Αρχική / Τα ανησυχητικά συμπτώματα και η θεραπεία της λευχαιμίας
Η Λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος ή του μυελού των οστών που χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική αύξηση ανώριμων και πρόδρομων μορφών των λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζονται «βλάστες». Η λευχαιμία είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε ένα φάσμα ασθενειών. Εναλλακτικά, είναι το σύνολο των ασθενειών που επηρεάζουν το αίμα, το μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα, οι οποίες είναι γνωστές ως νεοπλασίες του αίματος

Τα ανησυχητικά συμπτώματα και η θεραπεία της λευχαιμίας

Η Λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος ή του μυελού των οστών που χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική αύξηση ανώριμων και πρόδρομων μορφών των λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζονται «βλάστες». Η λευχαιμία είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε ένα φάσμα ασθενειών. Εναλλακτικά, είναι το σύνολο των ασθενειών που επηρεάζουν το αίμα, το μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα, οι οποίες είναι γνωστές ως νεοπλασίες του αίματος.


Αιτίες


Οι επιστήμονες δεν κατανοούν τα ακριβή αίτια της λευχαιμίας. Φαίνεται πως  αναπτύσσεται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.


Ωστόσο , υπάρχουν τέσσερις ομάδες λευχαιμίας που επηρεάζουν διαφορετικές ηλικίες ανθρώπων – μια από τις πιο κοινές από αυτές (Οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία) πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά μεταξύ 0-15 , αλλά δεν είναι σπάνιο να διαγνωστεί και σε εφήβους . Οι άλλοι τρεις τύποι είναι πιο σπάνιοι και εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ενήλικες πιο συχνά από ότι σε παιδιά. Η Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι πιο κοινή μεταξύ ενηλίκων.


Σε γενικές γραμμές, η λευχαιμία είναι πιθανό να αναπτυχθεί όταν κάποια κύτταρα του αίματος αποκτούν μεταλλάξεις στο DNA τους. Οι αλλαγές στα κύτταρα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόκληση λευχαιμίας. Ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί να προκαλέσουν λευχαιμία, με την ενεργοποίηση ογκογονιδίων ή με την απενεργοποίηση ογκοκατασταλτικών γονιδίων, διαταράσσοντας τη ρύθμιση του κυτταρικού θανάτου, τη διαφοροποίηση ή τη διάσπαση. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να συμβούν αυθόρμητα ή ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε ακτινοβολία ή καρκινογόνες ουσίες.  


Συμπτώματα


Τα συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με τον τύπο της λευχαιμίας. Κοινά σημεία είναι τα εξής:


1.Πυρετός ή ρίγη


2.Επίμονη κόπωση, αδυναμία


3.Οι συχνές λοιμώξεις


4.Η απώλεια βάρους, χωρίς προσπάθεια


5.Διόγκωση των λεμφαδένων, διόγκωση του ήπατος ή της σπλήνας


6.Εύκολη αιμορραγία ή μώλωπες


7.Μικρές κόκκινες κηλίδες στο δέρμα σας


8.Η υπερβολική εφίδρωση, ιδιαίτερα τη νύχτα


9.Ο πόνος στα οστά ή ευαισθησία


Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό


Τα συμπτώματα είναι συχνά ασαφή και όχι συγκεκριμένα. Μπορεί να μη λάβετε υπόψιν σας  τα πρώτα συμπτώματα λευχαιμίας, διότι μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα μιας γρίπης και άλλων κοινών ασθενειών.


Σπάνια, η λευχαιμία μπορεί να ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια εξετάσεων αίματος για κάποια άλλη κατάσταση.


Θεραπεία


Οι περισσότερες μορφές λευχαιμίας θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή, συνήθως συνδυασμένη με χημειοθεραπεία. Άλλες πάλι θεραπεύονται με ακτινοθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι χρήσιμη η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X