Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Έρευνα: Το μέγεθος μιλά για την υγεία και τον χαρακτήρα
Έρευνα: Το μέγεθος μιλά για την υγεία και τον χαρακτήρα thumbnail

Έρευνα: Το μέγεθος μιλά για την υγεία και τον χαρακτήρα

Τον περασμένο Αύγουστο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στην Ιταλία, δημοσίευσαν μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες με μεγάλους όρχεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο και να νοσηλευθούν με καρδιολογικά προβλήματα.


Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.809 άνδρες ηλικίας 38 έως 64 ετών,έδειξε επίσης ότι οι άνδρες με μεγάλους όρχεις τείνουν να είναι πιο παχείς, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ και να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση.


Πιο πρόσφατα ακόμα, την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Έμορυ, στην Ατλάντα, δημοσίευσαν άλλη μελέτη, που έδειξε ότι οι άνδρες με μικρότερους όρχεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να συμμετέχουν στην φροντίδα των παιδιών.


Και οι δύο μελέτες, απέδωσαν στις ανδρικές ορμόνες τα συμπεράσματά τους: η μεν πρώτη στα υψηλότερα επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) που εντοπίστηκαν στους άνδρες με μεγάλους όρχεις (επηρεάζει το μέγεθος των όρχεων και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές), η δε δεύτερη στα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που καθιστούν τους άνδρες λιγότερο ανταγωνιστικούς και περισσότερο στοργικούς.


Δεν είναι η πρώτη φορά που κλινικές μελέτες συσχετίζουν το μέγεθος οργάνων ή ιστών του σώματος με προβλήματα υγείας και συμπεριφορές. Να τι έχουν δείξει μερικές άλλες:


* Μικρά αυτιά. Τα μικρά αυτιά σημαίνουν μικρότεροι ακουστικοί πόροι (τα "σωληνάκια" που ενώνουν το εξωτερικό τμήμα του αυτιού με το μεσαίο του) και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος στα αυτιά, κατά τον δρα Τζωρτζ Μάρτι, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Leicester.


Τα πολύ μικρά και χαμηλά τοποθετημένα αυτιά (κάτω από το επίπεδο των ματιών) συχνά υποδηλώνουν νεφρολογικό πρόβλημα, προσθέτει.


* Μεγάλη γλώσσα ή αμυγδαλές. Και τα δύο συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες υπνικής άπνοιας – μιας διαταραχής του ύπνου που προσβάλλει το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών και χαρακτηρίζεται από παροδικές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.


Όταν η γλώσσα ή οι αμυγδαλές είναι μεγάλες, είναι πιθανότερο να αποφράξουν την αεροφόρο οδό την ώρα που κάποιος κοιμάται. Η υπνική άπνοια μακροπρόθεσμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.


* Μεγάλοι γοφοί. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου πραγματοποίησαν μελέτη με περισσότερες από 8.700 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών και βρήκαν συσχέτιση της αυξημένης περιμέτρου στα ισχία με χαμηλή βαθμολογία σε τεστ μνήμης.


Η ίδια μελέτη έδειξε ότι γενικώς οι γυναίκες με πολλά περιττά κιλά έχουν μειωμένη νοητική λειτουργία. Τα καλά νέα, όμως, είναι πως όσοι συσσωρεύουν τα περιττά κιλά τους στους γλουτούς και τα ισχία, και όχι στην κοιλιά, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και διαβήτη.


* Μακριά δάκτυλα στα χέρια. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουώργουϊκ και το Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ICR) της Βρετανίας, ανακάλυψαν σε μελέτη με σχεδόν 1.500 άντρες με καρκίνο του προστάτη και 3.000 υγιείς εθελοντές, ότι το μήκος του δείκτη συσχετίζεται με τη νόσο.


 Η μελέτη τους έδειξε πως όταν ο δείκτης είναι πιο μακρύς από τον παράμεσο δάκτυλο (σ.σ. το δάκτυλο που φοράμε τη βέρα) οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι σημαντικά μειωμένες. Μία άλλη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά, έδειξε ότι οι άντρες με μακρύ δείκτη έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη.


Και οι δύο συσχετίσεις αποδίδονται στα επίπεδα τεστοστερόνης (είναι η ορμόνη του ανδρικού φύλου) στα οποία εκτίθενται οι άντρες κατά την εμβρυϊκή ζωή (σ.σ. τεστοστερόνη φέρουν και οι γυναίκες, αν και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι οι άνδρες).


* Μακριά δάκτυλα στα πόδια. Όταν το δεύτερο δάκτυλο του ποδιού (αυτό που βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο) είναι πιο μακρύ, μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μιας επώδυνης ασθένειας στα πόδια που λέγεται νόσος του Freiberg.


Όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός-χειρουργός δρ Ντέιβιντ Χάλιχαν-Μπερν, από την Κλινική Three Rivers του Μίντλσεξ, η νόσος προκαλεί πόνο κατά τη βάδιση, λόγω νέκρωσης των μεταταρσίων (είναι τα οστά στο πάνω μέρος του άκρου πόδα).


* Στενοί γοφοί. Έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν, μελετώντας σχεδόν 3.000 άνδρες και γυναίκες, πως όσοι είχαν στενούς γοφούς διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξάλλου, διαπίστωσαν ότι το σωματικό λίπος στα ισχία, τους μηρούς και τους γλουτούς "παγιδεύει" τα λιπαρά οξέα των τροφίμων, εμποδίζοντάς τα να κυκλοφορούν στο αίμα και να προσκολλώνται σε διάφορα όργανα, προκαλώντας τους βλάβες.


* Κοντά πόδια. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ έδειξε ότι τα μακριά πόδια μπορεί να σημαίνουν μειωμένο κίνδυνο εμφανίσεως τύπου 2 διαβήτη. Η μελέτη τους έδειξε πως ανά 4,3 εκατοστά αύξηση στο μήκος των ποδιών, μειώνεται κατά 19% ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.


Η αιτία της συσχέτισης επίσης πιστεύεται πως οφείλεται στην ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα: αν μία έγκυος είναι σχετικά υποσιτισμένη, είναι πιθανότερο να αποκτήσει μωρό με κοντά πόδια, το οποίο επίσης θα έχει συνηθίσει στην μειωμένη πρόσληψη τροφής.


Μεγαλώνοντας ένα τέτοιο μωρό πιθανώς θα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, επειδή το πάγκρεάς του δεν μπορεί να αντέξει την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται στο εύρος του φυσιολογικού, κατά τον δρα Μαρκ Βάντερπαμπ, ενδοκρινολόγο στο νοσηλευτικό οργανισμό Royal Free Hampstead NHS Trust, στο Λονδίνο.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X