Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξεκινά απο σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης-Ποιοι το δικαιούνται
Ξεκινά απο σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης-Ποιοι το δικαιούνται thumbnail

Ξεκινά απο σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης-Ποιοι το δικαιούνται

Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι κατά περίπου 5% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η πανελλαδική μέση τιμή υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο.

Υψηλότερες αναμένεται να είναι οι τιμές στις απομακρυσμένες περιοχές, ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη η τιμή εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,27 ευρώ ανά λίτρο.

Αναλυτικά τα κριτήρια για το επίδομα

Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη διεύρυνση των κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, τα οποία πλέον έχουν ως εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια: 


- άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ)
- έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο 
- μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα παιδί, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:


- άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ)
- έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).
Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων διευρύνεται, ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το εν λόγω επίδομα θα μπορούν να λάβουν περί τα 580.000 νοικοκυριά. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι αναμένεται να πληρώσουν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης (τελική λιανική τιμή ανά λίτρο) κάτω από ένα ευρώ/λίτρο.

Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον των καταναλωτών


Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των πρατηριούχων, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αγορά πετρελαίου είναι σχεδόν ανύπαρκτο, κάτι που αποδίδεται στην υψηλή τιμή του και στις καλές μέχρι στιγμής καιρικές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε από 60 σε 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο προκειμένου να εξισωθεί με τον αντίστοιχο φόρο του πετρελαίου κίνησης και να καταργηθεί το κίνητρο για λαθρεμπόριο. Ο στόχος περιορισμού του λαθρεμπορίου επιτεύχθηκε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δείχνουν ότι, παρά την ύφεση, η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε εφέτος κατά 4%. Ωστόσο, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε σε πτώση της κατανάλωσης κατά 70%, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της θέρμανσης και σε πολλές περιπτώσεις στρέφονται σε άλλες επιλογές (π.χ. τζάκια) που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης.


 


Πηγή: www.madata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X