δε σημαίνει τίποτε για εσάς. Εμείς έχουμε την επιλογή και όποτε θέλετε μπορούμε να τον συναντάμε και να τον βλέπουμε και να κάνουμε πράγματα μαζί.


Δεν μπορούν να κρυφτούν από τα παιδιά οι γονείς. Μιλάμε για μια ηλικία που τα παιδιά αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα. Ας μην πουν ψέματα. Ας προτιμήσουν μια ωραία αλήθεια. Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή όπου αυτά τα μοντέλα οικογένειας δεν είναι ασυνήθιστα οι δεύτεροι ακόμα και οι τρίτοι γάμοι έχουν γίνει μια κοινή πραγματικότητα. Εν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από την δική μου εμπειρία μπορώ να πω πως είναι σχεδόν απίθανο να θεωρήσουν τα παιδιά ότι ο αδερφός τους… δεν είναι πια αδερφός. Το τι θα πιστέψουν τα παιδιά έχει να κάνει και με το πώς το παρουσιάζουν οι γονείς. Και τα λάθη δεν αφορούν μόνο τα ετεροθαλή αδέρφια. Πιστέψτε με λάθος χειρισμοί των γονιών και άλλοι πολλοί παράγοντες έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μιλάνε μεταξύ τους αδέρφια μέσα στο κλασσικό μοντέλο οικογένειας. Εξάλλου τα παιδιά μας σήμερα μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τις αλλαγές στο οικογενειακό μοντέλο γιατί τις βλέπουν και στις ζωές των συμμαθητών τους. Υπάρχουν πολλά είδη οικογένειας και δεν είναι κακό να τα γνωρίζουν.


 Από ότι καταλαβαίνω στα παιδιά της αναγνώστριας, λείπει ο αδερφός από τον πρώτο γάμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απογοητεύσουμε τα παιδιά με ένα ψέμα  ή με το να αφήσουμε να υπάρχει η υποψία ότι το άλλο παιδί ξαφνικά εξαφανίστηκε και δεν ενδιαφέρεται για εκείνα. Ας είμαστε καλύτερα ειλικρινείς αλλά ας μην αναφέρουμε λεπτομέρειες για το διαζύγιο που δεν αφορούν σε καμιά περίπτωση τα παιδιά. Το τονίζουμε αυτό, γιατί  πολλές φορές οι αναφορές στις δυσκολίες του διαζυγίου και στις δύσκολες στιγμές, μπορεί να προκαλέσουν παιδικό άγχος: "Μήπως αυτό που συνέβη παλιά συμβεί και στη μαμά και στο μπαμπά μου;"

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X