Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη: Οι συνέπειες στην υγεία του παιδιού
Πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη: Οι συνέπειες στην υγεία του παιδιού thumbnail

Πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη: Οι συνέπειες στην υγεία του παιδιού

Τα κιλά που κερδίζει μια μέλλουσα μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορούν να καθορίσουν το βάρος που θα έχει το παιδί όταν μεγαλώσει καθώς και το κατά πόσον θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο άτομο.


Οι γυναίκες που «βάζουν πολλά κιλά» όταν κυοφορούν έχουν αυξημένες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδιά που έχουν πραγματικά «γραμμένο στη μοίρα τους» να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στο πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί ερευνητές υπό την εποπτεία του δόκτορος Ντέιβιντ Λούντβιγκ του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστώνης. Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στην επιθεώρηση PLoS Medicine, για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους οι ερευνητές μελέτησαν 41.100 γεννήσεις και διαπίστωσαν ότι το βάρος της εγκύου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μελλοντικό βάρος του παιδιού που πρόκειται να έρθει στον κόσμο, ακόμα και όταν αυτό μεγαλώσει και γίνει δώδεκα ετών. Για κάθε κιλό που αποκτά η έγκυος κατά τη διάρκεια της κυοφορίας της, αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος του παιδιού της όταν αυτό θα φτάσει στην ηλικία των δώδεκα ετών κατά 0,02 μονάδες. Οσες έγκυοι κερδίσουν περισσότερο από 18 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν ένα παιδί που θα γίνει παχύσαρκο.


Επίσης, οι Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα, ο δείκτης μάζας σώματος έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά δύο μονάδες, γεγονός που απλώς αποδεικνύει το σημαντικό πρόβλημα παχυσαρκίας που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το ένα πέμπτο της αύξησης αυτής αποδίδεται στην αύξηση του βάρους της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Τα παραπανίσια κιλά φαίνεται να επηρεάζουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η λήψη μέτρων είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου οι γυναίκες να διατηρούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους υγιές σωματικό βάρος και να φέρνουν στον κόσμο παιδιά με ισορροπημένα κιλά και καλή υγεία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους υπολογισμούς, οι ερευνητές δεν είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία για το βάρος των πατεράδων έτσι ώστε να συνυπολογιστεί ως παράγοντας που επηρεάζει το βάρος των παιδιών.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X