Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Πνευμονία: Ποιά είναι τα πρώτα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;
Πνευμονία: Ποιά είναι τα πρώτα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται; thumbnail

Πνευμονία: Ποιά είναι τα πρώτα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η πνευμονία είναι μια φλεγμονή του πνευμονικού ιστού που επηρεάζει τη μια ή και τις δύο πλευρές του θώρακα που συχνά εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μόλυνσης . Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς μικροοργανισμούς, ιούς , βακτήρια, μύκητες και τα παράσιτα .


 Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από την πνευμονία κάθε χρόνο , συνήθως γυναίκες και ιδιαίτερα άτομα άνω των 70  ετών .  Οι μισές από τις περιπτώσεις πνευμονίας προκαλούνται από βακτήρια. Τα βακτήρια , που είναι γνωστά ως Streptococcus pneumoniae είναι η κύρια αιτία της πιο χαρακτηριστικής πνευμονίας. Η μόλυνση συνήθως συμβαίνει όταν εισπνέετε τους μικροοργανισμούς .


Ποιά είναι τα συμπτώματα της πνευμονίας ;


Η κλασική πνευμονία αρχίζει ξαφνικά με ρίγος , πυρετό , πόνους στο στήθος και βήχα .


Ο βήχας είναι ξερός στην αρχή, αλλά σε μια ή δυο ημέρες ο ασθενής αρχίζει να φτύνει φλέγματα . Το φλέγμα είναι συνήθως κίτρινο , κόκκινο ή στο χρώμα της σκουριάς .


Η αναπνοή είναι συνήθως γρήγορη .


Μπορεί να εμφανιστεί επιχείλιος έρπητας γύρω από το στόμα. 


Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν πνευμονία;


Τα παιδιά , ειδικά όταν ταλαιπωρούνται από χρόνιες παθήσεις .


'Οσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις , ειδικά αυτές που σχετίζονται με την καρδιά , το συκώτι ή τα νεφρά , οι ασθματικοί αλλά και οι καπνιστές


Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα , όπως τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.


Οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι .


Άτομα που έχουν υποβληθεί σε σπληνεκτομή .


Οι αλκοολικοί .


Πώς μπορώ να αποφύγω την πνευμονία;


Το κάπνισμα βλάπτει γενικότερα την υγεία και ειδικότερα τους πνεύμονεε, οι οποίοι είναι πιθανόν να μολυνθούν .Εάν είστε καπνιστές, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της πνευμονίας είναι να σταματήσετε γρήγορα το κάπνισμα .


Αν είστε άνω των 65 ετών , το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σχετικά μειωμένο , εάν πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια , όπως  το άσθμα ,έχετε κάποια πάθηση των νεφρών , ή διαβήτη , θα πρέπει να εμβολιαστείτε κατά του πνευμονιόκοκκου . Είναι επίσης σημαντικό, να κάνετε το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης. Εάν ο σπλήνας σας έχει αφαιρεθεί , για παράδειγμα, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα , είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστείτε κατά του πνευμονιόκοκκου .


Ακόμα και μετά από ένα επεισόδιο πνευμονίας που έχει θεραπευτεί επιτυχώς , είναι φυσικό να βιώσετε μια περίοδο εξάντλησης με έντονο και επίμονο βήχα που μπορεί να κρατήσει για αρκετές εβδομάδες.


Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί πνευμονία ;


Η θεραπεία είναι δυνατόν να γίνει με τη χορήγηση αντιβιοτικών, όπως η πενικιλίνη. Πέρα από αυτό, άλλη υποστήριξη μπορεί να κριθεί απαραίτητη.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X