Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Σεξ: Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς;
Σεξ: Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς;  thumbnail

Σεξ: Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς;

Οι ειδικοί οφείλουν να ενημερώνουν τους καρδιοπαθείς σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα


Πολλοί καρδιολόγοι και καρδιοχειρουργοί δε κάνουν καμία αναφορά στους ασθενείς τους σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες όμως, που δίνονται στους ειδικούς αναφέρουν ότι οι ιατροί πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα και τακτικά όσους επέζησαν από μια καρδιακή προσβολή, σχετικά με τη δυνατότητα τους να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή. Η ενημέρωση αυτή έχει το χαρακτήρα συζήτησης που περιλαμβάνει τα πάντα από το χρόνο και τον τρόπο επαναδραστηριοποίησης της σεξουαλικής ζωής, μέχρι και την καταλληλότητα , ή μη διάφορων σεξουαλικών στάσεων, υπό συνθήκες.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου ΑθηνώνΟι λεπτομερείς κατευθυντήριες οδηγίες αποτελούν προϊόν συμφωνίας και επιστημονικής τεκμηρίωσης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και καθοδηγούν τους ειδικούς αναφορικά με την ασφαλή αποκατάσταση της σεξουαλικής δραστηριότητας των ασθενών μετά από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδια, ή κάποιο άλλο καρδιαγγειακό ζήτημα.


Η ανάγκη για τις οδηγίες αυτές προέκυψε από τη δυσκολία των επαγγελματιών υγείας να ρωτήσουν τους ασθενείς τους σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, την ίδια στιγμή που η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει τη σεξουαλική υγεία ως σημαντική συνιστώσα της γενικής υγείας του ατόμου.


Οι ασθενείς από την άλλη, έχουν πολυάριθμους φόβους και ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική πράξη. Συχνά φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσει μια νέα καρδιακή προσβολή, αναρωτιούνται εάν μπορούν να λάβουν Viagra, ή ανησυχούν μήπως ο απινιδωτής τους προκαλέσει ηλεκτροσόκ κατά τη διάρκεια της πράξης. Πολλοί από αυτούς ντρέπονται να ρωτήσουν τους ιατρούς και γι αυτό το λόγο οι επαγγελματίες υγείας έχουν την πρώτη ευθύνη  να ξεκινήσουν τη σχετική συζήτηση με όλους τους καρδιολογικούς ασθενείς και τους συντρόφους τους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.


Κάποιοι ασθενείς μπορούν με ασφάλεια να επιστρέψουν στη σεξουαλική τους ζωή μετά τον πρώτο έλεγχο από τον ιατρό τους. Οι απαντήσεις των ειδικών εξαρτώνται από τη γενική υγεία του κάθε ασθενούς. Οι ασθενείς, για παράδειγμα, με ήπιο και σταθερό πόνο στο στήθος έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα καρδιακό πρόβλημα πυροδοτούμενο από τη σεξουαλική πράξη, ενώ όσοι πάσχουν από προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια είναι σημαντικό να περιμένουν μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση τους.


Σε γενικές γραμμές προτείνεται πριν από την αποκατάσταση της σεξουαλικής δραστηριότητας ο ασθενής να δοκιμάσει μια ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως είναι για παράδειγμα το ανεβοκατέβασμα σκάλας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν εμφανιστούν συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια. Στην περίπτωση που η ήπια αυτή δραστηριότητα προκαλέσει συμπτώματα, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει τη σεξουαλική πράξη, αλλά όχι και την οικειότητα.


Παράλληλα, για τους ασθενείς που μπορούν να προχωρήσουν στη σεξουαλική πράξη είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν σε ένα οικείο, άνετο περιβάλλον και να αποφύγουν οποιοδήποτε παράγοντα επιφέρει επιπλέον στρες. Εάν προκύψουν κατά τη σεξουαλική πράξη συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος και ζαλάδα, ή διαταραχές του ύπνου μετά την επαφή είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο ιατρός τους.


Κάποιες σεξουαλικές στάσεις μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Για παράδειγμα, οι άνδρες ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε bypass πρέπει να αποφεύγουν τη ιεραποστολική στάση και να προτιμήσουν μια στάση που κρατά τον κορμό όρθιο και διευκολύνει την αναπνοή.


Οι ειδικοί προτείνουν στους ασθενείς να γράψουν όλες τις απορίες που θέλουν να απευθύνουν στον ιατρό τους και να τις στείλουν πριν το ραντεβού, έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι θα απαντηθούν. Ευελπιστούν μάλιστα, πως αν και οι καρδιολόγοι δεν εκπαιδεύονται επίσημα στη συζήτηση των σεξουαλικών ζητημάτων, οι νέες κατευθυντήριες θα αλλάξουν αποτελεσματικά την κλινική πρακτική.    


Πηγή : hosted.ap.org

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X