Αρχική / Θεραπεία για μυωπία και αστιγματισμό. Πόσο ακίνδυνο είναι το Laser;
Θεραπεία για μυωπία και αστιγματισμό. Πόσο ακίνδυνο είναι το Laser; thumbnail

Θεραπεία για μυωπία και αστιγματισμό. Πόσο ακίνδυνο είναι το Laser;Γράφει ο Ιωάννης Μαυροειδάκος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος:


Διαθλαστικές Ανωμαλίες των οφθαλμώνΜΥΩΠΙΑ είναι η κατάσταση του οφθαλμού κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός που προέρχονται από μακρινά αντικείμενα εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Μπορεί να οφείλεται σε πολύ κυρτό κερατοειδή – φακό (διαθλαστική) ή σε πολύ μεγάλο βολβό (αξονική). Διορθώνεται με αμφίκοιλα γυαλιά , φακούς επαφής ή Laser (μόνιμη διόρθωση).


ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οφθαλμός μπορεί να δεί καθαρά τόσο μακριά όσο και κοντά, αυτό όμως συνοδεύεται από προσπάθεια εστίασης (focus) των οφθαλμών, η οποία δεν είναι συνειδητή (γίνεται αυτόματα εγκεφαλικά και δεν την αντιλαμβανόμαστε), και ενδέχεται να προκαλέσει πονοκεφάλους και κούραση (δάκρυσμα, κοκκίνισμα των οφθαλμών) μετά από πολύωρη εργασία ιδίως σε κοντινές αποστάσεις. Εδώ η εστίαση του αντικειμένου γίνεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Διορθώνεται με αμφίκυρτα γυαλιά , φακούς επαφής ή Laser (μόνιμη διόρθωση).


ΔΕΝ πρέπει να συγχέεται με την Πρεσβυωπία που αποτελεί την αδυναμία του οφθαλμού να δει καθαρά κοντά, εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και οφείλεται σε εξασθένιση του προσαρμοστικού συστήματος του οφθαλμού (ενδοφακός), δηλαδή ση «γήρανση» του φακού του ματιού.


ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ είναι η ανωμαλία κατά την οποία ο κερατοειδής έχει διαφορετική καμπυλότητα στους διάφορους μεσημβρινούς (σαν αυγό αντί σαν σφαίρα) με αποτέλεσμα να βλέπουμε παραμορφωμένα τα αντικείμενα, επειδή τα είδωλα δεν είναι σωστά – συμμετρικά εστιασμένα. Συνδυάζεται με μυωπία ή υπερμετρωπία.


Η ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ είναι μία μέθοδος κατά την οποία εφαρμόζεται ειδικό excimer laser, ώστε να τροποποιηθεί η ανατομία και το πάχος ορισμένων περιοχών του κερατοειδούς. Έτσι μεταβάλεται η διαθλαστική ισχύς του οφθαλμού, και το είδωλο των αντικειμένων εστιάζεται καθαρά στον αμφιβληστροειδή και το κέντρο της όρασης. Η Ακτίνα Laser είναι μια μορφή ενέργειας ακριβής και ακίνδυνη για τους ιστούς του οφθαλμού.


Υπάρχουν δυο βασικές μέθοδοι laser θεραπείας σήμερα. Η PRK και η LASIK. Διαφέρουν μόνο στον τρόπο που αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς (το επιφανειακό στρώμα), αλλά το είδος του laser και στις δυο μεθόδους είναι το ίδιο.


Και οι δυό τεχνικές είναι εντελώς ανώδυνες και η νάρκωση γίνεται τοπικά μόνο με σταγόνες. Χειρουργούνται και τα δυο μάτια την ίδια ημέρα και η επέμβαση διαρκεί μόλις δέκα λεπτά. Μετά το τέλος της επέμβασης, ο ασθενής βλέπει σχεδόν 5/10 χωρίς διόρθωση, και εντός λίγων ωρών (LASIK), η όραση μεγιστοποιείται στα 10/10 ή και περισσότερο (υπερόραση). Μετεγχειρητικά, ο ασθενής χρησιμοποιεί σταγόνες για 30 ημέρες περίπου.


Η κύρια ενόχληση που αναφέρει το 30 % των ασθενών είναι μικρή ξηρότητα των οφθαλμών, που αντιμετωπίζεται με τεχνητά δάκρυα και υποχωρεί σε 1-3 μήνες.


ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ για την επέμβαση αυτή έχουν:  1. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους (εκτός εάν υφίστανται ειδικοί επαγγελματικοί λόγοι, οπότε μπορεί να γίνει και νωρίτερα υπό προυποθέσεις)

  2. Όσων η μυωπία παραμένει σταθερή τα τελευταία δύο χρόνια

  3. Όσοι για επαγγελματικούς λόγους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν γυαλιά (αεροπόροι , αθλητές , αστυνομικοί )

  4. Όσοι για αισθητικούς λόγους δέν θέλουν να φορούν γυαλιά

  5. Όσοι έχουν μεγάλη διαφορά στη διάθλαση των δυο οφθαλμών και η χρήση φακών επαφής είναι προβληματική ή ανεπιθύμητη

  6. Όσοι γενικά επιθυμούν να έχουν άνετη, ευκρινή όραση απαλλαγμένοι από την εξάρτηση γυαλιών ή φακών επαφής


ΘΕΡΑΠΕΙΑ επιδέχονται:  1. Μυωπία 1-14 διοπτρίες  (υπό την προϋπόθεση ότι ο κερατοειδής έχει ικανοποιητικό πάχος)

  2. Υπερμετρωπία 1-8 διοπτρίες

  3. Ομαλός αστιγματισμός 1-7 διοπτρίες


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


~97 % των χειρουργηθέντων έχουν ΠΛΗΡΗ απαλλαγή από τα γυαλιά τους.


~2,8 % (υψηλές μυωπίες) έχουν παραμένουσα μυωπία 0.25 – 0.75 διοπτρίες και ενδέχεται να χρειαστούν γυαλιά μόνο σε ορισμένες δραστηριότητες (π.χ. βραδινή οδήγηση)


~30 % αναπτύσσουν όραση ανώτερη των 10/10 (υπερόραση)


Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ μας επιτρέπει με εξαιρετικά επίπεδα ασφάλειας να προγραμματίζουμε την απαραίτητη διόρθωση της διάθλασης του οφθαλμού.


Με το νέο σύστημα αναγνώρισης της ίριδας δημιουργείται ψηφιακό αρχείο στο computer του laser για κάθε οφθαλμό ξεχωριστά που επιτρέπει στο computer να ελέγχει διεγχειρητικά τον οφθαλμό που χειρουργείται, πέρα από τον έλεγχο που κάνει διαρκώς ο χειρουργός και η χειρουργική ομάδα.


Τα νέα μηχανήματα laser διαθέτουν eyetracker μεγάλης ταχύτητας ανταπόκρισης σε οποιαδήποτε κίνηση του κερατοειδούς (μόλις 6,6 msec) επιτρέποντας πλήρη ασφάλεια.


ΣΗΜΕΡΑ, ο μύωπας ή υπερμέτρωπας μπορει να απολαμβάνει τη ζωή χωρίς τους περιορισμούς των γυαλιών και τους κινδύνους της συνεχούς χρήσης των φακών επαφής (π.χ. κερατίτιδες , έλκη κερατοειδούς , κοκκίνισμα οφθαλμών , αίσθηση ξένου σώματος).


Η μέθοδος είναι εξαιρετικά ασφαλής εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, μετά από δεκαετίες ερευνών. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X