Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Έχεις αρθριτικά; Τρόποι για να ανακουφιστείς
Έχεις αρθριτικά; Τρόποι για να ανακουφιστείς  thumbnail

Έχεις αρθριτικά; Τρόποι για να ανακουφιστείς

 Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοαρθρίτιδας, στις 12 Οκτωβρίου.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση των αρθρώσεων. Προκύπτει όταν ο αρθρικός χόνδρος, ο ιστός που επικαλύπτει μια άρθρωση κατά την επαφή της με το οστό και επιτρέπει την κίνηση χωρίς τριβή των αρθρικών επιφανειών, αρχίζει σταδιακά να φθείρεται. Αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται στις παρυφές των αρθρώσεων νέα οστά, τα λεγόμενα οστεόφυτα, αυτά που αποκαλούνται στην καθομιλουμένη «άλατα».


 


Πάνω από το 13% των ενηλίκων στη χώρα μας πάσχει από οστεοαρθρίτιδα. Χαρακτηρίζεται ως ασθένεια της τρίτης ηλικίας, αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε νεότερες ηλικίες, εφόσον ο αρθρικός χόνδρος τραυματισθεί ή δεχθεί έντονες ασύμμετρες φορτίσεις. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, από ότι στους άνδρες και εντοπίζεται πιο συχνά στο ισχίο, στο γόνατο και στη σπονδυλική στήλη, από ότι στον αγκώνα και στην ποδοκνημική. Επίσης διαπιστώνεται πιο συχνά στην κεντρική άρθρωση του αντίχειρα, όπως και στην κεντρική άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. 


 


 


 


Μήπως έχετε «αρθριτικά»;


Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται σε τραυματικές κακώσεις του χόνδρου, καταπόνηση των αρθρώσεων, μεταβολικές (π. χ. παχυσαρκία), ορμονικές και γενετικές διαταραχές. Μπορεί να χαρακτηρισθεί και επαγγελματικό νόσημα, αφού οι αρθρώσεις επιβαρύνονται όχι μόνο στην κακή στάση του σώματος, αλλά και στην επιλογή συγκεκριμένης στάσης του σώματος κατά την άσκηση της εργασίας. Χαρακτηριστικά, υδραυλικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, αλλά και χειρουργοί και χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανήκουν στα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου. Επίσης, οι αθλητές που επιβαρύνονται λόγω αυξημένης καταπόνησης των αρθρώσεων και αθλητικών κακώσεων μπορεί να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα.


Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας, η δυσκαμψία, δηλαδή η δυσκολία κίνησης της άρθρωσης, είναι ένα σύνηθες κλινικό σημείο της νόσου. Η διόγκωση της άρθρωσης μπορεί να είναι περιοδική ή μόνιμη, ενώ η παραμόρφωση και η διαταραχή του άξονα της άρθρωσης, μπορεί να οφείλεται σε συρρίκνωση του θυλάκου της άρθρωσης (πρόκειται για μία μεμβράνη που περιέχει το αρθρικό υγρό, αγκαλιάζει την αρθρική επιφάνεια και προστατεύει την άρθρωση ) ή σε αστάθεια της άρθρωσης. 


Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν υποφέρεται από οστεοαρθρίτιδα, οι Γιατροί και η Ομάδα Αποκατάστασης του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ θα σας εξετάσουν και θα σας δώσουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες, δωρεάν. 


Κλείστε ραντεβού στο τηλέφωνο 210 270 2800 από σήμερα (7 Οκτωβρίου).


Για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, χρειάζεται κινητοποίηση με ήπιες ασκήσεις και χειρισμούς που στοχεύουν στην αύξηση του εύρους κίνησης σε συνδυασμό με την κατάλληλη αναλγητική φαρμακευτική θεραπεία (λήψη αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων – διμεσουλίδη, δικλοφενάκη), πάντα συνοδευόμενη από φαρμακευτική αγωγή για γαστροπροστασία (ραμπεπραζόλη, παντοπραζόλη). Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι ενδαρθρικές εγχύσεις με χρήση αντιφλεγμονώδους (κορτιζόνη) και βιοπολυμερούς (υαλουρονικού οξέως), που θεραπεύουν τη φλεγμονή και αναπλάθουν τον χόνδρο.


Χρειάζεται επίσης να ληφθούν απλά μέτρα για την ελάττωση του φορτίου των αρθρώσεων που πάσχουν: Η απώλεια σωματικού βάρους, η χρήση μιας βακτηρίας, η αποφυγή μη απαραίτητων καταπονήσεων (όπως το τροχάδην ή το ανέβασμα σκάλας) και να επιβληθούν τακτικά διαστήματα πλήρους ανάπαυσης.
Στο ενδιάμεσο στάδιο, που χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των συμπτωμάτων, μπορεί να κριθούν αναγκαίες οι οστεοτομίες διόρθωσης του άξονα φόρτισης και να ακολουθήσει η κινητοποίηση, όπως στο πρώϊμο στάδιο. 
Τέλος, η προχωρημένη αρθρική καταστροφή με αυξημένο πόνο, αστάθεια και παραμόρφωση, απαιτεί συνήθως χειρουργική επέμβαση – ολική αρθροπλαστική ή χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη (πεταλεκτομή, σπονδυλοδεσία) εφόσον πρόκειται για αυχενική ή οσφυϊκή σπονδύλωση, ακολουθούμενες από θεραπεία αποκατάστασης. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X