Αρχική / Φοβάσαι τα ταξίδια με το αεροπλάνο; Ξεπέρασέ το!
Φοβάσαι τα ταξίδια με το αεροπλάνο; Ξεπέρασέ το! thumbnail

Φοβάσαι τα ταξίδια με το αεροπλάνο; Ξεπέρασέ το!

Ο φόβος είναι μια αίσθηση τρόμου απέναντι σε μια σκέψη. Το ερέθισμα δεν έρχεται απέξω είναι μέσα. Είναι η δική μου αντίληψη που με τρομάζει, η δική μου ιδέα. Φαντάζομαι κάτι και με αφετηρία την ιδέα αυτή νιώθω φόβο. Με φοβίζει αυτό που θα συμβεί ή που μπορεί να συμβεί. Ο άνθρωπος λοιπόν, που πριν ακόμα επιβιβαστεί κάνει τη σκέψη ότι μπορεί το αεροπλάνο να πέσει θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο πιθανό φοβάται και αρχίζει να τραυλίζει νευρικά στη θέα του και μόνο.


Κείμενο του συγγραφέα, ιατρού και ψυχοθεραπευτή  Χόρχε Μπουκάι*Στη διάρκεια της πτήσης ένα ξαφνικό τράνταγμα από μια ισχυρή ανατάραξη μπορεί να φέρει τρόμο σε οποιονδήποτε. Ας μη μιλήσουμε για το τι σημαίνει αυτό για κάποιον που φοβάται παθολογικά το αεροπλάνο. Η απόδειξη βρίσκεται όπως συνηθίζω να λέω, στο γεγονός ότι για να ξεπεράσεις αυτόν τον φόβο ο μόνος τρόπος είναι να τον αντιμετωπίσεις.


Πρέπει κάποιος να υποβληθεί σε αυτόν τον φόβο για να τον μετατρέψει σε τρόμο. Για να τον σύρει δηλαδή, προς την πλευρά της υγείας. Αφού ένας φόβος μετατραπεί σε τρόμο, τότε μπορεί να ελεγχθεί και να κατανικηθεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και έχει να κάνει με όσα έλεγα στην αρχή ότι μπορούμε  να κάνουμε πολλά με τους φόβους και πρώτα από όλα να τους διαφοροποιήσουμε να τους κατατάξουμε σε κατηγορίες και να τους κάνουμε αντικείμενο μελέτης. Να θυμόμαστε για αρχη ότι άλλο είναι να τρομάζω με μια τίγρη και άλλο να τρομάζω με φωτογραφία μιας τίγρης.


Τι μπορεί να γίνει με τον φόβο; Μπορεί κανείς να ξεφύγει από τα νύχια του;


Ασφαλώς και μπορεί παρόλο που δεν είναι πάντα εύκολο. Πρώτα πρώτα, για να ξεπεραστεί ένας φόβος βολεύει να έχουμε την κατάσταση που φοβόμαστε εκεί μπροστά μας διαθέσιμη και του χεριού μας (αν και δεν είναι πάντα εύκολο). Από όσα έχουμε μάθει ότι με τον τρόπο αυτό θα βρεθώ μπροστά σε μια πραγματική απειλή. Πρώτα θα την δω, θα την μυρίσω θα την ακούσω και κατόπιν θα την αντιμετωπίσω.


Η βασική αντίδραση που προκαλέσαμε τρόμο είναι αντίδραση σε μια πραγματική, τρέχουσα κατάσταση. Αν αυτός που φοβάται μπορεί να δείξει σε κάποιον άλλο το αντικείμενο ή την κατάσταση που τον τρομάζει τότε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Και για να το μπλέξουμε ακόμα παραπάνω… υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το αντικείμενο βρίσκεται όντως εκεί μπροστά μας, ο κίνδυνος όμως είναι στη φαντασία μας και αυτό φτάνει για να κάνει την εμφάνισή του ο φόβος.


Ευχαριστούμε τις εκδόσεις ΟΠΕΡΑ για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, διαβάζοντας το καινούργιο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι «Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό-(εκδόσεις Όπερα)»

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X