Αρχική / More / Βιβλία / "Ζ" Το μυθιστόρημα ντοκουμέντο του Βασίλη Βασιλικού
"Ζ" Το μυθιστόρημα ντοκουμέντο του Βασίλη Βασιλικού thumbnail

"Ζ" Το μυθιστόρημα ντοκουμέντο του Βασίλη Βασιλικού

“Z”. Το best seller του Βασίλη Βασιλικού την Κυριακή με τη Realnews


Το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (1963). Ένα βιβλίο-σύμβολο τα χρόνια της δικτατορίας, ένα μυθιστόρημα-σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία. Γραμμένο εν θερμώ από το συγγραφέα σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα, το "Ζ" εκδόθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του 1960.

"Λογοτεχνικό ρεπορτάζ" ή "φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος" για τον ίδιο τον Βασίλη Βασιλικό, το "Ζ" κινείται στα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας με το συγγραφέα να ενορχηστρώνει τα επίσημα ντοκουμέντα της υπόθεσης Λαμπράκη. Ο Βασίλης Βασιλικός εξηγεί: "Είναι κάτι ανάλογο με το χαρακτηρισμό -μη μυθιστορηματικό μυθιστόρημα- "non fiction novel" που λανσάρισε στο "Εν Ψυχρώ" ο Τρούμαν Καπότε. Σημαίνει, με άλλα λόγια, μια περίπτωση, που θα ήταν, κάτω από άλλες περιστάσεις, φανταστική ή μυθιστορηματική αλλά συμβαίνει να ’ναι εκατό τα εκατό πραγματική και μη μυθιστορηματική. Δηλαδή το Ζ υπακούει στους νόμους ενός έργου φαντασίας, έχει δική του νομοτέλεια, αυτόνομη, μόνο που τυχαίνει όλα αυτά να μην είναι διόλου φανταστικά, αλλά μια πιστή και υπεύθυνη αντιγραφή της πραγματικότητας" (1966).


Ο Βασίλης Βασιλικός, μίλησε στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.


«Δυστυχώς έγινε επίκαιρο», είπε ο κ. Βασιλικός αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, γιατί βέβαια τα γεγονότα που συνέβησαν είναι πάρα πολύ τραγικά και δυσάρεστα».


Το μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες. «Εκείνο που με έχει συγκινήσει περισσότερο είναι όταν βγήκε στη Σουηδία κυκλοφόρησε ταυτόχρονα και στη γραφή μπράιγ, για τυφλούς. Και το δικό μου όνειρο και επιθυμία είναι να γίνει αυτό και στον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Βασιλικός.


ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X