Αρχική / Eνέσιμες θεραπείες για τα μάτια: Τι πρέπει να προσέχετε
Eνέσιμες θεραπείες για τα μάτια: Τι πρέπει να προσέχετε thumbnail

Eνέσιμες θεραπείες για τα μάτια: Τι πρέπει να προσέχετε

Αναγνώστης μας έθεσε το εξής ερώτημα:"Καλησπέρα. Ο σύζυγός μου έκανε ήδη 3 ενέσεις Lucentis. Σε πόσο χρονικό διάστημα μετά την 3η ένεση θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα πόσο χρόνο χρειάζεται να δουλέψει το φάρμακο στον οργανισμό. Εάν ο γιατρός συστήσει να συνεχίσει την θεραπεία μέχρι πόσες ενέσεις ακόμη είναι ασφαλής ο ασθενής. Σας ευχαριστώ πoλύ"Την απάντηση έδωσε ο οφθαλμίατρος Ιωάννης Μαυροειδάκος:
To Lucentis είναι φάρμακo εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ για ενέσεις ενδουαλοειδικά (στο εσωτερικό του οφθαλμού) , για μιά σειρά παθήσεων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, που σχετίζονται με ανάπτυξη παθολογικών αγγείων (νεοαγγείωση ).
Δεν αναφέρεται στο e-mail σας η πάθηση του συζύγου, ωστόσο για την υγρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος, που αποτελεί την πιο συχνή ένδειξη τα δεδομένα είναι τα εξης :
Μετά τη διαπίστωση υγράς μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς, γίνεται η πρώτη ενδουαλοειδική ένεση με σκοπό να καταστρέψει σημαντικό αριθμό των παθολογικών αγγείων. Ο οφθαλμός στις επόμενες εβδομάδες απορροφά μέρος του εξαγγειωθέντος υγρού που παραμορφώνει την περιοχή της ωχράς και μειώνει την όραση, οπότε μπορεί να παρουσιασθούν σημεία μικρής βελτίωσης της όρασης
Σε 1 μήνα ο οφθαλμίατρος ελέγχει κλινικά και με ειδικές εξετάσεις (OCT ή/και φλουοραγγειογραφία) την οποιαδήποτε εξέλιξη στην όραση και το υποωχρικό οίδημα του ασθενούς. Με βάση την εξέταση αυτή θα αποφασίσει εάν πρέπει να ακολουθήσει εντός των επομένων ημερών νέα ένεση.
Αυτή η ακολουθία μπορεί να επαναληφθεί μέχρι 10 φορές. Σταματά νωρίτερα εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα ή παρουσιαστούν επιπλοκές. Γενικά, εάν μετά την 3η -4η ένεση δεν υπάρχει ανταπόκριση στη θεραπεία, μειώνονται η πιθανότητες για θετικό αποτέλεσμα, οπότε ενδεχομένως να σταματήσει η σειρά των ενέσεων. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X