Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Nέες εξελίξεις για το εμβόλιο του AIDS
Nέες εξελίξεις για το εμβόλιο του AIDS thumbnail

Nέες εξελίξεις για το εμβόλιο του AIDS

Πρόσφατα έλαβε χώρα η διακοπή μιας πολύ σημαντικής κλινικής δοκιμής που εξέταζε την αποτελεσματικότητα ενός πειραματικού εμβολίου για τον HIV, όταν μια ομάδα ανεξάρτητων ειδικών έκρινε πως οι εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο εμφάνισαν μια ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν placebo.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών 


Στη μελέτη συμμετείχαν 2500 άτομα στα οποία είτε χορηγήθηκε το HVTN 505, είτε ένα ψευδοφάρμακο.


Το HVTN 505 σχεδιάστηκε με σκοπό να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να καταφέρει να αναπτύξει μια ισχυρή άμυνα απέναντι στους τρεις υποτύπους του HIV και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2009. Αν και οι πρώτες δοκιμές έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς την παραγωγή μιας απάντησης του ανοσοποιητικού στον ιό , η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που διεξάχθηκε δεν έδειξε στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην ομάδα που έκανε το εμβόλιο και την ομάδα που έλαβε το placebo. Συνολικά, στην ομάδα του εμβολίου εντοπίστηκαν 41 νέα κρούσματα , ενώ στην ομάδα του placebo 30. Από τους 23 εθελοντές που προσβλήθηκαν από τον ιό μέσα στις πρώτες 28 εβδομάδες τις μελέτης, οι 14 είχαν λάβει το εμβόλιο και οι 9 το ψευδοφάρμακο.


Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ως προς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, θα μπορούσε να αποδοθεί στην τύχη, αλλά σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα δεν μπόρεσαν να δείξουν, ότι το εμβόλιο μπόρεσε, ή θα μπορούσε στο μέλλον, να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης ενός ατόμου από τον ιό του AIDS. Επίσης, απογοητευτικό ήταν το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο, η συνταγή των τριών δόσεων του εμβολίου δε βοήθησε στην αναστολή της αντιγραφής του ιού στα άτομα που είχαν ήδη προσβληθεί. Ταυτόχρονα, το εμβόλιο απέτυχε να μειώσει το ιϊκό φορτίο σε εθελοντές που προσβλήθηκαν από τον ιό μετά την εισαγωγή τους στη μελέτη.


Οι εθελοντές που προσβλήθηκαν από τον ίο κατά τη διάρκεια της μελέτης, παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα και θεραπεία.


Οι ερευνητές ωστόσο, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, τονίζουν ότι κάθε κλινική δοκιμή τους μαθαίνει κάτι σημαντικό και δίνει πιο σωστές κατευθύνσεις στην ερευνητική διαδικασία.


Αυτή δεν είναι η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου για τον HIV που διακόπτεται απότομα. Το ίδιο είχε συμβεί το 2003 όταν ένα άτομο που είχε λάβει το υπό εξέταση εμβόλιο κόλλησε τον ιό, καθώς και το 2007 όταν διαπιστώθηκε πως τα άτομα που λάμβαναν το ενεργό εμβόλιο είχαν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από αυτά που δεν το λάμβαναν.


Η μεγάλη απογοήτευση που συνοδεύει το HVTN 505 σχετίζεται με το γεγονός ότι ενσωματώνεται σε αυτή τη συνταγή όλη η γνώση των προηγούμενων μελετών, αναφορικά με την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον ιό.


Οι ερευνητές είναι πιθανό να έχουν αρχίσει ήδη να σταχυολογούν τα νέα δεδομένα σχετικά με το ποια θα είναι η βάση τους για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου. Η επόμενη κλινική δοκιμή θα ξεκινήσει το 2014 στη Ν. Αφρική.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 34 εκατομμύρια άτομα ζουν αυτή τη στιγμή με τον HIV σε όλο τον κόσμο, ενώ περισσότερα από 25 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από το AIDS από την έναρξη της επιδημίας του ιού μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι παραπάνω αριθμοί υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάπτυξης ενός εμβολίου.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X