Είστε συνέχεια μαζί; 10 βασικοί κανόνες για να βελτιώσετε τη σχέση σας!

Παρόλο που πολύ θα το επιθυμούσαμε, οι σχέσεις δεν φτιάχνονται με μαγικό τρόπο, αλλά θέλουν προσοχή και φροντίδα, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός.

Γράφει η ψυχολόγος Δρ. Λίζα Βάρβογλη

Αν κάθε φορά… δολοφονείτε αυτόν που έχετε απέναντι σας, με προσωπικές επιθέσεις, με το να τον μειώνετε, να του επισημαίνετε τα ελαττώματά του και να τον κατηγορείτε για τον χαρακτήρα του, μπορώ να σας υπογράψω ότι η σχέση αυτή θα κάνει και τους δύο δυστυχισμένους και τελικά θα τελειώσει.

Η έλλειψη καλών δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων αποτελούν «το φιλί του θανάτου» για τις ερωτικές, φιλικές, εργασιακές, αλλά και οικογενειακές σχέσεις. Για αυτό, παρακάτω ακολουθούν οι πρώτες… βοήθειες για να βελτιώσετε τη σχέση σας:

Ακούστε με προσοχή τον συνομιλητή σας.

Αλήθεια, πόσο προσεκτικά ακούτε τον άλλον όταν σας μιλάει; Και εννοώ να ακούτε με τα αυτιά και τα μάτια σας! Όταν ακούτε κοιτάζετε το συνομιλητή σας στα μάτια; Παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματος του; Έχετε επίγνωση της δικής σας γλώσσας του σώματος;

Επίσης, όταν λέμε «σε ακούω» εννοούμε ότι πράγματι ακούμε αποκλειστικά τον άλλο και δεν στέλνουμε ταυτόχρονα μήνυμα, δεν διαβάζουμε την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία και δεν ρίχνουμε μια ματιά στις ειδήσεις και τα αθλητικά στο tablet. Ειδικά με τον άνθρωπό μας, έχουμε έστω 10 λεπτά τη μέρα που μιλάμε, έστω για απλά πράγματα αλλά ακούμε πραγματικά;

Κάντε μικρές πράξεις καλοσύνης.

Ακόμα και αν οι άλλοι δε θυμούνται τι ακριβώς τους είπατε, θα θυμούνται πώς τους κάνατε να αισθανθούν! Έτσι, είναι σημαντικό να κάνετε μικρές «καλές πράξεις» χωρίς να σας το ζητήσει ο άλλος. Από το να προσφέρετε ένα ποτήρι νερό, ή ένα λουλούδι ή να δώσετε λίγο από το χρόνο σας ή οτιδήποτε άλλο, όσο μικρό και αν είναι, αν είναι μια «καλή πράξη» εγγράφεται στη συνείδηση του άλλου. Ας είμαστε λιγότερο εγωιστές και περισσότερο συμπονετικοί!

Μην αμφισβητείτε ο ένας τον άλλο.

Στις περισσότερες συζητήσεις τείνουμε να ερμηνεύουμε τα λόγια και τα συναισθήματα του συνομιλητή μας με βάση τη δική μας οπτική γωνία και εμπειρία. Όταν μάλιστα το επικοινωνούμε αυτό στον άλλον, στην ουσία στέλνουμε όλη την επικοινωνία στα τάρταρα…

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να δεχτούμε αυτά που μας λέει ο άλλος και να αποδεχτούμε τη δική του οπτική γωνία και συναίσθημα χωρίς επίκριση.

Μιλήστε την κατάλληλη στιγμή.

Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε τη στιγμή που είναι κατάλληλη για τον συνομιλητή μας, και όχι για εμάς!  Αλλιώς, όχι μόνο δε θα γίνει αποδεκτό το μήνυμά μας, αλλά θα έχουμε και το πρόσθετο στρες ότι προσπαθήσαμε και αποτύχαμε.

Σε κάθε σύγκρουση προσπαθήστε να δείτε και την οπτική γωνία του συνομιλητή.

