Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Πώς θα προστατευτώ από τις ιώσεις του χειμώνα;
Η αλλαγή των εποχών και η μετάβαση απο το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, ειναι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο περίεργη, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Απο τον Σεπτέμβριο αρχίζει ο καιρός να γίνεται άστατος, με κορύφωση τις αρχές του Οκτωβρίου όπου κάποια ανώμαλα καιρικά φαινόμενα , δημιουργούν το καταλληλότερο περιβάλλον για την έναρξη της εποχής των ιώσεων.

Πώς θα προστατευτώ από τις ιώσεις του χειμώνα;

Η αλλαγή των εποχών και η  μετάβαση απο το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, ειναι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο περίεργη, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Απο τον Σεπτέμβριο αρχίζει ο καιρός να γίνεται άστατος, με κορύφωση τις αρχές του Οκτωβρίου όπου κάποια ανώμαλα καιρικά φαινόμενα , δημιουργούν το καταλληλότερο περιβάλλον για την έναρξη της εποχής των ιώσεων.


Γράφει η φαρμακοπειός Έλενα Χρονοπούλου
Καλό ειναι να ξεκαθαρίσουμε κάποιες διάφορες ανάμεσα στις έννοιες που θα αναλύσουμε . Υπάρχει λοιπόν το κοινό κρυολόγημα και οι πιο σοβαρες ιωσεις όπως η γρίπη. Το κρυολόγημα ειναι μια κατάσταση στην οποία ο οργανισμος δεχεται επιθεση απο ορισμένους ιους, κυριως ρινο'ι'ους που προσβάλουν  το ανώτερο αναπνευστικο σύστημα και προκαλούν ρινική συμφόρηση, ρινικη  καταρροή, πονοκέφαλο, βηχα και μπορούν να εξελιχθούν σε ωτιτιδα, φαρυγγιτιδα ή και λαρυγγητιδα.Τα άτομα τα οποία προσβαλονται συνήθως ακολουθούν αγωγή με αντιπυρετικα, αντίισταμινικα, αποσυμφορητικα μυτης και αποχρεμπτικα φάρμακα. Οι πασχοντες μεταδίδουν την λοιμωξη με τα μικροσταγονιδια που αποβαλουν, σαν αποτέλεσμα του βηχα η του φτερνισματος , ειδικά εάν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.


Πως γίνεται όμως η πρόληψη ;;;


Η πρόληψη αυτών των λοιμώξεων δεν μπορεί να ειναι εύκολη , χρειάζεται καλή προετοιμασία απο την πλευρά του ανοσοποιητικού και προσοχή στην επαφή με τα άτομα που νοσουν.

Πρόληψη γίνεται όταν υπάρχει ενδιαφέρον για ενίσχυση της άμυνας του ανθρώπου με διάφορα φυσικά μέσα . Κεντρικο ρόλο στη προετοιμασία του οργανισμού παίζει η πρόσληψη βιταμίνης C της βασικότερης βιταμίνης για το χειμώνα με σημαντική αντιοξειδωτικη δράση , κατά των ελεύθερων ριζων απομακρύνοντας έτσι παράγοντες που μπλοκάρουν την άμυνα μας.Συνεργιστικά με την C δουλεύει και η Εχινάκια , ένα βότανο με ανοσοδιεγερτική δράση το οποίο κρατά σε ετοιμότητα την άμυνα μας , αλλά και σαν δυναμωτικο επι των λοιμωξεων.
Η προπολη , σε πολλές μορφές η καθεμιά με τον ιδιαίτερο ρόλο της. Σε μορφή βαμματος για την εσωτερική θωράκιση του οργανισμου, σε σπρέι μυτης ως αποσυμφωριτικο και προστατευτικο της ρινικής κοιλοτητας , σε σπρέι λαιμου κατα των φλεγμονων που προκαλεί η ίωση αλλα και σαν ασπίδα προστασίας όταν βρίσκεται κάποιος σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο .Υπάρχουν βέβαια και αλλα σημαντικά συμπληρώματα που δεν αναφέραμε όπως το εμπλουτισμένο μουρουνελαιο  πηγή ω3 λιπαρών οξέων αλλα και βιταμινων D και A το πελαργονιο και η δροσινουλα , κατα του βηχα ,το θυμαρι για το αναπνευστικο η λομπελια για το ρινικο και φυσικά ο βασιλικος πολτος πλούσιος σε σύμπλεγμα βιταμινων Β τονώνοντας το νευρικό σύστημα.Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω την σημασία της καλής διατροφής σε συνδυασμό με την ανάπαυση του σώματος , ώστε όλα όσα προαναφέραμε να μπορούν να λειτουργήσουν σε κατάλληλο  περιβάλλον για να έχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Καλό χειμώνα σε όλους !!!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X