Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Γέννα στο σπίτι ή στο νερό;
Γέννα στο σπίτι ή στο νερό; thumbnail

Γέννα στο σπίτι ή στο νερό;

Η γέννα στο σπίτι, σε οικείο περιβάλλον, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ώστε να έχετε έναν πιο αποτελεσματικό τοκετό. Παρόμοια, πολλές  γυναίκες  θεωρούν ευεργετική την ανακουφιστική δράση του ζεστού νερού στον τοκετό. Μελέτες δείχνουν ότι ο τοκετός είναι συντομότερος και λιγότερο  επώδυνος στις γυναίκες που  επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι και/ή σε νερό . Και τα δύο έχουν καλά ποσοστά ασφάλειας στις φυσιολογικές κυήσεις. Τα ζευγάρια που προγραμματίζουν γέννα στο σπίτι , τη συνδυάζουν συχνά  με γέννα στο νερό, φροντίζοντας  να νοικιάσουν και να στήσουν  από πριν  την κατάλληλη  πισίνα. Η γέννα στο νερό με τη φροντίδα μαίας μπορεί να αποτελέσει μια ήπια μετάβαση του νεογνού στον κόσμο.


Γέννα στο σπίτι


Η γέννα στο σπίτι, που,  αν και δεν ήταν τόσο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να έρχεται πάλι στο προσκήνιο σε κάποιες  χώρες και στην Ελλάδα, αφήνει περισσότερο  τον έλεγχο σε εσάς και αποφεύγει κλασικές ιατρικές  επεμβάσεις που θα πρέπει να αποδεχτείτε στο μαιευτήριο. Πολλές  φορές  αισθάνονται πολύ πιο χαλαρές στο σπίτι τους , πράγμα που τις βοηθά να αντιμετωπίσουν τον πόνο πολύ ευκολότερα. Μπορείτε να  μοιραστείτε την εμπειρία  με όσους συγγενείς ή φίλους θέλετε, στο χώρο σας και με την άνεσή σας. Επίσης, μπορεί να κινείστε περισσότερο, οπότε επιταχύνεται ο τοκετός. Πιστεύεται , επίσης, ότι μένοντας στο χώρο σας διευκολύνετε τον τοκετό, γιατί η αλλαγή  περιβάλλοντος παρεμβαίνει στην παραγωγή των ορμονών του τοκετού.


Τι θα χρειαστείτε:  Η μαία σας θα σας πει τι πρέπει ναα έχετε έτοιμα:


Πλαστικά σεντόνια  για προστασία του κρεβατιού,δαπέδου ή καναπέ.Θα χρειαστείτε επίσης παλιές πετσέτες ή σεντόνια για να ξαπλώσετε.


Κεριά, μουσική, λάδια αρωματοθεραπείας ή ό,τι άλλο θέλετε για ένα άνετο περιβάλλον.


Φυσικά αναλγητικά, όπως ομοιοπαθητιά φάρμακα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικές μεθόδους.Πωτήστε τη μαία σας  από πριν ποιές μεθόδους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πώς θα σας βοηθήσουν.


Μια θερμοφόρα.


Καθαρές πετσέτες και μια κουβέρτα για να σκουπίσετε το μωρό και να το κρατήσετε ζεστό.


Ένα πλαστικό σκεύος για τον πλακούντα.


Το πρόγραμμά σας για να τηρήσει η μαία τις επιθυμίες σας.


Μια τσάντα με τα απαραίτητα για εσάς και το μωρό σας αν χρειαστεί  να διακομισθείτε στο νοσοομείο.


 


Πώς γίνεται;