Εννοείται πως αυτό είναι ευκολότερο στη θεωρία παρά στην πράξη… Ωστόσο, αν, όταν έχουμε μία σύγκρουση, ξεκινήσουμε θεωρώντας ότι και ο άλλος αισθάνεται παρόμοια με εμάς, αυτό θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε την κατάσταση με περισσότερη υπομονή και κατανόηση. Εξάλλου, το να είμαστε ανοιχτοί στην άποψη του άλλου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι την αποδεχόμαστε.

Όταν συζητάμε, να μένουμε στο θέμα.

Δεν είναι τόσο οι συγκρούσεις που δηλητηριάζουν μια σχέση, όσο ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη σύγκρουση που δημιουργεί το πρόβλημα. Όταν μιλάμε για το «Α» και κατηγορούμε τον άλλον επίσης για το «Β, Γ, Δ», υπάρχει πρόβλημα. Όταν μιλάμε για ένα θέμα και κάνουμε προσωπική επίθεση στον άλλον, επίσης υπάρχει πρόβλημα. Είναι βασικό να μείνουμε στο θέμα και να προσπαθήσουμε να το λύσουμε, αποφεύγοντας τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και τους άσχημους χαρακτηρισμούς για τον συνομιλητή μας.

Κάντε υποχωρήσεις.

Υποχωρώ δε σημαίνει πως χάνω! Ας το σκεφτούμε αλλιώς: Πόσο σημαντική είναι η σχέση με το έτερον ήμισυ ή με τον/η φίλο/φίλη ή συνεργάτη; Αξίζει να κερδίσουμε το επιχείρημα και να χάσουμε τη σχέση; Η αμοιβαιότητα στις υποχωρήσεις στηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Τροφοδοτήστε τη σχέση σας.

Έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς χρειάζεται η σχέση σας; Περισσότερο χρόνο; Καλύτερη επικοινωνία; Αγάπη; Συμπόνια; Λιγότερη γκρίνια; Εντοπίστε τι χρειάζεται η σχέση σας και δώστε το από καρδιάς.  Θα δείτε τη σχέση σας να ανθίζει.

Δώστε και πάρτε.

Παρατηρήστε τι δίνετε και τι παίρνετε στις σχέσεις σας. Και δεν το λέω αυτό με τη μπακαλίστικη έννοια του να κρατάτε το μία-σου-και-μία-μου, αλλά να έχετε επίγνωση προς τα που γέρνει η ζυγαριά. Στις υγιείς σχέσεις υπάρχει ισορροπία.

Υπάρχουν όμως, περιπτώσεις που το ένα άτομο στη σχέση χρειάζεται κάτι παραπάνω για ένα διάστημα. Δώστε αυτό το κάτι παραπάνω με μεγαλείο ψυχής, χωρίς όμως να γίνετε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πρόβλημα υπάρχει όταν αισθάνεστε ότι δε μπορείτε να ζητήσετε από το άλλο άτομο ό,τι ζητάει από εσάς.

Γίνετε το άτομο που οι άλλοι επιθυμούν να έχουν δίπλα τους. 

Χωρίς να χάσετε τον εαυτό σας ή να γίνετε χαλί να σας πατήσουν, γίνετε το πρότυπο του ατόμου που εσείς καταρχήν αλλά και οι άλλοι θα ήθελαν να έχουν δίπλα τους. Τι είδους άνθρωποι θέλετε να σας περιβάλλουν; Τι είδους άτομα και συμπεριφορές σας απωθούν; Ε λοιπόν, αν είστε τέτοιο άτομο ή έχετε ανάλογες συμπεριφορές, θα είστε εξίσου απωθητικός για τους γύρω σας.

Ακολουθώντας τους 10 αυτούς βασικούς κανόνες θα έχετε καλύτερη σχέση με το ταίρι, αλλά εφαρμόζονται οι συμβουλές αυτές και με τους φίλους και τους συνεργάτες. Οι σχέσεις κυριολεκτικά ανθίζουν όταν τις καλλιεργούμε και τις φροντίζουμε.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Νευροψυχολόγος
greekpsychologypages.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχέση και καραντίνα. Ποια ζευγάρια «κινδυνεύουν» να χωρίσουν;

Σχέση vs κορωνοϊός. Ένας ψυχίατρος εξηγεί πώς θα… επιβιώσει ο δεσμός

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα