Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κούρεμα του ελληνικού χρέους ζητά ο Σόρος
Κούρεμα του ελληνικού χρέους ζητά ο Σόρος thumbnail

Κούρεμα του ελληνικού χρέους ζητά ο Σόρος

Ευρεία απομείωση του ελληνικού χρέους ζητά ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. "Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της", επισημαίνει σε συνέντευξή του προς το Spiegel, ο Τζορτζ Σόρος.


Η Ελλάδα βρίσκεται μετά από πολλές προσπάθειες πολύ κοντά σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζει στην ανάλυσή του ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής και προσθέτει: "Γνωρίζω από συνομιλίες ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα αν ο επίσημος τομέας παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών του, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τους όρους της τρόικας. Έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να ανακάμψει γρήγορα".


Σχολιάζοντας τη γερμανική στάση που δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει σε ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και συζητά μόνο το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ο Σόρος κατανοεί ότι "ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση να διαγράψει τώρα αυτά τα χρέη, καθώς έτσι θα έθιγε μια σειρά από ταμπού, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν στο ρόλο της ΕΚΤ".


 


H Γερμανία ωφελήθηκε από την απομείωση του χρέους της


Ωστόσο, ο Σόρος θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό είναι επιλύσιμο, υπό τη γερμανική ηγεμονία. "Η Γερμανία οφείλει να θυμηθεί ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ίδια ωφελήθηκε πολλές φορές από την απομείωση και τις παρατάσεις αποπληρωμής του χρέους της, που της διασφάλισε ακόμη και η Ελλάδα. Όμως τώρα εμφανίζεται ανυποχώρητη". Ο αμερικανός επενδυτής υπενθυμίζει επίσης ότι ήταν η γαλλική επιμονή για την καταβολή υψηλών αποζημιώσεων μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.


"Ακροδεξιές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα δεν είναι φυσικά συγκρίσιμες, αλλά η τάση δείχνει σε αυτή την κατεύθυνση: στον λαϊκισμό και στον εξτρεμισμό", διευκρινίζει ο Τζορτζ Σόρος, επισημαίνοντας πως "αν δεν αναλάβει η Γερμανία περισσότερες ευθύνες, θα επέλθει διεύρυνση του χάσματος και τελικά η κατάρρευση της ΕΕ". Μια τέτοια εξέλιξη "δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τα γερμανικά συμφέροντα και η Ευρώπη θα περιέλθει σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν κατά την έναρξη της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας", επισημαίνει ο Τζόρτζ Σόρος.


 


Πηγή: www.enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X