Αρχική / Ψυχολογία / Αυτοεκτίμηση: Συμφιλιώσου επιτέλους με τον εαυτό σου!
Αυτοεκτίμηση: Συμφιλιώσου επιτέλους με τον εαυτό σου!  thumbnail

Αυτοεκτίμηση: Συμφιλιώσου επιτέλους με τον εαυτό σου!

H Διακήρυξή μου για την Εκτίμηση του Εαυτού


Γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ στο σύγγραμμά της,  «Πλάθοντας ανθρώπους». 


Είμαι εγώ.


Σ’όλο τον κόσμο δεν υπάρχει κανένας άλλος ακριβώς σαν κι εμένα. Υπάρχουν άνθρωποι που μου μοιάζουν σε μερικά σημεία, αλλά κανένας δεν είναι ολότελα όμοιος με μένα. Επομένως, ό,τι προέρχεται από μένα είναι απόλυτα δικό μου, γιατί εγώ μόνος  μου το διάλεξα.


Μου ανήκει ό,τι έχω : το σώμα μου και  όλα όσα κάνει, το μυαλό μου με τις ιδέες του και τις σκέψεις του, τα μάτια μου και οι εικόνες όσων βλέπουν, τα συναισθήματά μου, όποια και αν είναι αυτά :  θυμός, χαρά, αποκαρδίωση, αγάπη,  απογοήτευση, ενθουσιασμός, το στόμα μου και τα λόγια που ξεστομίζω: ευγενικά, γλυκά ή σκληρά, σωστά ή λαθεμένα. Η φωνή μου δυνατή ή σιγανή και όλες μου οι πράξεις, άσχετα αν κατευθύνονται προς εμένα ή προς τους άλλους.


Δικές μου είναι όλες οι φαντασιώσεις, τα όνειρά μου, οι ελπίδες μου, οι φόβοι μου.


Δικοί μου οι θρίαμβοι και οι επιτυχίες μου και όλες μου οι αποτυχίες και τα λάθη μου.


Γιατί σε μένα ανήκει όλος ο εαυτός μου, μπορώ να γνωριστώ βαθιά, στενά μαζί του. Έτσι μπορώ να τον αγαπάω και να’μια φίλος μαζί του, με όλες τις πλευρές. Μπορώ λοιπόν να βάλω όλον τον εαυτό μου να δουλέψει για το συμφέρον μου. Μερικές πλευρές του εαυτού μου με βάζουν σε απορία, το ξέρω, και άλλες μου είναι τελείως άγνωστες. Όσο  όμως  διατηρώ φιλικές σχέσεις μαζί του και τον αγαπάω, μπορώ με θάρρος και ελπίδα να αναζητώ λύσεις για τα αινίγματα και τρόπους να ανακαλύψω πιο πολλά πράγματα για μενα.


Όπως κι αν μοιάζω και να φαίνομαι, ό,τι λέω και κάνω, ό,τι σκέφτομαι και αισθάνομαι  σε οποιαδήποτε στιγμή, όλα αυτά  είμαι εγώ. Κι αυτό είναι κάτι αυθεντικό και δείχνει πού βρισκόμουν εκείνη τη στιγμή.


Όταν αργότερα εξετάσω πώς έμοιαζα και πώς φαινόμουν, τι έκανα και τι είπα,τι σκέφτηκα και πώς αισθάνθηκα , κάποια σημεία μπορεί να είναι ακατάλληλα. Μπορώ να τα πετάξω τα ακατάλληλα  και να κρατήσω όσα αποδείχτηκαν κατάλληλα και ναεφεύρω κάτι καινούριο για να αντικαταστήσω ό,τι πέταξα.


Είμαι κύριος του εαυτού μου και, επομένως, μπορώ να τον οργανώσω.


Είμαι εγώ και είμαι πολύ εντάξει 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X