Όταν αρχίσουν τακτικές συσπάσεις , καλέστε τη μαία.  Θα  φτάσει με τα σύνεργά της,  με αέριο και ίσως πεθιδίνη, πιεσόμετρο, στηθοσκόπιο για την παραολούθηση του μωρού και ό,τι άλλο χρειάζεται.  Κατά τη διαστολή του τραχήλου η μαία θα ελέγχει, την πίεση και τη θερμορασία σας αι τον καρδιακό ρυθμό του μωρού. Πριν από τη γέννα θα φτάσει και μια δεύτερη μαία, ώστε η μια να φροντίσει το μωρό σας και η άλλη εσάς. Ο πλακούντας μπορεί να αφαιρεθεί φυσιά ή με φάρμακα και η μαία θα ράψει τυχόν μικρά σχισίματα ή  επισιοτομή, αν και τα σοβαρά σχισίματα θα χρειαστούν νοσοκομείο. Μετά τη γέννα θα εξετάσει  εσάς και το νεογνό και θα σας ενθαρρύνει να ξεουραστείτε όσο εκείνη μαζεύει. Αν σε κάποιο στάδιο ανησυχήσει για εσάς ή το μωρό σας, θα κανονίσει να διακομισθέιτε σε νοσοομείο, πιθανώς σε ασθενοφόρο. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε γνώμη οποιαδήποτε στιγμή και να ζητήσετε να πάτε σε μαιευτήριο,πράγμα απαραίτητο, αν θελήσετε επισληρίδιο. Μία στις έξι  γυναίκες που προγραμματίζουν γέννα στο σπίτι, μεταφέρονται σε μαιευτήριο.


Γέννα στο νερό


 


Μπορείτε να γεννήσετε στο νερό  σε μαιευτήριο, αν παρέχεται η δυνατότητα, ή στο σπίτι, νοιικιάζοντας την ειδική πισίνα. Για γέννα σε νερό στο σπίτι, ρωτήστε πρώτα τη μαία σας αν είναι εξοικειωμένη με τη μέθοδο. Επίσης, αν νοικκιάσετε την πισίνα, φροντίστε να είναι αρκετά μεγάλη και βαθιά, ώστε να κάθεστε άνετα, ο σωλήνας παροχής να ταιριάζει στη βρύση σας και το δάπεδό σας να αντέχει το βάρος. Τέλος, θα πρέπει να μένει χώρος γύρω από την πισίνα για τη μαία. Μπορείτε να επιλέξετε και τοκετό και γέννα στο νερό ή να χρησιμοποιήστε την πισίνα για ανακούφιση στον τοκετό και μετά να βγείτε για να γεννήσετε.


Τι θα χρειαστείτε:


 Ένα σουρωτήρι:  ώστε να απομακρύνονται το συντομότερο πήγματα, βλέννες,κόπρανα, ή έμετος (τα οποία είναι όλα φυσιολογικά).


Έχετε κοντά σας  νερό σε σπρέι  και δροσερό νερό για να πίνετε, γιατί μπορεί να ζεσταθείτε αι να διψάσετε στο ζεστό νερό.


Πώς γίνεται;


Αφού μπείτε στην πισίνα, βρείτε μια άνετη θέση. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε σωσίβιο για στήριγμα ή μια διπλωμένη πετσέτα ή ένα  πλαστικό στρώμα για να πραστατεύσετε τα γόνατά , αν γονατίζετε.  Το νερό πρέπει να διατηρείται στους 34-37ο C. Η μαία θα παρακολουθεί τον καρδιακκό ρυθμό του μωρού τακτικά με μια αδιάβροχη συσκευή.  Αν μπορεί. Θα ελέγχει τη διαστολή σας όσο είστε στο νερό  ή  αν δεν γίνεται θα σας εξετάζει όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα και θα παίρνει τακτικά την πίεση και τη θερμοκρασία σας. Όταν γεννηθεί το μωρό σας, τα οπίσθιά σας και το κεφάλι του μωρού θα είναι στο νερό. Όταν βγει τελείως, η μαία θα το τραβήξει στην επιφάνεια και θα σας το δώσει.  Μπορείτε να το βάλετε αμέσως στο στήθος σας κρατώντας το κεφάλι του έξω από το νερό. Μερικές μαίες αφήνουν να αποβληθεί και ο πλακούντας στο νερό, αν και μπορεί να σας ζητηθεί να βγείτε  για να εκτιμηθεί  η απώλεια αίματος. Ο σύντροφός σας  μπορεί  να έχει έτοιμες, καθαρές, ζεστές,  πετσέτες για να τυλίξει εσάς αι το μωρό σας. Αν χρειαστεί οποιαδήποτε επέμβαση, θα πρέπει να βγείτε από την πισίνα. Αν είστε στο σπίτι, μπορεί να χρεαιστεί να διακομισθείτε στο νοσοκομείο.


Γράφει  η συγγραφέας  Dr. Virginia Beckkett,


Επιστημονική θεώρηση Δρ. Αναστάσιος  Α.  Γιαντζόγλου  Μαιευτήρας – Γυναικολόγος.


Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις δίοπτρα.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X