Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Γιατί οι νέοι μπαμπάδες δεν έχουν διάθεση για σεξ;
Γιατί οι νέοι μπαμπάδες δεν έχουν διάθεση για σεξ; thumbnail

Γιατί οι νέοι μπαμπάδες δεν έχουν διάθεση για σεξ;

Οι νέοι πατέρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν  μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον τη στιγμή που στο σπίτι τους ζει το νεογέννητο παιδί τους. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η εξήγηση είναι πιο πιθανό βρίσκεται στο γεγονός ότι η νέα άφιξη συνήθως συνδέεται με μεγάλη κόπωση κι έντονο στρες, παρά σε παράγοντες που σχετίζονται με τη σύντροφο, όπως είναι ο θηλασμός , ή την κατάσταση του κόλπου μετά τον τοκετό.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Παράλληλα, οι ερευνητές σημειώνουν πως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία βιώνουν και οι μητέρες, συνήθως για τους ίδιους λόγους.


Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό σημειώνουν ότι η προηγούμενη έρευνα πάνω στο πεδίο της σεξουαλικότητας μετά τον τοκετό, επικεντρώθηκε στο μηχανισμό με τον οποίο η κύηση, ο τοκετός και ο θηλασμός επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία της μητέρας. Δεν έχει ωστόσο διερευνηθεί επαρκώς το πώς οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα του σεξουαλικού συντρόφου.


Στη μελέτη συμμετείχαν 114 σύντροφοι γυναικών που είχαν μόλις γεννήσει, οι 95 εκ των οποίων ήταν άνδρες και οι 18 γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σεξουαλικότητα τους τρεις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε φυσικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς και στην ιδιαίτερη κάθε φορά εμπειρία της σχέσης των δύο συντρόφων.


Βρέθηκε ότι οι συναισθηματικοί παράγοντες που σχετίζονταν με τη φροντίδα του παιδιού και την οικειότητα των δύο  συντρόφων επηρεάζουν σημαντικά περισσότερο το σεξουαλικό ενδιαφέρον, σε σύγκριση με τις φυσικές και ορμονικές αλλαγές που βιώνει η μητέρα.


Η προηγούμενη έρευνα λοιπόν, φαίνεται πως θεωρούσε ότι η εξήγηση της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας του άνδρα βρίσκεται στη γυναίκα που μόλις γέννησε, εξαιτίας του θηλασμού, του μειωμένου ενδιαφέροντος της ίδια για το σεξ, ή ζητημάτων σχετικά με την κατάσταση του κόλπου μετά τον τοκετό. Σε αντίθεση με τα συμπεράσματα αυτά, η νέα εμπειρική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι σύντροφοι των γυναικών που γέννησαν και γονείς του νεογέννητου, είτε πρόκειται για άνδρες,  είτε για γυναίκες στην περίπτωση ενός ζευγαριού ομοφυλόφιλων γυναικών, εμφανίζουν μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον μετά τη γέννηση του παιδιού, εξαιτίας της κόπωσης, του στρες και της έλλειψης ελεύθερου χρόνου.


Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη  να εξεταστεί σε μεγαλύτερο εύρος η σεξουαλική εμπειρία του ζευγαριού μετά τη γέννηση του παιδιού, πέρα από τη μειωμένη επιθυμία και μη συχνή σεξουαλική δραστηριότητα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X