Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Καπνίζες στην εγκυμοσύνη; Δες τους κινδύνους για το παιδί σου
Καπνίζες στην εγκυμοσύνη; Δες τους κινδύνους για το παιδί σου thumbnail

Καπνίζες στην εγκυμοσύνη; Δες τους κινδύνους για το παιδί σου

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που καπνίζουν έχουν μικρότερο εγκέφαλο και είναι πιο ανήσυχα και κυκλοθυμικά από άλλα παιδιά


Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να γίνουν κυκλοθυμικά ή καταθλιπτικά σε σύγκριση με άλλα αγόρια και κορίτσια , λένε οι επιστήμονες.


Μια μελέτη σε πάνω από 200 παιδιά έδειξε ότι εκείνα των οποίων οι μητέρες ήταν τακτικές καπνίστριες , είχαν μικρότερο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της κύησης και είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για να ανπτύξουν στρες και άγχος .


Οι ερευνητές θεωρούν πως ο καπνός θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού με την καταστροφή των νευρώνων και η μείωση του οξυγόνου στο έμβρυο λόγω της στένωσης των αιμοφόρων αγγείων .


Η μελέτη , που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neuropsychopharmacology , έδειξε ότι το κάπνισμα διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μικρών παιδιών .


Στην Αγγλία και την Ουαλία , το 17% των γυναικών καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη –ενώ σε κοπέλες κάτω των 20 ετών το ποσοστό είναι 45%.


Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο αγέννητο παιδί . Η έκθεση στη νικοτίνη μέσα στη μήτρα πιστεύεται ότι μεταβάλλει τη δομή του εγκεφάλου , αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξής του ή αν τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρατηρήθηκαν ελέγχονται από αυτές τις διαφορές.


Ο Δρ Hanan El Marroun και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν το μυαλό και τη συναισθηματική λειτουργία 113 παιδιών, έξι έως οκτώ ετών, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν από ένα έως εννέα τσιγάρα την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .


Δεκαεπτά σταμάτησαν όταν ανακάλυψαν ότι ήταν έγκυος, ενώ 96 συνέχισαν.


Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου από 113 παιδιά που δεν έχουν εκτεθεί στα τσιγάρα στη μήτρα . Έδειξαν ότι εκείνα  των οποίων οι μητέρες συνέχισαν το κάπνισμα είχαν μικρότερο εγκέφαλο με λιγότερη φαιά και λευκή ουσία.


Ο Δρ El Marroun, δήλωσε επίσης: "Είναι γνωστό το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο"


"Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη έχει αποδειχθεί επίσης πως επηρεάζει αρνητικά την υγεία των απογόνων"


"Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη έχει σχετιστεί με αποβολές , μειωμένη ανάπτυξη και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου"


" Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας , η προγεννητική έκθεση σε καπνό έχει συσχετιστεί με προβλήματα συμπεριφοράς και γνωστικά προβλήματα"


"Επιπλέον , η έκθεση σε καπνό σχετίζεται με ψυχιατρικές διαταραχές και με θνησιμότητα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση"


"Η προγεννητική έκθεση του καπνού έχει συσχετισθεί με μείωση της φαιάς ουσία στους εφήβους"


Ο Δρ είπε επίσης, ο καπνός θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στη μήτρα μέσω της νικοτίνης – όπως έχει αποδειχθεί και σε μελέτες σε ζώα – ή διαταράσσει την μετακίνηση των κυττάρων του εγκεφάλου.


Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως το κάπνισμα οδηγεί το έμβρυο στο να στερείται οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, έτσι φράζουν οι αρτηρίες και όλο και λιγότερο αίμα φθάνει στον εγκέφαλο, με αποτέσμα αυτό να επηρεάζει την ανάπτυξή του.


Ο Δρ Marroun είπε : "Συνολικά , τα ευρήματά μας υποδηλώνουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της προγεννητικής έκθεσης στον καπνό στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και συναισθηματικά προβλήματα στα μικρά παιδιά"


"Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης σε συνδυασμό με την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της προγεννητικής έκθεσης στον καπνό υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης και της μείωσης κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης"


Είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνήσει τις δομικές και λειτουργικές νευρο – αναπτυξιακές επιδράσεις της προγεννητικής έκθεσης στον καπνό .


Η πιθανότητα ενός μωρού που γεννήθηκε με ελειπή ή παραμορφωμένα άκρα, εξαιτίας του καπνίσματος της μητέρας του, είναι 26% υψηλότερο – και το 28% έχει περισσότερες πιθανότητες να γεννηθεί με λαγόχειλο ή λυκόστομα.


Οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι κάθε χρόνο στην Αγγλία και την Ουαλία αρκετές εκατοντάδες βρέφη γεννιούνται με ένα φυσικό ελάττωμα που προκαλείται απευθείας από το κάπνισμα της μητέρας τους . Περίπου 3.700 μωρά συνολικά γεννιούνται με μια τέτοια κατάσταση. Από τα 700.000 μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο στην Αγγλία και την Ουαλία , οι περίπου 120.000 μωρά που γεννιούνται από μητέρες που καπνίζουν .

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X