Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Εγκυμοσύνη: τι μπορείς να τρως για να μην πάρεις κιλά
Εγκυμοσύνη: τι μπορείς να τρως για να μην πάρεις κιλά thumbnail

Εγκυμοσύνη: τι μπορείς να τρως για να μην πάρεις κιλά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα πρέπει να προσέχει τη διατροφή της τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τρώει ότι και στη φυσιολογική της ζωή, αλλά ειδικά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης πρέπει να προστατευθεί αυτή και το έμβρυο από τοξίνες και βακτήρια. 


Δεδομένου ότι το 20% με 40% των γυναικών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παίρνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης περισσότερο από το συνιστώμενο βάρος, τα πολλά περιττά κιλά έχουν σχετιστεί με την προεκλαμψία, τον διαβήτη και την υπέρταση, καθώς και τον πρόωρο τοκετό. 

Η ανασκόπηση λοιπόν του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στόχο είχε να συγκρίνει την δίαιτα, τη γυμναστική ή και τον συνδυασμό των δύο κατά τη διάρκεια της κύησης. 

Οι διατροφικές συμβουλές βασίστηκαν στον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων, την ισορροπημένη διατροφή και την κατανάλωση τροφών όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. 

Στην συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν των αριθμών των κιλών που κάθε γυναίκα πήρε κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά πόσο προέκυψαν επιπλοκές. 

Ενώ κάθε παρέμβαση συντέλεσε σε μείωση του αριθμού των κιλών, η δίαιτα είχε την μεγαλύτερη επίδραση, με κατά μέσο όρο σχεδόν μείωση κατά 4 κιλά, του βάρους που συνολικά πήρε η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη.

Με την γυμναστική, η συνολική μείωση των προσλαμβανόμενων κιλών ήταν μόνο 0,7 κιλά. Ο συνδυασμός δίαιτας και γυμναστικής συντέλεσε σε μείωση της τάξης του 1 κιλού. 

Οι γυναίκες που έκαναν θερμιδικά ελεγχόμενη διατροφή είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια επιπλοκή. 

Οι ερευνητές πάντως υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επαληθευθούν από μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματικό βάρος γέννησης των νεογνών δεν επηρεάστηκε από την δίαιτα της μητέρας. 


Ποια φαγητά μπορεί να είναι βλαβερά για το έμβρυο;

Πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός στην αγορά και το μαγείρεμα του τυριού, του γάλακτος, του ψαριού και του κρέατος. 

Τα ψάρια: Τα μεγάλα ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδα στη θάλασσα έχουν αυξημένα ποσοστά Υδραργύρου στο αίμα και τους ιστούς τους. Ο Υδράργυρος σε αυξημένες ποσότητες μπορεί να βλάψει το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα του εμβρύου (εγκέφαλος και νεύρα). Τα ψάρια μπορεί επίσης να περιέχουν διοξίνη και πολυχλωριομένα διφαινύλια (PCB). Αυτά με τη σειρά τους είναι καρκινογόνα και δημιουργούν επίσης προβλήματα στον εγκέφαλο. 

Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψάρι. Απλά να προσέχετε τι ψάρια αγοράζετε και την ποσότητα που τρώτε. 

Το κρέας: Γενικά το κρέας στη χώρα μας είναι ασφαλές και υπόκειται σε αρκετούς ελέγχους. Πρέπει όμως να αποφεύγετε την κατανάλωση κρέατος που έχει μείνει εκτός ψυγείου γιατί αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και παρασίτων. Επίσης το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει τοξόπλασμα, το οποίο με τη σειρά του έχει βλαβερές συνέπειες για τα μάτια ,την ακοή και τον εγκέφαλο του εμβρύου. 

Τα γαλακτοκομικά: Μερικά τυριά μπορεί να περιέχουν κάποια βακτήρια που καλούνται λιστέρια. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν την ομώνυμη μόλυνση η οποία είναι υπεύθυνη για αποβολές, ενδομήτριο θάνατο και σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγονται τυριά όπως η φέτα, το μπρι, το ροκφόρ κλπ. Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X