Αρχική / Παιδί / Τα είδη του ταμπεραμέντου! Ποιο διαθέτει το παιδί σου;
Τα είδη του ταμπεραμέντου! Ποιο διαθέτει το παιδί σου;  thumbnail

Τα είδη του ταμπεραμέντου! Ποιο διαθέτει το παιδί σου;

Ταμπεραμέντο είναι τα βασικά εκείνα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, που εμφανίζονται ήδη από τη γέννησή του και οργανώνουν πώς θα αντιδράσει το παιδί στα διάφορα ερεθίσματα γύρω του. Το ταμπεραμέντο και η αλληλεπίδραση με το οικογενειακό περιβάλλον διαμορφώνουν αρχικά την προσωπικότητα του παιδιού.


Γνωρίζοντας το ταμπεραμέντο του παιδιού σας μπορείτε να προσαρμόσετε και το στυλ ανατροφής, ώστε να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Ο ρόλος σας ως γονείς μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολος, εφόσον παρατηρείτε προσεχτικά, αναγνωρίζετε και αποδέχεστε τα χαρακτηριστικά του παιδιού και προσαρμόζεστε ανάλογα σε αυτά. Επιπλέον, θα μπορείτε να του προσφέρετε τις κατάλληλες εμπειρίες μεγαλώνοντας, ώστε να αναπτύξει όχι μόνο το δικό του ταμπεραμέντο, αλλά και το αντίθετο.Επίπεδο δραστηριότητας


Δείχνει το βαθμό στον οποίο ένα μωράκι κινείται ή είναι ήσυχο. Το μωράκι σας στριφογυρίζει; Κουνιέται διαρκώς; Μεγαλώνοντας το απορροφούν καθιστικές δραστηριότητες ή είναι διαρκώς στο πόδι; Σιγά σιγά θα μπορέσετε να προσφέρετε στο παιδί σας τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στο ταμπεραμέντο του, ενώ σταδιακά θα αρχίζετε να το εξοικειώνετε και με τις αντίθετες.


Βαθμός συγκέντρωσης


Πρόκειται για το επίπεδο συγκέντρωσης και προσοχής που δείχνει το παιδί, όταν δεν ενδιαφέρεται για κάτι. Σχετίζεται με το πόσο τα εξωτερικά ερεθίσματα επηρεάζουν αυτό που κάνει το παιδί εκείνη τη στιγμή. Διασπάται εύκολα η προσοχή του όταν υπάρχουν ήχοι, φώτα ή άλλα ερεθίσματα στο περιβάλλον; Του αρέσει να του δίνετε διαφορετικά παιχνίδια ή τα ίδια; Εκνευρίζεται με τις αλλαγές; Η διάσπαση είναι θετικό χαρακτηριστικό, όταν βοηθάει το παιδί να στρέψει την προσοχή του από κάτι αρνητικό σε κάτι θετικό, ενώ θεωρείται αρνητική όταν δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση του παιδιού σε κάτι σημαντικό.


Ένταση


Δείχνει το επίπεδο που έχουν οι αντιδράσεις -θετικές ή αρνητικές- του βρέφους. Μήπως το μωρό σας αντιδρά έντονα και με φωνές σε καθετί; Δείχνει την ευχαρίστηση ή τη δυσαρέσκειά του με έντονο τρόπο; Ή μήπως είναι πολύ ήσυχο, όταν στενοχωριέται;


Κανονικότητα


Αυτό το χαρακτηριστικό αναφέρεται στο κατά πόσο το μωρό σας είναι προβλέψιμο ή αλλάζουν συχνά οι αντιδράσεις του στις ίδιες βιολογικές δραστηριότητες, όπως ο ύπνος και το φαγητό. Έχει σταθερό ωράριο ύπνου και φαγητού ή έχει ακατάστατες ώρες; Στη δεύτερη περίπτωση ίσως χρειάζεται παραπάνω βοήθεια για να δημιουργήσει κάποια κανονικότητα στο ρυθμό του. Ως ενήλικοι, όσοι διαθέτουν καλό εσωτερικό προγραμματισμό ανταποκρίνονται πολύ καλά στη ρουτίνα, ενώ τα άτομα με ασθενή κανονικότητα αντεπεξέρχονται καλύτερα στις αλλαγές ή τις αντίξοες συνθήκες.


Επίπεδο αισθητηριακών ερεθισμάτων


Αναφέρεται στο πόσο ευαίσθητο είναι το παιδί σε φυσικά ερεθίσματα όπως ήχοι, γεύσεις, θερμοκρασία, αφή, πόνος και πόσο δυνατό πρέπει να είναι ένα ερέθισμα για να αντιδράσει το παιδί. Σταδιακά μπορείτε να το βοηθήσετε να μην έχει ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις παρουσιάζοντας και εξοικειώνοντάς το με διαφορετικά ερεθίσματα.


Προσέγγιση / Απόσυρση


Αναφέρεται στη χαρακτηριστική αντίδραση του παιδιού σε νέες καταστάσεις και πρόσωπα. Προσεγγίζει το μωρό σας με ευχαρίστηση νέα πράγματα και πρόσωπα ή είναι διστακτικό και αντιδραστικό; Αν τείνει να είναι διστακτικό, θα χρειαστεί να του δημιουργήσετε κατάλληλες ευκαιρίες, ώστε σταδιακά να μπορεί να προσεγγίζει χωρίς δυσκολία νέα πρόσωπα και καταστάσεις.


Προσαρμοστικότητα


Σχετίζεται με το πόσο εύκολα προσαρμόζεται το μωρό σε αλλαγές και μεταβατικές περιόδους (π.χ. νέες ρουτίνες, αλλαγή στα πρόσωπα που το φροντίζουν). Περιβάλλετε το μωράκι σας με αγάπη και μιλήστε του με απαλή, καθησυχαστική φωνή, όταν υπάρχουν αλλαγές και μεταβατικά στάδια.


Επιμονή


Αφορά στο πόσο χρόνο το παιδί συνεχίζει να ασχολείται με μια δραστηριότητα, όταν υπάρχουν διάφορα εμπόδια. Επιμένει ή τα παρατάει; Βάζει τα κλάματα; Ζητά βοήθεια; Μπορεί το μωρό σας να περιμένει 2-3 λεπτά, όταν έρθει η ώρα του γεύματος ή ξεσπά σε κλάματα; Όταν ένα παιδί επιμένει εκεί που του λένε να σταματήσει, τότε θεωρούμε ότι είναι πεισματάρικο. Όταν ένας ενήλικος συνεχίζει, τότε θεωρούμε ότι έχει την αρετή της επιμονής να εκπληρώσει τους στόχους του.


Διάθεση


Είναι η τάση του παιδιού να αντιδρά στον κόσμο με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο. Το μωρό είναι ευδιάθετο ή κακοδιάθετο την περισσότερη ώρα; Το παιδί εστιάζει την προσοχή του στα θετικά ή τα αρνητικά μιας κατάστασης; Βοηθήστε το μεγαλώνοντας να αναπτύξει μια ισορροπημένη στάση ζωής.


 


 


Το διαβάσαμε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X