Αρχική / Ψυχολογία / Φοβίες / Μικροβιοφοβία και εμμονή με την καθαριότητα. Πώς αντιμετωπίζεται;
Μικροβιοφοβία και εμμονή με την καθαριότητα. Πώς αντιμετωπίζεται; thumbnail

Μικροβιοφοβία και εμμονή με την καθαριότητα. Πώς αντιμετωπίζεται;

Το να προσέχουμε καθημερινά για την καθαριότητα του σπιτιού ίσως είναι σημαντικό για την διατήρηση της υγιηνής μας. Όμως, όταν δούμε ότι η καθαριότητα επισκιάζει όλες της καθημερινές μας δραστηριότητες τότε αυτό μετατρέπεται σε εμμονή.


Για τους μικροφοβικούς, η καθαριότητα και η αποφυγή μικροβίων τους υποδεικνείει τι να κάνουν στη ζωή τους.  Αυτό καταντά μαρτυρικός καθώς, λόγω του φόβου τους για τα μικρόβια και τις ενδεχόμενες παθήσεις που αυτά τα μικρόβια κουβαλάνε, καταλήγουν να αποφεύγουν ακόμα και  την ανθρώπινη επαφή, μόνο και μόνο από το φόβο τους μη «κολλήσουν»τίποτα.


Όταν ένας μικροφοβικός πιστεύει ότι έχει μολυνθεί  τότε παρουσιάζει και κάποια από τα παρακάτω «συμπτώματα»


Θα νιώθει ότι έχει πάθει κρίση πανικού


Ζάλη


Τρέμουλο


Ιδρώτα


Ταχυπαλμία


Ακόμα και  πόνους στο στήθος  και ναυτία


Από τι προκαλέιται η μικροβιοφοβία;


Ο μικροβιοφοβία μπορεί να προκληθεί από ένα συμβάν ή μερικές φορές χωρίς προφανή λόγο. Μερικοί άνθρωποι μπορούν νααποκτίσουν   φοβίες  εύκολα, αλλά για εκείνους που φοβούνται τα μικρόβια, μπορεί να προκαλλέσει αλλαγή του τρόπου ζωής. Όταν ασχολούμαστε με μικροβιοφοβία , η γνώμη ενός επαγγελματία είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι πολλές φορές  η μικροβιοφοβία μπορεί να ερμηνευθεί ως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι που φοβούνται τα μικρόβια τα αποφεύγουν ή θέλουν να απαλλαγούμε από αυτά, ενώ τα άτομα με ΙΨΔ έχουν ένα σύνολο ρουτίνας  που έχει να κάνει με τη καθαριότητα.


Πως θεραπεύεται η μικροβιοφοβία


Ευτυχώς ,υπάρχουν  μέθοδοι για να κατακτήσει το φόβο των μικροβίων ε . Η θεραπεία της μικροβιοφοβίας  μπορεί να προσεγγιστεί από πολλές διαφορετικές γωνίες , όπως η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία , (πιο γνωστή και  ως  θεραπεία έκθεσης ). Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των  χειρότερων  συμπτώματων της  φοβίας ή να βοηθήσουν συνδιαστικά με τη θεραπεία έκθεσης . Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο  έκθεσης, ένας μικροβιοφοβικός «εκθετεται» σιγά-σιγά  στα  μικρόβια σε ελεγχόμενες καταστάσεις και στη συνέχεια σε πραγματικές καταστάσεις της ζωής . Eίτε σε σύντομο ή σε μεγαλύτερο διάστημα -ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης- η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που φοβούνται τα μικρόβια να πάρουν τη ζωή τους πίσω.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X