Αρχική / Κιρσοί: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία
Κιρσοί: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία thumbnail

Κιρσοί: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Τι έιναι οι κιρσοί;


Οι κιρσοί είναι οζώδης και διευρυμένες φλέβες . Κάθε φλέβα μπορεί να γίνει κιρσός , αλλά οι φλέβες που προσβάλλονται συνηθέστερα είναι εκείνες στα πόδια. Αυτό μπορεί να συμβεί από την ορθοστασία καθώς αυξάνετε η πίεση στις φλέβες των κάτω μερών του σώματος σας.


Για πολλούς ανθρώπους , οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες – μια κοινή , ήπια διακύμανση των κιρσών – είναι απλά μια ανησυχία εξωτερικής εμφάνισης. Για άλλους ανθρώπους , η φλεβίτιδα μπορεί να προκαλέσει οδυνηρούς πόνους και δυσφορία . Μερικές φορές οι κιρσοί μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα. Οι κιρσοί μπορούν, επίσης, να έχουν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα προβλήματα του κυκλοφορικού . Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα αυτό-βοήθειας ή διαδικασίες από το γιατρό σας ώστε να κλείσει ή να αφαιρέσει αυτές τις φλέβες .


Αιτίες


Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σας σ το υπόλοιπο των ιστών σας . Οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα από το υπόλοιπο σώμα σας, την καρδιά σας, έτσι ώστε το αίμα να  μπορεί να ανακυκλωθεί . Για την επιστροφή του αίματος στην καρδιά σας , οι φλέβες στα πόδια σας πρέπει να λειτουργήσουν ενάντια στη βαρύτητα . Έτσι γίνονται συσπάσεις των μυών στο κάτω μέρος των ποδιών σας και ενεργούν ως αντλίες καθώς τα ελαστικά τοιχώματα των φλεβών βοηθούν στην επιστροφή του αίματος στην καρδιά σας .


Οι αιτίες των κιρσών είναι πο εξής:


Γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των κιρσών. Οι κιρσοί παρουσιάζουν κληρονομική προδιάθεση και έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανιστούν στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.


Ηλικία . Δεδομένου ότι μεγαλώνετε , οι φλέβες σας να χάνουν την ελαστικότητά τους με αποτέλεσμα να τεντώνουν . Οι βαλβίδες στις φλέβες σας μπορούν να γίνουν αδύναμες , επιτρέποντας στο αίμα που θα πρέπει να κινείται προς την καρδιά σας να ρέει προς τα πίσω. Ετσι οι φλέβες σας διευρύνονται και γίνονται κιρσοί. Οι φλέβες εμφανίζονται μπλε επειδή περιέχουν αποξυγονωμένο αίμα , το οποίο είναι στη διαδικασία του να επανακυκλοφορείται μέσω των πνευμόνων .


Εγκυμοσύνη . Ορισμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν φλεβίτιδα . Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον όγκο του αίματος στο σώμα σας , αλλά μειώνει τη ροή του αίματος από τα πόδια σας σε λεκάνη. Κιρσοί μπορούν να εμφανιστούν για πρώτη φορά, ή μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εγκυμοσύνης , όταν η μήτρα σας ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες στα πόδια σας . Οι αλλαγές στις ορμόνες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο . Οι κιρσοί που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βελτιωθούν χωρίς ιατρική περίθαλψη εντός τριών μηνών μετά τον τοκετό .


Άλλες πιθανές αιτίες πρόκλησης της συγκεκριμένης δυσλειτουργίας είναι η παχυσαρκία και η συχνή άρση βαρών – καταστάσεις που οδηγούν σε υπερβολική πίεση στις φλέβες.


Συμπτώματα


Οι κιρσοί συνήθως δεν προκαλούν κάποιο πόνο .


Σημάδια που σας δείχνουν ότι έχετε φλεβίτιδα είναι τα εξής : • Οι φλέβες μπορεί να έχουν σκούρο μοβ ή μπλε χρώμα

 • Οι φλέβες μπορεί να εμφανίζονται στριμμένες και διογκωμένες.  Συχνά μπορεί να μοιάζουν σαν καλώδια στα πόδια σας


Κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστούν επώδυνα συμπτώματα , και αυτά μπορούν να είναι τα εξής : • Ένα αίσθημα άλγης ή βάρους στα πόδια σας

 • Καύσος, έντονο σφιξίμο των μυών, κράμπες και πρήξιμο στα κάτω άκρα σας

 • Επιδείνωση του πόνου μετά από όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα

 • Φαγούρα γύρω από μία ή περισσότερες από τις φλέβες σας

 • Έλκη του δέρματος κοντά τον αστράγαλό σας , η οποία μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μια σοβαρή μορφή αγγειακής νόσου που απαιτεί ιατρική φροντίδα


Οι φλέβες με ευρυαγγείες είναι παρόμοιες με τη φλεβίτιδα , αλλά είναι μικρότερες . Οι φλέβες αυτές βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και είναι πιο κόκκινες ή μπλε. Εμφανίζονται στα πόδια , αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν και στο πρόσωπο . Οι φλέβες αυτές ποικίλλουν σε μέγεθος και συχνά μοιάζουν με ιστό αράχνης .


Θεραπείες:


Αυτό-φροντίδα:


Η άσκηση γενικά, η απώλεια βάρους , τα πιο φαρδιά ρούχα , η ανύψωση των ποδιών και η αποφυγή όρθιας ή καθιστής στάσης για πολλή ώρα θα διευκκολύνουν τον πόνο και την πρόληψη των κιρσών από το να χειροτερέψουν.


Κάλτσες συμπίεσης:


Οι κάλτσες συμπίεσης είναι συχνά η πρώτη προσέγγιση για να βοηθηθείτε πριν από τη μετάβαση σε άλλες θεραπείες . Οι κάλτσες συμπίεσης φοριούνται όλη την ημέρα . Θα κρατούν σταθερά τα πόδια σας , και θα βοηθήσουν τις φλέβες και τους μυς των ποδιών σας ώστε να κινείται το αίμα πιο αποτελεσματικά . Το ποσό της συμπίεσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη μάρκα .


Επιπρόσθετες θεραπείες για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κιρσών:


Εάν η κατάστασή σας είναι πιο σοβαρή , ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει μία από αυτές θεραπείες: • Σκληροθεραπεία

 • Χειρουργικές επεμβάσεις με λέιζερ

 • Υποβοηθούμενος καθετήρας

 • Απογύμνωση φλέβας

 • Περιπατητική φλεβεκτομή

 • Ενδοσκοπική χειρουργική διαδικασία

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X