Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία.
Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία. thumbnail

Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία.

Ο καρκίνος  του στομάχου είναι ένας κακοήθης όγκος που προκύπτει από την επένδυση του στομάχου. Υπήρξε μια σημαντική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στομάχου κατά τα τελευταία 60 χρόνια. Οι καρκίνοι του στομάχου κατατάσσονται ανάλογα με το είδος του ιστού , όπου προέρχονται. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του στομάχου είναι το αδενοκαρκίνωμα , το οποίο ξεκινά από το αδενικό ιστό του στομάχου και αντιπροσωπεύει το 90% έως 95 % όλων των καρκίνων του στομάχου . Άλλες μορφές του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν λεμφώματα , στις οποίες συνεπάγονται το λεμφικό σύστημα και σαρκώματα , τα οποία περιλαμβάνουν το συνδετικό ιστό ( όπως οι μύες , το λίπος , ή τα αιμοφόρα αγγεία ) . Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί συχνά να θεραπευτεί , εάν βρεθεί και θεραπευτεί σε πρώιμο στάδιο . Δυστυχώς , οι προοπτικές  δεν είναι τόσο καλές,  αν ο καρκίνος είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο όταν  ανακαλυφθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος του στομάχου βρίσκεται σε μεταγενέστερα στάδια. 


Τί προκαλεί τον καρκίνο του στομάχου ;


Η ακριβής αιτία του καρκίνου του στομάχου είναι άγνωστη, αλλά ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ασθένειας , όπως οι εξής :


Φύλο: οι άνδρες έχουν περισσότερο από το διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου από τις γυναίκες .


Αγώνας: αν είσαι  Αφρο-Αμερικανός ή Ασιάτης μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος.


Γενετική: γενετικές ανωμαλίες και ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.


Γεωγραφία: ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο συχνός στην Ιαπωνία , την πρώην Σοβιετική Ένωση , και σε τμήματα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής .


Ομάδα αίματος: τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο .


Προχωρημένη ηλικία: ο καρκίνος του στομάχου εμφανίζεται πιο συχνά γύρω  από τις ηλικίες 70 και 74 σε άνδρες και γυναίκες , αντίστοιχα .To oικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.


Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ( H. pylori ), λοίμωξη του στομάχου: Το H. pylori είναι ένα βακτήριο που προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου και προκαλεί χρόνια φλεγμονή και έλκη. Ορισμένες προϋποθέσεις για την υγεία, συμπεριλαμβάνουν τη χρόνια γαστρίτιδα , κακοήθη αναιμία , γαστρικό πολύποδες , εντερική μετάπλαση και τη διαδικασία πριν τη χειρουργική επέμβαση στο στομάχι .


Οι εργασίες που σχετίζονται με την έκθεση λόγω της εξόρυξης άνθρακα , διύλισης νικελίου και καουτσούκ και επεξεργασίας ξυλείας και την έκθεση στον αμίαντο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.


Παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα , η κατανάλωση αλκοόλ , και μια διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά , ή υψηλά σε παστά, καπνιστά ή νιτρικό κονσερβών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.


Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου ;


Στα πρώιμα στάδια του καρκίνου του στομάχου , μπορεί να φαίνονται  πολύ λίγα συμπτώματα . Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν : • Δυσπεψία και δυσφορία του στομάχου

 • Αίσθηση φουσκώματος μετά το φαγητό

 • Ήπια ναυτία

 • Απώλεια της όρεξης

 • Καούρα


Αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από πεπτικό έλκος . Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας , έτσι ώστε να μπορεί να γίνει μια σωστή διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία. Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να αυξηθεί πολύ πριν προκαλέσει και άλλα συμπτώματα . 


 Ποιό προχωρημένο καρκίνο μπορεί να έχετε : • Δυσφορία στο άνω ή μεσαίο τμήμα της κοιλιάς

 • Αίμα στα κόπρανα ( το οποίο εμφανίζεται ως μαύρο , σαν πίσσα)

 • Έμετο ή έμετο με αίμα

 • Απώλεια βάρους

 • Άλγος ή φούσκωμα στο στομάχι μετά το φαγητό

 • Αδυναμία ή κόπωση που σχετίζετε με ήπια αναιμία (έλλειψη ερυθροκυττάρων του αίματος ).


Πώς είναι το στομάχι που διαγιγνώσκεται με καρκίνο ; 


Ο γιατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει συχνά προχωρημένο καρκίνο του στομάχου , εκτελώντας μια φυσική εξέταση . Μπορεί να βρει διόγκωση των λεμφαδένων , διόγκωση του ήπατος , αυξημένο υγρό στην κοιλιά (ασκίτης ) , ή κοιλιακούς όγκους που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εξέταση του ορθού .Ωστόσο , αν έχετε ασαφή συμπτώματα , όπως η δυσπεψία , απώλεια βάρους , ναυτία και απώλεια της όρεξης , μπορούν να συστηθούν δοκιμές ελέγχου. Οι δοκιμές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:


Άνω σειρά GI . Αυτά είναι ακτίνες Χ του οισοφάγου , του στομάχου , και το πρώτο τμήμα του εντέρου που ελήφθησαν αφού  πίειτε ένα διάλυμα υδροξειδίου του βαρίου . Το βάριο σκιαγραφεί το στομάχι για το X -ray, το οποίο βοηθά τον γιατρό , με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού απεικόνισης , για να βρουν τους όγκους ή άλλες παθολογικές περιοχές .


Γαστροσκόπηση και βιοψία . Η δοκιμή αυτή εξετάζει τον οισοφάγο και το στομάχι χρησιμοποιώντας ένα λεπτό φωτισμένο σωλήνα που ονομάζεται γαστροσκόπιο , το οποίο διέρχεται μέσα από το στόμα προς το στομάχι . Μέσω του γαστροσκοποίου , ο γιατρός μπορεί να δει απευθείας στο εσωτερικό του στομάχου. Εάν βρεθεί μια ανώμαλη περιοχή, ο γιατρός θα αφαιρέσει κάποιον ιστό (βιοψία ) που πρέπει να εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο . Η βιοψία είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου . Η γαστροσκόπηση και η βιοψία είναι οι καλύτερες μέθοδοι για τον εντοπισμό του καρκίνου του στομάχου.


Μόλις ο καρκίνος του στομάχου διαγνωστεί , μπορούν  να γίνουν περισσότερες δοκιμές για να καθοριστεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί . Οι δοκιμές αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία , τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων , σπινθηρογραφήματα οστών , λαπαροσκόπηση και ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα .


Πώς θεραπεύεται ο καρκίνος του στομάχου;


Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να υποστεί κατεργασία, σε συνδυασμό , ή μόνο του, με τα ακόλουθα, : • Χειρουργική επέμβαση , που ονομάζεται γαστρεκτομή , για απομάκρυνση του συνόλου ή μέρους του στομάχου , καθώς και ιστούς  που περιβάλλει το στομάχι.

 • Χημειοθεραπεία.

 • Ακτινοθεραπεία .


Ποιά είναι η πρόγνωση για τα άτομα με καρκίνο του στομάχου;


Ο καρκίνος του στομάχου είναι δύσκολο να θεραπευτεί εκτός αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, προτού εξαπλωθεί . Δυστυχώς , επειδή ο πρώιμος καρκίνος του στομάχου έχει λίγα συμπτώματα , η νόσος συνήθως προχωράει  όταν γίνει η διάγνωση . Ωστόσο , προχωρημένο καρκίνο του στομάχου μπορεί να θεραπευθεί και τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφισθούν .


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X